Sunday, July 29, 2012

chicken spaghetti with asian pesto

salam kepada semua,
letihnye kkida mengerjakan lobster tu semalam...mana pernah masak lobster sebelum ni....tambah yang masih menguit-nguit lagi....hehe...memang sesuatu yang asing sangat...nasib baik ada encik hubby kkida...dia le yang tolong masukkan lobster yang masih bergerak-gerak tu ke dalam peroyok...hehe...jika tak...sampai time bebuka...lobster tetap rupa lobster...heheeee...gelilah...

nantilah later kkida share final resultnye dengan anda....sekarang ni kkida nak share dulu hidangan sampingan yang kkida sediakan semalam...:)
since letih mengelolakan lobster, maka kkida pun malas dah nak masak juadah lain....nasib baik ada hidangan sedia hidang pasta myChef ni...nak kawankan dengan lobster dan oyster...chicken spaghetti dengan pesto sos oleh myChef ni memang jadi kegemaran anak-anak kkida...complete meal...pasta dan gravy sekali....sekotak tu cukup untuk seorang....yang kurus le....hehe...kalau tak cukup, kita buka dua kotak...:P
simple meal....senang dan pasti memenuhi selera anda...jika nak pedas sikit tambah lah lada hitam atau sebarang jenis cili potong....pasti berapi....setau kkida pesto sos ni adalah campuran daun basil, parseley, cilantro dan beberapa herba lain selain minyak zaitun dan lemon juice...semua bahan ini di blender sekali...pesto sos memang sesuai untuk pasta dan sandwich...masak dengan ayam dan daging juga sedap...
hidangan ini adalah resepi chef zam khas buat myChef....lihat aje photo-photo ni....pasti ia mampu membangkitkan selera anda....pesto sosnye tu...fuh!....jika camtu punya rupa anda kata tak sedap lagi...hmmmm...tak tau le teman nak kata apa...apa-apa pun anda kena cuba sendiri...gi beli kat giant, tesco atau carrefour berhampiran...lihat kat sini jika anda tak pasti samada product myChef telah ada berhampiran anda atau tidak...

sekali-sekala jika tak lalu makan nasi atau hidangan berat lain...hidangan pasta seperti ini boleh jadi pengganti....:)
hahhaaa....yang oyster ni pulak apa cerita!!!...nak tumpang sekaki kat pasta myChef...hehe...oyster ni kkida beli dari Lubuk Lobster semalam...Luq'man beri sebungkus free kkida beli lagi 2 bungkus (sebungkus ada 12 sahaja)...mana nak cukup...bala tenteranye ramai...
selalunye oyster ni orang suka makan mentah...letak lemon juice atau tabasco sos...pastu slurrrrpppp...kkida suka gak...hehe...

tu kalau makan kat restoran atau hotel....jika makan kat rumah kkida rasa tak berapa sesuai...tambah pula makan masa berbuka....oleh itu kkida pun merekalah apa nak buat dengan oyster ni semalam....perah lemon juice, tabur salt, pepper, garlic herbs, cili sos dan akhir sekali kkida tabur cheese and breadcrumbs mixture...dot with butter dan gril....
dan camgini le rupanya lepas keluar dari oven....dan rasanye...hmmmm.......tak cukup weh!
nanti nak kena suruh si Luq'man hantar lagi...:-)

Saturday, July 28, 2012

Lubuk Lobster...

salam,
tuah ayam nampak kat kaki, tuah manusia....siapa yang tahu...
dan kkida merasa amat bertuah hari ini....angin takda ribut takda tetiba ada seseorang yang kkida kenali di alam maya ni sejak setahun lalu hubungi kkida semula selepas lama beliau diam membisu....

katanya "kkida saya kena berkerjasama dengan kkida jugalah....memang susahlah saya ni....dulu ingat nak cuba sendiri....tapi takleh jalanlah akak, saya ni bab menulis ni memang susah sikitlah akak"...kkida pula bila beliau cakap camtu...senyum ajelah....ok tidak tak ok pun tidak...

kkida pernah terbaca kisah Earl Tupper (pencipta Tupperware)...beliau seorang ahli kimia dan dengan kepakarannya itu beliau berjaya mencipta produk sehebat Tupperware...satu hari beliau tersedar yang beliau hanya pandai reka tupperware hingga penuh satu gudang...tapi bila tiba bab menjual...beliau langsung tiada kepakaran...beliau hanya letak produk tupperwarenya tu kat kedai hardware...

akhirnya Earl Tupper bertemu dengan Brownie Wise, wanita yang pandai marketing, wanita tersebut perkenalkan sistem penjualan dari rumah ke rumah atau yang kini femes dikalangan makcik-makcik dan kakak-kakak kita peminat barangan tupperware sebagai Parti Tupperware...

