Friday, June 1, 2012

Blue Mountain, Australia

blue mountain....tak sah lawatan anda ke sydney jika tak lawat blue mountain....jarak perjalanan mengambil masa lebih sejam dari sydney....

pada hari keempat di sydney, kkida eka dan hani ambil keputusan ke blue mountain....perjalanannya mudah, tak banyak kenderaan atas jalan raya...kkida prefer bawa kereta berbanding ambil package (banyak package ke blue mountain)...kerana harganya tak banyak beza dan mudah move around dengan kenderaan sendiri...
dulu kkida beranggapan untuk sampai ke blue mountain kena drive ikut lereng gunung yang tinggi...jalan bengkang-bengkok seperti ular di palu...sebenarnya tidak....all the way highway...jalan lurus, tiada bengkang bengkok hingga samapai ke Echo Point lookout di Katoomba...(awesome view of the Three Sisters)
pemandangan memanglah sangat awesome....menarik nafas panjang melihat luasnya bumi yang di cipta olehNYA....:)
 
masa kat echo point kkida terpandangkan lelaki ini....tengoklah belakang beliau...penuh dengan berbagai peralatan camping...periok belanga semua ada...very adventurouskan...pasti beliau telah puas melihat dunia...
kat echo point ada small souvenir outlet yang menarik....kkida masuk kesitu tengok ada apa...
hmmm....ada ice-cream....nampak sedap...tapi tak beranilah nak makan atas sebab-sebab tertentu...
lepas dah puas tengok pemandangan yang terbentang luas....masa untuk beranikan diri...setelah fikir berkali-kali....kkida beranikan diri dan ajak eka hani naik....mula-mula scenic skyway...paling tinggi....memang gerun ya amat...beratus kaki...cable car ni ada lantai kaca...boleh nampak apa yang ada kat bawah kita...:-]
lepas tu patah balik ke main station (naik skyway yang sama)...naik pula scenic railway...yang ni pun sama gerunnya...sangat curam...menjerit kkida di buatnye...kelakar betul...duduk dalam train yang berjaring...lepas tu train tu menggelongsor turun laju...rasa macam nak terhempas aje...eeeee...memang tak naik dah le...:0
sebenarnya dulu-dulu train tu bawa arang batu kerana blue mountain adalah kawasan arang batu...la ni train tu hangkut orang pula...hehe...
replica train lama...di buat dari kayu...ride yang sama lebih 100 tahun lalu...
coal mine....yang asal....api kat dalam tu lampu aje...
bila dah sampai bawah kami jalan kaki dalam 20 minit menyusuri hutan yang berusia ribuan tahun...sangat cantik...mereka bela hutan tu elok-elok....tapi masa tu cuaca amatlah sejuk...tambah dalam hutan lagilah sejuk...ketika tu ramai pelancung....ada sekumpulan tourists dari jepun dengan tour guide yang juga menerangkan dalam bahasa jepun...
untuk kembali semula ke main station kena naik cable car pula....yang ni bergayut dari atas gunung ke bawah gunung....ya ampun...cari penyakit betullah kkida ni....:-\
breathtaking view from cable car....:)
oleh itu merasalah juga kkida naik ketiga-tiga ride tersebut...cos me AUD$100 untuk 3 orang...:)))

sebelum balik kkida singgah kat pekan kecil lama ni....nama pekan ni Leura...comel aje...tak silap kkida hanya ada 2 deretan kedai...
musim luruh...daun berguguran dan hampir tinggal ranting...
kaki lima deretan kedai di Leura....
kkida ternampak kedai interior ni...kelihatan cantik dari luar...teringin juga nak tengok apa ada kat dalam...tapi rasa segan nak masuk...wbp, beranikan diri dan masuk juga...memang sangat cozy...ish! kalau rumah aku camni tak ke best...bisik kkida dalam hati....hehe....
negeri depa sejuk...memang sesuailah hiasan dalaman camtu...jika kat tempat kita kurang sesuai kecuali 24 jam dok dalam aircon...
koleksi tea set....berkenan kkida...boleh tengok ajelah...memang tak daya nak hangkut balik...nanti belum sempat sampai rumah dah jadi serbuk...:)
lama gak kkida membelek itu ini dalam kedai interior tersebut...hingga ada seorang wanita tua mat saleh tegur kkida lebih kurang camni..."anda rasa seperti nak beli semua dan bawa balikkan"...:)....kkida jawab balik "ye...jika boleh saya nak beli dan hangkut semua balik...hehe..."...dia ni perli aku ke sebab lama sangat kat dalam kedai ni...lol....

