Tuesday, July 24, 2012

chinese noodle atau lamian

mee yang ok ok aje....
tempat membuat mee yang not so clean lah....hehe....kedai yang sangat sempit dan kurang dari segi kebersihan....wbp, hanya ini je satu kedai makan muslim berhampiran hotel...sekali je kkida makan kat sini...
proses membuat mee...
tarik-tarik...kemudian lambung...tarik lagi...kemudian lambung sekali lagi...proses yang berulang-ulang hingga doh menjadi kecil dan panjang...
celur mee ke dalam air panas sebentar...kemudian keluarkan dan letak dalam mangkuk...tuangkan kuah sup keatasnya...
rasanya?....pendapat kkida ia bukan selera kitalah....jika kat KL buka kedai camni...mungkin tak ramai peminatnya...tekak kita lebih tertarik pada mee goreng mamak....:)

15 comments:

  1. apa rasanya kak? x sedap ke sedap..?

    ReplyDelete
  2. kkida kurang minat asyifa...sekali tu je makan...dari segi rasa memang kurang banyak berbanding mee sup kita...:)

    ReplyDelete
  3. kalau ltk cili padi mungkin bole lagi kick kan kkida..hehe

    ReplyDelete
  4. sampai sekarang saya masih pelik macam mana doh yang subuku tu bila dilambung2 & ditarik2 akhirnya boleh jadi tepung yang berjurai2, hihi

    ReplyDelete
  5. samelah ngan sal kak sari..lambung2 pusing2 boleh jadi mee halus sama lak tu

    ReplyDelete
  6. Tengok rupa macam sedap. Tapi kak ida kata tak sedap, tak sedap le tu.. :D

    ReplyDelete
  7. campuran doh tu mungkin...ada tepung pulut ke ubi...meh kita gi belajar nak...:)

    ReplyDelete
  8. Bila makan masakan negara lain, memang dalam hati rinduu sangat dengan masakan di rumah...

    ReplyDelete
  9. agak nyer kita tak biasa makan benda tu, kita rasa macam tak sedap lah. tapi kalau mee goreng mamak, memang confirm sedap kkida... hahahah....

    ReplyDelete
  10. tp nmpak mcm sedap.hehe.lain negara lain rasa makanan. kalau sy travel luar msia, mesti bwk mkanan spare.heheheh

    ReplyDelete
  11. besnye dpt tgk org buat mee secara live..hehe

    ReplyDelete
  12. Slalu saya mkn mee tarik kt KJ sedap'gak kak ida...another 1 kt tesco shah alam food court....,tambah minyak cili die...yummy!!!

    ReplyDelete
  13. mesti kak Ida ralit tengok orang tu buat mee depan mata kan

    kalau Ita pun suka tengok :)

    tapi tak sedap eh kak? indah rupa dari rasa lah tu maknanya

    ReplyDelete
  14. Kak, saya dulu selalu ke Shanghai and Guangzhao dan selalunya saya makan mee ni dengan cili oil and vinegar sungguh enak especially during winter so next time cuba try test that... :)

    ReplyDelete
  15. ezan, nanti kkida nak cuba...maybe kat malaysia ni lain cara masaknya...thanks...

    ita,
    tang buat me tu memang suka la tengok...tapi tang kebersihan tu tak lalu lah tengok...:\

    myra,
    akak pun makan dengan cili oil...sedap sikit...kalau tak tak rasa apa...

    ReplyDelete