moral of the story!!!.....seperti kata Nabil..."lu pikirlah sendiri"....hehe...dunia tanpa sempadan sekarang...makcik macam kkida ni pun mampu marketkan untuk anda jika di beri kepercayaan....:-]

dan kkida rasa happy sangat semalam apabila kak Nasriah sms kat kkida bagitau handphone adiknye tak henti berbunyi lepas kkida poskan entri acar ikan mama...Alhamdulillah...(lepas ni bekalan acar ida tak putus le ye kak Nas....hehe...)

berbalik kesah Luq'man tadi...akhirnya sampai juga anda kat teratak kkida ni....setahun kkida menunggu dan kempunan nak makan lobster, punyalah lama menunggu Luq'man hantar....hari ni baru jadi kenyataan...hehe...jika memang dah rezki kita ia takkan kemana....

maka dengan rasminya kkida istiharkan hari ni kkida berbuka puasa dengan lobster dan oyster dari lubuk lobster...huhu....
nak masak apa yek!....lobsternya masih hidup lagi...masak kari kaw-kaw best jugakan...tapi hilang le pula rasa lobster sebenar....hmmm....tengoklah camna petang nanti...silap-silap kkida kukus aje kemudian cecah air asam...:)
inilah lobster sebenar....kata Luq'man...lobster memang ada bermacam rupa dan jenis...tapi jika anda nak tau....lobster yang penyepitnya besar camni hanya boleh didapati di lautan dalam...dan lobster yang luq'man bagi kat kkida ni di impot khas dari canada....anda pernah lihat rancangan deadliest catch....lobster-lobster ini juga di tangkap di lautan dan dalam musim yang sama seperti cerita tersebut....iaitu ketika laut tengah bergelora...sebab tu le regenye...ehem ehem...oklahhhhh...sekali-sekala nak rasa apa salahnya kan, terutama kakak-kakak yang tengah mengandung anak sulung tu...:-)
berat sekor lobster ni boleh mencecah hingga sekilo...tengok ajelah penyepitnye tu...kat situ aje dah berapa ratus gram...kuat penyepitnye tu....kalau tak diikat mau putus jari kita jika kena sepit...:)

Friday, July 27, 2012

the apartment ~ ramadhan buffet

salam,
pasti ada yang terjengah-jengah kemari....nak tengok ada ke belum entri buka puasa ni....hehe...dah kasi makan kenyang-kenyang....balik diam aje...mana acikan....hehe...

kkida pasti akan tulis, not to worry ye Jaslyn..:)...cuma banyak sangat cerita yang nak di kongsi...idea menulis pun dah kekeringan...:P
semalam, kkida di ajak berbuka puasa kat apartment...bukan apartment rumah orang, tapi the apartment...nama sebuah restoran yang terletak di the curve, mutiara damansara....

seperti biasa bulan puasa ni rata-rata restoran tak kira dari no star ke full star menyajikan buffet ramadhan...pilih saje yang mana berkenan...nak makan apa....tempat yang ramai orang ke kurang orang...suasana yang bagaimana anda suka, yang hiruk pikuk seperti kat jalan masjid india dan tuanku abdul rahman atau nun jauh tinggi di angkasa...restoran berputar yang harga buffetnye...
hmmmm...tak tau ngapa mahe bebeno...walhal kenyangnye same je macam makan kat warung....hehe...

spaghetti ni paling sedap...ramai peminatnye...
berbalik pada cerita buka puasa kkida semalam, the apartment perkenalkan package buffetnya yang dinamakan An Oasis of Delights ~ A never ending traditional Malay buffet dinner....bermula dari 24 julai hingga 16 ogos...

mereka menyediakan menu baru setiap minggu...maknanya setiap minggu pelanggan akan disajikan dengan menu yang berlainan...taklah boringkan...
bolehlah anda berkunjung sekurang-kurangnye seminggu sekali bagi nikmati juadah ramadhan di the apartment...
semalam kami di sajikan dengan pelbagai juadah...ada makanan timur dan barat selain manisan dan dessert serta buah-buahan....memang sedap dan mengenyangkan...tambahan pula suasana tempat makan yang best sangat....
tahu sumbat...kkida memang suka finger food yg satu ini...bawah...asam podeh ikan...
terdapat beberapa jenis salad dan kerabu....yang ni kerabu kacang botor...
kebab tak silap kkida...
chicken tandoori...best...dan bawah ni lamb grill...memang makan lauk ajelah kita semalam....
butter chicken tak silap kkida...
dan kangkung goreng belacan...hehe....
yang atas tu pinggan kkida dan yang bawah ni pinggan cik abang kepada mummycute....
manisan dan dessert...
buah-buahan...dan bawah ni beberapa blogger yang di jemput semalam...
tak silap kkida cuma 4 blogger sahaja yang hadir semalam....ina kl (wakilkan anaknye), eyriqazz dan wife serta anak-anak, si jejari halus...eh! sorry...jejari runcing (lupa lak kkida nak tengok jari dia semalam, pasti runcing sangat...hehe) dan mummycute...:)

kkida tanya kat jaslyn mana dia jumpa blog kkida....katanya dia jumpa kat internet dan inilah pertama kali beliau bekerjasama dengan blogger melayu...:-)

jika youall teringin nak makan buffet ramadhan kat the apartment, sila hubungi mereka kat nombor ni....