lebih kurang jam lima petang kkida meninggalkan blue mountain yang indah itu dengan seribu kenangan...ntah akan jejakkan kaki kesitu lagi...tak pasti...mungkin tak kot...dah datang sekali tu dah lah...jika ada rezki nak gi tempat lain pula....

15 comments:

  1. Salam Kak Ida, apa khabar? Seronok kan pergi Sydney..Kak ida tak try buat parasailing ke?

    ReplyDelete
  2. LW,
    sekala sekala tukar angin memang seronok...:)

    ReplyDelete
  3. SD,
    Insyaallah ada rezki awak pun boleh pergi...:)

    ReplyDelete
  4. Salam. Kak Ida, teruja membaca diari percutian akak ni. Memang kena kumpul duit untuk pergi bercuti kat sana..

    Kak Ida, nak beri cadangan sikit, apa kata Kak Ida besarkan sedikit gambar tu.. Biar kami ni puas sikit menatap gambar akak. (maaf ye kak.., tapi terpulanglah pada akak). Itu pun kalau tak menyusahkan pihak akak.

    Terima kasih kerana sudi berkongi cerita dengan kami.

    ReplyDelete
  5. Dah masuk musim luruh ke kat sana Kak Ida? Sini still spring :D

    ReplyDelete
  6. Nur kena click kat gambar tu...dia akan jadi besar...tq

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Ida, seronok baca Diari Percutian akak ni..teruja rasanya melihat gambar2 pemandangan dan tempat2 menarik yang telah dilawati..teringin jugak nak travel cam akak tapi tak mampu.Apapun saya tumpang seronok jer lah membaca kisah pelancongan Akak ni.. kih2x

    ReplyDelete
  8. Subhannallah Kak Kkida bestnya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sha tak sampai lagi ke Blue mountain tu lagi teringin nak kesana bestnya... bestnya.. macam2 yang kak Kkida kongsikan terima kasih kak Kkida cayanggg sayang kak kkida bertambah2.. banyak kali scroll down gambar2 Kak Kkida snap tu memang best betullah.. huaaaa

    ReplyDelete
  9. Kak Idaaaaa.....!!!!! Saya sangat jelesss....huhuhuuhu ( Akan tukar kejelesan ini menjadi cita2). Saya pernah tengok dalam channel 707. Memang seronokkk sangat tengok cabel car and train yang meluncur tu. Tengok dlm tv pun rasa seriau. Tak sangka Kak Ida go through that. Kalau mcm tu, saya akan akan try juga lah nanti...

    ReplyDelete
  10. Oja...kat sini tu kat mana?
    oja duduk kat obersi ke?

    ReplyDelete
  11. Aziela,
    Insyaallah ada rezki tu nanti...:)
    kena trylah jika dah sampai kat BM tu...jika tak tak sahlah kehadiran kita kat tempat tu....hehe...tapi sangat tinggi tau...:O

    ReplyDelete
  12. Arman,
    Insyaallah ada rezki tu nanti...kkida ni dah umur macam ni barulah ada peluang makan angin...masa anak kecik2 dulu ada tapi sekali-sekala aje...rezki tu datang melimpah kemudian...:)

    ReplyDelete
  13. Sha Insyaallah ada rezki tu nanti...sayang sha juga...:)

    ReplyDelete