Wednesday, June 13, 2012

gunung kinabalu dan kundasang

gunung kinabalu...gunung tertinggi di asia...betul tak? atau kat asia tenggara aje?
mana-mana pun oklah...yang pasti memang gunung tu tinggi sangat dan memang kkida tak sanggup nak daki walau pun bagi hadiah yang lumayan...hehe...
salam, kkida nak sambung sikit cerita trip kkida ke KK....orang kawinnye dah lepas kemana-mana....kkida tak habis gak cerita kesah kinabalu ni...

ok...pada hari minggu (hari kedua) lepas makan angin ke kota belud dan pasar pagi (tamu kota belud)...kami teruskan perjalanan ke kundasang...iaitu destinasi utama setiap pelancung ke Sabah...tujuannya ingin melihat keindahan gunung kinabalu...walau pun hanya dari jauh...:)

perjalanan dari kota belud ke kundasang ambil masa lebih sejam kerana jalannya tak lurus dan naik gunung turun gunung...memang letih gaklah di hayun dalam kereta...:)

sebelum tiba pekan kundasang kami singgah di Taman Kinabalu...cantik sangat tempat tu...kawasan hutan simpan dan berjaga...oleh kerana hujan renyai-renyai...tak boleh nak explore semua tempat betul-betul... hanya pusing dengan kereta aje...cuaca pula amat sejuk masa tu dan sangat berkabus...
foto bawah adalah laluan untuk ke puncak gunung kinabalu...pilih lah yang mana satu anda berkenan...ada banyak package pendakian di sediakan....boleh beli online atau beli kat situ...masa pendakian dan turun semula ambil masa 3 hari 2 malam...kena ikut tour guide yang bertauliah....tak leh main suka hati panjat sendiri...silap-silap haribulan anda terpaksa terus duduk dalam hutan tu...jadi tarzan...heheeee...(kkida merepek jap yek...:)
laluan yang satu lebih jauh lagi...memang kena kuat stamina dan cekal hati ok....sebelum pergi kena check doktor dulu....tengok ada masalah jantung tak...:)
cuba tengok senarai nama kat atas tu....terer sungguhkan...boleh panjat naik dalam masa 2 jam lebih aje...tapi tulah...bukan orang kita yek...orang putih...walhal gunung tu kat negara kita...ntah ada gunung ntah tidak kat negeri depa tu...tapi memang dasatlah tenaga dia orang kan...
anak kkida yang dua orang ni memang rajin ikut kemana mak ayah pergi...tak nak lepas peluang berjalan...hehe...foto ni masih dalam kawasan taman gunung kinabalu....tengok kat belakang tu....tak nampak apa....kabus/awan selubungi seluruh tempat tu....best....
kalau dah tanah tinggi pasti lah hasil kebun sayur yang jadi tarikan....banyakkkkkknyeeee....sapa yang  beli...kkida pun tak tau....rumah tak banyak sangat kat situ....harapkan pelancunglah agaknye...
semua dah di pack dan bersusun elok....semua peniaga jual sayur yang di bungkus dengan cara yang serupa....mungkin satu supplier agaknye...
tapikan tak le murah....kkida ingatkan jika beli kat tempat depa pastilah jauh lebih murah...tapi...cendawan sampai rm10???...pasti special cendawan ni kan...tak sama dengan cendawan yg biasa kkida beli kat tesco tu...
pemandangan rumah-rumah yang terletak dalam kawasan bukit bukau, kundasang...sangat indah...sentiasa di liputi dengan kabus awan...
yang ni pula adalah kawasan ternak lembu susu...jika tak hujan mungkin banyak lembu berkeliaran kot...
dah puas ronda-ronda perut pun lapar....pusing-pusing cari kedai makan....mungkin sebab hari minggu...tak banyak kedai yang buka....akhirnya kkida singgah kat kedai mamak...memang rasa tak lalu nak makan kat situ...tapi sebab lapar tibai ajelah....heheee... 
akhirnya lepas lebih dua jam pusing-pusing kat kundasang....kami pun menghala ke kota kinabalu...dalam perjalanan pulang kabus amat tebal...hingga tak nampak jalan...bahaya juga kan...dah lah hujan renyai-renyai masa tu dan jalan pun agak licin...
kelihatan dari jauh gunung kinabalu yang sayup-sayup...tingginye....amacam ada yang berminat nak panjat tak?

anak kkida ajwad nak sangat panjat....sapa-sapa yang berminat bolehlah gang dengan dia...dia plan nak gi panjat tahun ni....Insyaallah...

12 comments:

  1. Salam k.Idda.suka tengok kws lembu dg padang menghijau dan jualan sayur tu. teringat pergi dulu kesana.....

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Ida, indah pemandangannya di Kundasang.. Tenang dan sungguh mendamaikan.. Abang Nur pernah mendaki Gunung Kinabalu bersama team satu pejabat beliau.. Kena kumpul stamina banyak2... Dah kena mula exercise start dari sekarang.. Dengar kata abang yg dia pun agak "pancit" masa mendaki gunung tu..

    Bersusun sayur2 segar.. Mesti cendawan manis tu berbeza rasanya.. :)

    ReplyDelete
  3. Cantik header baru akak.. Rajin betul akak menukar header blog.. Nur dah berkurun pakai header yg sama.. :)

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah kkida share pasal g kaki gunung kinabalu ni, saya dulu pi masa kerja audit gan bank, x naik pun, tapi jalan jalan kat bawah tu cari bunga apa ya namanya..rafflesia...then tgk byk arnab lari sana sini rasa macam kat tpt alice in wonderland pulak..hehe

    ReplyDelete
  5. nur....kkida sebenarnya sentiasa tak puashati dgn header blog ni...tu yg asyik menukar tu...hehe...yg ni nampak ok kot..:)

    ReplyDelete
  6. Wow! Kak Kkida cayangg panjang N3 Sabah ni.. suka sha baca.. dah kesana dan masa tu sempat jugak panjat gunung... *kaki gunung* hehhee...

    kalau ikut kak Kkida melancong ni mesti best! macam2 kak kkida share.. sha memang ler suka.. :))

    ReplyDelete
  7. jom sha kita buat rombongan cik kiah kemana-mana...kita ajak gang bloggers nak tak?

    ReplyDelete
  8. Kkida..cendawan mmg cekik darah kat sini. Zana suka cendawan tp kekadang tu tengok je, tak beli pun. Area jual sayur tu mmg utk pelancong, tak beli pun takpe, mahal.
    Kkida pergi time hujan ye? pastilah bnyk kabus..

    ReplyDelete
  9. bestnye kalau dapat honeymoon kat sini..he3

    ReplyDelete
  10. ye zana....tercekik kkida jap tengok harga cendawan tu...hehe...tu belum tanya harga sayur lain...:)

    ReplyDelete
  11. KK,
    betul...best bagi yang baru kawin...:)...sejuk...

    ReplyDelete
  12. dah panjat gunung kinabalu..bukan setakat pancit..haha.tak tahu nak kata apa sebab mmg takde excercise lngsg before climb tu..nak trmuntah bagai..tapi mmg syok..subhanallah..cantik sgt mst kat peak tu..gayat pun boleh tahan hehe

    ReplyDelete