the apartment curve: 03-7727 8330 (harga buffet dewasa rm69.90)
the apartment KLCC: 03-2166 2257 (harga buffet dewasa rm79.90)

(kopi yang kkida minum sebelum balik semalam kuat betul...kkida tak leh tidor sampai ke pagi...ada apa dalam kopi tu?...:)

terima kasih pada mereka yang sudi jemput kkida (dan eka) untuk jamu selera kat apartment semalam...pengalaman yang tidak mungkin saya lupakan...seronok dapat berbual mesra dengan kalian serta kawan-kawan blogger yang femes-femes belaka tu...

seronok gak jadi blogger nikan...hehe...

Thursday, July 26, 2012

Guangzhao ~ dinner

dah tengah malam ni tapi mata tak leh nak lelap....sebab tadi kkida tido awal...bila semua orang nak masuk tido kkida pula terjaga...hehe...

jadi kkida nak habiskan cerita guangzhao kkida ni....kkida nak share apa yang kkida makan untuk dinner kat sana....malam kkida makan kat proper restaurant (termasuk dalam package)...3 malam 3 restoran yang berlainan...sebenarnya banyak restoran muslim kat guangzhao....tak susahlah jika gi sana...cuma harganya kkida tak pasti berapa...
hidangannya sama seperti apa yang kkida pernah makan masa gi trip ke hangzhao, shanghai dan suzhao last year...makanan mereka memang kering, tak berkuah...kecuali sup panas yang di hidangkan di akhir meal...dan memang tak pedas...rasa hidangan....oklah...ada yang sedap ada yang kureng sedap....ikut lidah masing-masing...
nasi goreng ni sedap...wbp, hidangan di bawah ni kurang sikit...betul-betul makan tepung kerana intinye sikit sangat...
mereka suka hidangan berasaskan tahu....mungkin sebab murah....tapi tahu ni bila makan kkida rasa kurang elok sikit...adakah memang camtu rasanya atau tahu tersebut hampir expire?.....Wallahhuallam...depa aje yang tahu...kangkung biasa aje...cuma...tengok le batang kangkung tu....jika orang takda gigi atau orang yang bergigi palsu makan pasti tak leh kunyah betul-betul...mau tercekik....hehe....
daging ni sedap....macam daging kebab pula...memang berasa betul...semua orang suka...
ikan steam...oklah...sedap....sapa yang tak boleh makan daging makan le ikan...
mutton....sedap, tapi tak boleh makan banyak....
overall muslim food kat guangzhao not bad...majoriti di masak cara stir fry dan memang berlenang dengan minyak...wbp, depa kurus-kurus belaka...tak tau ke mana ginye minyak yang berlenang tu...hehe...mungkin sebab mereka banyak berjalan dan kurang berkereta seperti kita...:-{

Wednesday, July 25, 2012

Sa'ad ibn Abi Waqqas

....membawa Islam ke negeri China...dan berkata..."tidak akan keluar aku dari negeri China selagi islam tidak tersebar di sana (China)"
pagi hari kedua kami di bawa melawat makam bapa saudara nabi....beliau orang yang bertanggungjawap menyebarkan agama islam di guangzhao/china amnye...
atas masjid yang terdapat dalam kompaun makam tersebut...dan bawah ini colok pewangi...memang jadi tradisi masyarakat china guna colok untuk wangikan persekitaran...tiada kena mengena dengan agama....hanya budaya...
dalam kompaun maqam
pintu untuk masuk ke makam....ramai je pelancung dari negara lain melawat makam ini setiap hari...

Tuesday, July 24, 2012

potato patty dengan beef keema masala

ini adalah satu produk myChef yang kkida suka banget....versatile...macam-macam kita boleh buat dengan produk yang satu ini...kena pandai beganye aje...
petang ni kkida buat beef patty dengan kentang guna produk ini...senang aje...kupas beberapa biji kentang dan potong keping-keping dan tebal....goreng dalam minyak banyak hingga kentang empuk tapi tidak kuning...angkat dan toskan minyaknye...biarkan sejuk, kemudian tumbuk hingga lumat seperti foto bawah...
beef keema masala di panaskan atas api sederhana hingga kering airnya...campurkan kedalam kentang...tambahkan garam dan lada sulah serta sebiji telur ukuran kecil....gaul rata...
bentukkan menjadi bulat dan leper macam ni....kemudian lumurkan ke dalam breadcrumb...ketepikan atau masukkan dalam peti sejuk sebentar...
panaskan minyak banyak....celupkan patty dalam putih telur dan goreng hingga keperangan...hidang ketika panas dengan sos cili dan myonnaise jika suka...
makan camtu aje pun sedap....kena tiga empat ketul pasti kenyang...hehe...