Saturday, June 30, 2012

lemon pastry

salam,
kkida nak share simple lemon icing pastry ni....sebenarnya nak perabihkan makanan yang lebih-lebih kat dalam freezer tu...jap lagi kkida nak gi jaya grocer pula....nak cari bahan yang unik-unik sikit yang takda kat tesco....la ni tesco muatiara tengah renovation....sana tutup sini tutup....dah bertaburan semua barang-barang kat dalam tesco tu....bercelaru....kkida pun pening kepala tengoknye....tak tau bila keadaan kat tesco tu akan benar-benar pulih...


kerana kkida tak tau apa nak buat dengan pastry ni kkida potong aje kepada segiempat tepat dan bakar dalam oven...pada suhu 200C hingga keperangan....keluar dan sejukkan...

sementara tunggu pastry sejuk buat lemon icing...

caranya...ayak gula icing secukupnya dalam mangkuk....perahkan lemon juice ke dalam icing sugar dan gaul rata...bancuhan icing mesti pekat...toast almong dalam oven sebenatar...3, 4 minit...


drizzle lemon icing atas pastry dan taburkan almond...ayak gula icing atasnya....


jika taknak pastri ni kembung macam bantal....hehe...cucuk-cucuk kan dengan garpu sebelum di masukkan ke dalam oven....bila di bakar udara dari dalam akan keluar...so tak le kembung macam pastri kkida ni...tepinya akan terbuka dan berkeping-keping....

btw, mana-mana pun ok....masuk dalam perut semuanye sama aje....hehe....

CEPAT-CEPAT....JOM JOIN WOWWW 1001 GIVEAWAY....LEPAS DAH JOIN KENA AJAK MEMBER KLIK BANYAK-BANYAK OK....HINGGA 10 JULY....

Friday, June 29, 2012

macaroni pie dengan pie maker

salam....hmmm....dah beberapa hari kkida tak share resepi dan food photo....sibuk dengan GA...hehe...
dan petang ni kkida nak share dengan anda satu lagi cara nak makan spaghetti...:)

tengok photo kat atas tu...apakah itu? itulah pie maker yang sekarang heboh di perkatakan seantero malaya...heheeee....yang di perkenalkan oleh kkida@1001resepi...dan secara kebetulan kkida nak bagi 4 pie maker free pada anda yang berjaya meletakkan nama anda sederet dengan nama tiffinbiru pada carta hot fm....hehe....(most traffic...)


pie maker bukan hanya untuk buat pie aje...ada berbagai resepi cara menggunakan pie maker ini....buku resepi ada di beri sekali dalam kotak pie maker tersebut...

berbalik kepada macaroni pie kkida ni...resepinye mudah aje...rebus dulu 500g macaroni (ikut arahan pada bungkusan)...toskan...panaskan 1 kotak MyChef Beef Keema Masala atas api hingga kuahnye agak kering...tuangkan ke dalam macaroni...campurkan grated mozarellah cheese dalam anggaran 1 cawan...dried herbs, salt, sugar and pepper...jika nak pedas tambahkan cili flakes atau paprika...gaul rata...pukul 4 biji telur dalam mangkuk berasingan...kemudian tuangkan kedalam macaroni...gaul rata...

panaskan pie maker, spray dengan cooking spray...letak kertas cawan cupcake dan sudukan macaroni ke dalam cawan tersebut....taburkan grated parmesan cheese...tutup pie maker dan bakar hingga masak....lampu pada pie maker akan bertukar kepada hijau apabila pie telah masak...

hidang ketika pie masih panas....hmmmm...sedapnye...

bawah ni kkida bakar extra crunchy for myself...:)


so, excited tak dengan resepi kkida ni....apa lagi...jom masuk GA kkida...mana tau boleh dapat pie maker..hehe...

bagi mereka yang dah join GA, harap anda ajaklah kawan anda supaya click pada website atau facebook anda untuk ke 1001resepi...so far walaupun ramai yang dah join...tapi traffic anda rendah....buat masa ini kkida lihat hanya ada 4 blog sahaja yang berjaya terjah ke top ten traffic sources tersebut...anda kena terus share link blog kkida di blog anda....tak semestinya link GA....link resepi, travel, tips, dan lain-lain topic pun ok...asalkan ada traffic dari blog anda...

