Tuesday, June 5, 2012

sydney...last day...


salam,
kkida nak cerita habis about my trip to sydney last month....lama sangat dah...tak juga khatam...hehe...

ok, hari akhir sebelum hari terbang balik kkida gi jenjalan kat beberapa shopping outlet....tujuan sebenarnya kkida nak mencari beberapa eletrical gadgets....biasalah...kkida kan suka kumpul benda-benda camtu...jadi tukun kat dapor...:)

tak, sebenarnya kkida nak cari pie maker...sebiji macam kkida punya yang beli kat perth last december...tapi tulah...kita ingat bandar besar ada semua....tapi kkida sangat hampa....gi kat harvey norman outlet yang kkida kira paling besar kat sydney....pusing keliling...takda...yang ada pie maker 4 iaitu untuk buat pie 4 sekali gus...besar dan memang tak praktikallah....nak buat dua pie sekali gus pun kelam kabut inikan pula nak buat 4 pie serentak...memang tak dannnn....


wbp....memang interestinglah harvey norman sana....suka kkida tengok koleksi alatan eletrik warna warni ni...ceria habis...sesuai untuk dapor moden....food processor, blender, toaster, coffee maker, cake mixer, ice-cream maker....macam-macam ada....best...jika boleh nak angkut semua....hehe...


kkida ingat nak beli alat yang kat bawah ni satu....tapi...ish!...bila ingatkan tak larat nak jinjing all the way hingga sampai rumah...tak jadi beli...kalau ada anak-anak jantan kkida yang tiga orang tu pasti setel masalah...hehe...macam gi perth hari tu...depalah tukang bawa...mama tukang shopping aje...:)))


cantikkan coffee maker bawah ni...taklah mahal sangat.regenye...


bawah...harvey norman....saujana mata memandang...


lepas tak jumpa pie maker kat harvey norman...kkida gi kat shopping mall lain pula...kat situ semua alatan rumah aje (tak ingat nama bangunan tersebut)....ada perabut, kitchen cabinet, carpet dan sebagainya....dan ada kedai eletrik yang besar juga....tapi tulah...takda gak pie maker yang kkida cari....huhu...

keluar dari situ kami ke sebuah shopping mall lain....tak jauh dari hotel....westfield shopping centre...ada harvey norman dalam mall tersebut...teruja jap kkida....ingat ada pie maker...sales person tu kata takda...hmmm.....kkida minta dia check kat mana ada...dia kata ada kat sebuah harvey norman outlet lain....tapi jauh dari sydney...kena drive about one and half hours....

kkida berkira-kira gak nak pergi....tapi sebab ingat dah letih sangat bawa kereta dari satu mall ke satu mall....akhirnya kkida pendamkan jelah niat tu...:-(

bila kkida ingatkan balik....kkida lebih enjoy makan angin ke perth...tak sesak...pemandangan lebih menarik,  takda jam teruk sangat dalam bandaraya perth...banyak lagi tempat nak di lawati....pantai juga jauh lebih cantik dan yang utama shopping mallnya best...semua ada...

Insyaallah jika ada rezki kkida nak ke perth lagi....dan bagi anda yang berkira-kira dan terpaksa memilih antara perth dan sydney...kkida sarankan anda ke perth dulu...lepas tu jika ada rezki baru gi bandar lain australia....(chewah! mesti seronok Dato Burn...kkida dok puji-puji bandar Perth dia tu...hehe....:)


ada food court kat dalam shopping mall westfield....best sangat tengok pilihan makanan kat situ...jika boleh makan mesti tak tau nak pilih yang mana....tapi satu kkida perhatikan....kebanyakan outlet tak jual daging vavi...mungkin kerana jumlah penduduk muslim yang semakin ramai di sana....mereka hanya jual ayam dan beef sahaja...tapi tulah....kita masih tak boleh makan....!!!


foto atas adalah sandwich station...wah! best nye...macam-macam bahan anda boleh pilih sebagai sandwich filling....jika tak leh makan daging ada salmon dan seafood lain...(no pork kat outlet ni)


yang ni pulak....naan bread dan kuah/gravynya...dhal, lentils dan sebagainya....tengok le roti naan tu...yum yum....kat sini juga kkida tengok no vavi...hehe...majority vegetarian dish...


yang bawah ni lagilah interesting....nachos, chachos, taco, tortila chips...etc...lebih kurang camtulah...mexicana food....:)


dan bawah ni kawannya...salad dan gravy...


station bawah ni pula all about italian food....pizza dan pasta...

desserts...
perbagai jenis cheese cake...
pie and pastries...

dan akhirnya....kkida masuk ke nando's outlet yang di jamin halal di sana....jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai makanan halal di sydney dan australia amnye...refer pada halal square sydney


kat KL pun kkida jarang makan kat Nandos's tetiba gi sana makan kat situ pulak...:-D....oklah foodnye...sedap juga...masa kkida makan tu ada beberapa keluarga muslim dari timur tengah juga sedang jamu selera kat situ...

saladnya memang best....nampak yummy kan...:)

hani pula makan sandwich ni....mula-mula kkida kata ngapa nampak keras rotinye...tapi bila makan...sedap pula....sandwich hani makan memang sedap...ada caramelised large onion...manis...

dah habis makan...tak larat dah nak reki benda lain....balik hotel kemas-kemas barang...esok pepagi seawal jam tujuh dah nak ke airport...nak pulangkan kereta dan nak 'catch' flight jam 10.30am...:)

7 comments:

  1. asslm K.Kida...bestnye bpeluang ke sna...geram btul la tgk set2 utk baking kt ats tu...semua kalernye QH suka..
    menu2 tu pulak semua myelerakan..

    ReplyDelete
  2. As'Kum Kak Kkida cayang sha datang dah lewat ni.. masa nilah baru free nak BW kak Kkida... :))

    Waduhh Kak Kkida.. bestnya shoppinggggg geng ler kita! high 5 cikit!! hehhee...

    Wahh Kak Kkida bestnya... bestnya << memang best tu yang asyik taip best manjang aje tu hehehhee...

    Kak Kkida mata ni tak berkelip dari mula membaca sampai ler habis ni tauu.. dengan makanannya yang menyelerakan.. tiap kali baca berharap benorr Kak Kkdida cakap halal ahahhaa.. idak jugak hehehe.. tak pe sha scroll down lagi..

    makin lama makin lapo!!! semuanya best! best!!! last sekali tang burger tu... waduhhhh ternganga-nganga ni mulut ni tau! besorr menganga ni... *kak Kkida nampak ke?* hehehe...

    Tq Kak Kkida Insyallah jika ada rezeki sampailah agaknya sha ke sana... Insyallah... tak tau lah bila agaknya tu hehee... :)))

    ReplyDelete
  3. Waah, Nandos kat sana halal ekk Kak Ida.... Tapi tengok sandwich station pun dah teruja sangat2 dah. Makanan kat sana memang mencabar nafsu makan saya lah kak..

    ReplyDelete
  4. QH...kkida juga geram...nasib baik takda kat KL...hehe...

    ReplyDelete
  5. sha...kkida nampak mulut sha nganga besor tu....hehe....Insyaallah ada rezki pasti sampai tu...thanks sha...:)

    ReplyDelete
  6. Aziela...memang betul...orang sana macam-macam bangsa...maka makanan juga macam-macam stail...bestlah...cuma kita tak leh nak makan...walaupun takda daging tu tapi sembelihannya kkida tak pasti...

    ReplyDelete
  7. Hi!...

    I like You dishes.Thanks for your dishes images.
    Thank you....

    Halaal Foods

    Indian dishes australia

    ReplyDelete