Tuesday, June 26, 2012

balik kampung terapi minda...:)


salam....anda kenal buah apa ni?
inilah buah nona namanya....kkida pernah dengar nama buah ni....tapi nilah pertama kali kkida lihat bagaimana rupanya buah nona....:0


memang seronok sekali-sekala balik kampung....dapat tengok macam-macam....suasana persekitaran dan kehidupan memang jauh beza....terutama yang duduk nun jauh di pendalaman...

photo bawah....pokok sukun...tengok cantik je buahnye bergayut...buah sukun sedap di goreng dan di makan panas-panas (macam goreng pisang) cicah dengan gula....hmmmm memang best....kkida suka juga...cuma takleh makan bebanyak...biasalah...benda sedap selalunye camtu...banyak pantang larangnye...:)

selain goreng, sukun juga sedap di buat pengat...


terapi minda diteruskan dengan ayam ni yang tak henti-henti berbunyi...keluk kelak keluk kelak....menegur orang...sian...dok terperangkap dalam kandang yang sempit....nak buat macam mana....jika biorkan habis le bersepah sana-sini laman rumah mak sedara yang sekangkang kera tu...


ayam-ayam.....comel aje ibu ayam yang kecik tu....geram betul kkida....:)


selain ayam dan pokok...apa lagi terapi minda jika balik kampung?....makanlah, apa lagi...dan mee rebus ni salah satu tarikan my dh jika ke bukit mertajam....sedap sangat ke....biasa aje pada pendapat kkida....cuma kat kuala lumpur mungkin takda yang ori macam ni....jika ada pun tak tau nak cari kat mana....

penang...land of mamaks...original mamak...hehe...gi le mana-mana dalam teritori penang tu...makanan yang sedap mesti mamak yang buat...melayu pun kalah....:-\

sebut aje nak makan apa...mesti kena cari kedai mamak....nasi kandar, mee rebus, pasembur, rojak, cendol dan macam-macam lagi....takda mamak memang penang tu tak menariklah....betul tak?


mee goreng mamak yang tak berapa nak cukup bahannya....dah tengah malam...sayog nye dah habis...hehe...tapi masih sedap rasanya....


gitulah sikit-sikit cerita cuti singkat kkida ke penang...over the weekend....jalan-jalan cari makan sambil ziarah sedara mara...

makan memang terpaksa kat kedai aje...lebih mudah dan ringkas dan yang penting kkida tak payah sinseng lengan baju....:)

mamak ni memang pandai....tengok le sampai buat banner sendiri sempena musim bola ni....ajak orang lepak kat kedai mereka tengah malam....tengok bola...

8 comments:

  1. Seronoknya dapat balik kampung..

    Menikmati kehijauan tumbuh-tumbuhan.. dan dapat menyedut kesegaran udara yang jauh lebih baik daripada udara di bandar..

    Eyriqazz vs Denaihati : Blog siapa lebih popular? (Klik di Sini)

    ReplyDelete
  2. salam kkida, mmg best balik kg kan, udara segar, hijau dan damai tapi sy ni g mana mana pun mesti miss kl, ttp suka dan sayang hiruk pikuk kota batu ini, hehe

    ReplyDelete
  3. buah nona and sukun tu memang favourite saya..teringat dulu masa kecik2 buah nona tu ada tanam belakang rumah..sekarang ni dah susah nak jumpa..

    ReplyDelete
  4. Gulp!!meleleh ayaq lioq saya tgk mee rebus ngn mee grg tu wpon gambaq dia biasa2 ja...mmg suka...dulu akak saya penah duduk di cherok to'kun..ada 1 gerai mee kuah ketam kot..sedap kak rasa dia..skg ni x tau la sama ada gerai tu stil ada atau tdk..

    ReplyDelete
  5. Kalau saya kan Kak Ida, goreng sukun tu saya cicah dengan kuah kicap mcm CMG buat tu. Dulu x reti, saya pun cicah gula, tp dah pandai sket, cicah kuah kicap lagi kick...

    ReplyDelete
  6. LC,
    isi buah nona lembut tapi banyak biji dan rasanya manissss....

    ReplyDelete