pada rakan-rakan blogger yang traffic blog anda tinggi jemputlah join GA kkida ni....janganlah jual mahal sangat...:D....tak teringin ke pie maker tersebut...:)

kkida ingin bantu promo blog anda melalui penganjuran GA ini (bagi blog yang memerlukannya...)....so rugilah tak join, bukan setakat hadiah sahaja yang akan anda dapat...traffic juga...so terpulanglah ye...:)))

Tuesday, June 26, 2012

balik kampung terapi minda...:)


salam....anda kenal buah apa ni?
inilah buah nona namanya....kkida pernah dengar nama buah ni....tapi nilah pertama kali kkida lihat bagaimana rupanya buah nona....:0


memang seronok sekali-sekala balik kampung....dapat tengok macam-macam....suasana persekitaran dan kehidupan memang jauh beza....terutama yang duduk nun jauh di pendalaman...

photo bawah....pokok sukun...tengok cantik je buahnye bergayut...buah sukun sedap di goreng dan di makan panas-panas (macam goreng pisang) cicah dengan gula....hmmmm memang best....kkida suka juga...cuma takleh makan bebanyak...biasalah...benda sedap selalunye camtu...banyak pantang larangnye...:)

selain goreng, sukun juga sedap di buat pengat...


terapi minda diteruskan dengan ayam ni yang tak henti-henti berbunyi...keluk kelak keluk kelak....menegur orang...sian...dok terperangkap dalam kandang yang sempit....nak buat macam mana....jika biorkan habis le bersepah sana-sini laman rumah mak sedara yang sekangkang kera tu...


ayam-ayam.....comel aje ibu ayam yang kecik tu....geram betul kkida....:)


selain ayam dan pokok...apa lagi terapi minda jika balik kampung?....makanlah, apa lagi...dan mee rebus ni salah satu tarikan my dh jika ke bukit mertajam....sedap sangat ke....biasa aje pada pendapat kkida....cuma kat kuala lumpur mungkin takda yang ori macam ni....jika ada pun tak tau nak cari kat mana....

penang...land of mamaks...original mamak...hehe...gi le mana-mana dalam teritori penang tu...makanan yang sedap mesti mamak yang buat...melayu pun kalah....:-\

sebut aje nak makan apa...mesti kena cari kedai mamak....nasi kandar, mee rebus, pasembur, rojak, cendol dan macam-macam lagi....takda mamak memang penang tu tak menariklah....betul tak?


mee goreng mamak yang tak berapa nak cukup bahannya....dah tengah malam...sayog nye dah habis...hehe...tapi masih sedap rasanya....


gitulah sikit-sikit cerita cuti singkat kkida ke penang...over the weekend....jalan-jalan cari makan sambil ziarah sedara mara...

makan memang terpaksa kat kedai aje...lebih mudah dan ringkas dan yang penting kkida tak payah sinseng lengan baju....:)

mamak ni memang pandai....tengok le sampai buat banner sendiri sempena musim bola ni....ajak orang lepak kat kedai mereka tengah malam....tengok bola...

Sunday, June 24, 2012

nasi ganja...:)


nasi ganja?
ada ganja ke dalam nasi tu?
mungkin juga....hehe....
wah! kalau camtu memang ramailah yang ketagih nasi ganja tu....
yelah! memang ramai yang ketagih....ketagih nasi ganja....termasuk my dh...
setiap kali menuju ke utara pasti ajak singgah ipoh....nak makan nasi ganja...:)


Assalamualaikum,
kkida baru tiba rumah maghrib tadi....letih kemain....tapi happy juga....sekali-sekala lawat keluarga dan saudara mara....dan pastinya acara makan-makan yang tak henti-henti...hehe....tapi bukanlah asyik ngunyap aje....makan ikut time makanlah...breakfast, lunch dan dinner...cuma pilihan makanan tersebut yang variety...dan yang bestnye kkida tak payah masak....duduk aje dan order sama mamak....hehe....


memulakan acara makan-makan kkida semalam...kami singgah di kopitiam nyonya tua ni...nyonya tu relax aje...dia tak buat apa-apa pun....hanya jual air aje....yang meramaikan orang dalam kedai nyonya tersebut adalah pelanggan mamak nasi kandar atau lebih terkenal dengan mamak nasi ganja...hehe

gelaran nasi ganja ni memang terkenal sejak zaman hb sekolah menengah lagi dan kedai makan yang sama....bayangkan...dah berapa puluh tahun mamak tu meniaga kat situ...kkida pasti telah melebihi 40 tahun....agaknya turun temurun dari atok anak dan sekarang cucunya yang ambik alih...

apa agaknya yang dia letak kat dalam gulai kari dia tu hingga orang dok kerumun dan sanggup beratur panjang???....:-D


warung mamak tu just small corner of that coffee shop aje....belah depan sekali....bila kkida peratikan betul-betul...rupanya depa guna bahagian belakang kedai sebelah untuk kerja masak memasak...

...sebenarnya kkida ni taklah lalu sangat nak makan nasi kandar camni....kurang selesalah....tak tau tahap kebersihan mereka....tapi my dh jenis tak kaji hingga kebelakang kedai....dia kata jenuh dah orang makan kat situ....so far dia tak pernah dengar ada orang mati kerana makan nasi kandar/nasi ganja tersebut...


majoriti yang makan memang orang melayu dan sikit bangsa lain....dan nenek tua ni pasti telah menyaksikan pelbagia ragam manusia sejak 40 tahun lalu...


wbp, teh ais ni memang sangat sedap....


tengok le orang beratur....jam 12 ke jam 2 adalah peak hours....semua ketagih nasi ganja...hehe....


taukeh kedai ni kaya hanya dengan jual air aje....dah tentu mamak nasi ganja jauh lebih kaya lagi...:-))

orang ipoh pasti sangat familiar dengan kedai ini dan mamak nasi ganja...jika anda tak pernah dengar atau tak tahu tentang nasi ganja ni....meh kkida luku kepala tu...hehe...

Thursday, June 21, 2012

tepung muruku serba guna...

salam,
onion ring yang crunchy...
semalam kkida usaha mencari tepung muruku babas ni...kat tesco takda jual...gi ke pasaraya ttdi dan jumpa...terasa happy...beli dua bungkus sekali...
kkida bukan nak buat muruku macam foto kat atas tu....tapi nak guna tepung ni sebagai coating untuk goreng apa saja...dan tadi kkida cuba goreng bawang guna tepung muruku ni...ala-ala onion ring gitu...bancuh tepung dengan sikit minyak dan air secukupnya...jangan pekat dan jangan cair...agak-agak sendiri lah ye...jika suka boleh tambah kunyit sikit untuk cantikkan warna......
panaskan minyak banyak...celup bawang besar yang di potong bulat....goreng hingga masak atau keperangan,,,.angkat dan taburkan dengan sikit garam jika suka...cicah dengan sos cili...
krup! krup!krup!....gitulah lebih kurang bunyinye bila di gigit dan di kunyah....sedap....
kkida juga cuba goreng cendawan ini dengan cara yang sama....saja nak lihat hasilnya...
sedap weh!....makan panas-panas....actually, tepung muruku tersebut yang sedap....jadi apa saja yang di coated dengan tepung ni pasti juga sedap....anda cubalah pula dengan carrot, terung, kentang, bendi, kacang panjang, tempe dan sebagainya...nanti kkida nak cuba teknik lain pula menggunakan tepung ini....happy to share with you...sharing is caring....:)))

Tuesday, June 19, 2012

produk terbaru di pasaran tak lama lagi...:)

tak lama lagi youall boleh tengok produk-produk ini berada atas rak-rak supermarket terkemuka seperti tesco, giant, carrefour, cold storage dan jaya grocer...

serbuk cili atas tu kkida rasa paling laku sekali berbanding produk lain...pasti ramai yang mencarinye bila berada di pasaran...kkida pasti nak beli...nak rasa kepedasan cili cap azwan ali...pasti pedasnye meletup-letupkan...hehe...pasti pijar mulut dan bibir jika buat sambal tumis petai udang guna serbuk cili cap azwan ali...huhu...
serbuk santan ni ok ke...rendah lemak...kkida jarang guna serbuk santan....kurang enak....baik guna susu sejat jika takda santan...wbp, apa salahnye kita cuba nanti...:-D
tepung goreng pisang cap tomok....olalaaaa....pasti sedap nih!...sesedap suara tomok (macamlah kkida pernah dengar suara tomok...:)
Karl Shafek ni sapa sebenarnya?...memang tak ikut langsung perkembangan dunia glamor ni...sebok dengan dunia hayalan aje...hehe...gula melaka cap karl shafek?...ok gaklaaa...gula melaka dengan gula kabong mana lebih sedap? atau sama aje? kena tanya chef ismail...dia orang negori...pasti dia tahu...
kaya cap jehan miskin....sian ayah dia kan...always miskin walau pun dah kaya...huhu...wbp, produk ni memang sesuai dengan personaliti jehan miskin...semanis wajah mu...sesuai pula susunan perkataan tersebut....Jehan Miskin Kaya...:)
apahal pula letak muka juliza kat asam jawa ni...sian juli...dulu (dah lebih 10 tahun) juliza pernah jual tupperware dan kkida pernah beli dari dia...kenal baik jugalah tika tu...dan kkida pernah tolong carikan maid untuk juli  masa dia desperate sangat nakkan maid...(ingat tak juli, masa tu awak duduk kat subang jaya...:)...lepas tu lost contact...tak tau apa cerita maid yang kkida carikan dari kampung pandan tu...
inilah antara bahan-bahan yang akan berada di pasaran tak lama lagi....kat belakang tu ada kismis cap dr fazley, kicap cap raja azmi, tomato dalam tin cap salamiah hassan, pickle cap sapa ntah, minyak masak, sos dan beberapa barangan lain yang di buat bercapkan peserta-peserta masterchef selebriti....jika kkida...kkida suka ikan sardin cap 1001resepi...lol...
btw, janganlah youall percaya kelentong kkida ni yek...heheeee....sebenarnya kkida ngantuk dah ni...tu yang tulis merapu tu...jom tidor, esok nak bangun pagi...nak prepare breakfast anak-anak ke sekolah...anda juga?

pizza beef keema masala

salam,
pagi selasa yang indah....pagi ni dingin banget...lama dah kkida tak mereka masak yang 'bukan-bukan'....hehe...dan pagi ni kkida menyahut seruan abang K dari myChef yang sembang dengan kkida hari ahad lalu....katanya ada pelbagai cara kita boleh olah produk myChef yang satu ini menjadi juadah yang sedap...
bab olah mengolah bahan makanan ready-cook ni memang kkid suka...sebabnye tak payah mula dari awal...iaitu tak perlu tumbuk menumbuk, tumis menumis, blender itu ini....sebab bahan makanan sedia hidang seperti ini dah cukup lengkap rasanya...
wbp, seperti anda sedia maklum...produk myChef memang kurang garam dan langsung tiada bahan perisa seperti msg....oleh itu....since kkida tak puas makan tak berasaaa....(kata orang kedah)...maka kkida pun alterlah mana yang patut....:)...defroskan dulu atau masukkan dalam microwave...kemudian letak atas api sederhana...tambah sikit gula, garam dan perisa...jika rasa sedia ada ok pada anda tak perlu ikut step kkida yang ini....
kkida guna puff pastry....itu je yang ada...jika anda ada shortcrust pastry better...shortcrust pastry memang sesuai sebagai pie atau pizza base...atau boleh guna frozen pizza bread, tortilla bread...etc...
letak pastry atas dulang bakar yang dah di lapik dengan baking paper...sendukkan myChef Beef Keema Masala...ratakan...
pecahkan sebiji telur dalam mangkuk...pukul sikit...kemudian tuangkan atas Beef Keema Masala...
akhir sekali taburkan cheese mozarella dan daun ketumbar...
bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu selama 15 ke 20 minit atau hingga permukaan masak...pada suhu 210C...
keluarkan dari oven, dan hidang segera ketika masih panas...yummm....my kids love it...