Monday, May 21, 2012

WollOnGonG

salam, takda apa sangat yang kkida nak ceritakan mengenai bandar Wollongong ni...lokasinya terletak ke selatan Sydney...lebih kurang sejam perjalanan....dan hampir sepanjang perjalanan kami menyusuri pantai....ye bandar-bandar negara Australia ni semuanya berkaitan dengan laut dan pantai yang terbentang luas dan cantik... 
Subhanallah...sangat cantik pemandangan ini....nampak tak jambatan yang jauh sangat tu...itulah Sea Cliff Bridge yang kkida share cerita dan photonya pada entri yang lalu...dan yang jauh sana lagi tu...itulah bandar Wollongong....ia terletak lebih kurang 15 ke 20 kilometer lagi dari lokasi photo ini di ambil...
kerana angin terlalu kuat...hani dah nak terbang....hehe....tebing belakang tu adalah setinggi 100m lebih kurang....kkida agak je...mungkin lebih....dan beberapa minit lepas kkida tiba kat tempat ni...sekumpulan pelancung dari negeri China juga sampai...wah! riuh rendah...suka kkida tengok gelagat mereka....bercakap tak henti-henti dalam dialek yang pekat....dari gaya dan air muka...kkida pasti mereka datang dari pendalaman China....

kkida kata dalam hati...banyaknye duit depa...mampu melancung hingga jauh camni...
bawah...yang comel tulah kenderaan kkida selama enam hari di sana...sewa dari europcar.com...booking online...pick-up and return kat airport...harga sewa AUD$240 for the whole trip...ok tak?
kat Wollongong kkida makan fish and chip kat kedai orang Turkey rasanya....oklah...bukanlah yang tersedap...tapi memadai untuk mengisi perut yang kelaparan kerana cuaca yang amat sejuk...
lepas makan kkida pusing-pusing sekitar kawasan restoran tersebut...cantik...memang takda kat malaysia...hehe...itu je yang kkida boleh kata....

dan secara kebetulan bertembung sekali lagi dengan kumpulan pelancung dari China tadi...sekali lagi kkida, eka dan hani ketawa tengok gelagat depa...seronok betul depa bergambar dengan burung laut yang banyak sangat masa tu...sampai ada yang terbaring dan meniarap atas rumput kerana nak ambik gambar burung...
kkida pun suruh eka ikut aksi depa...lol...
jeti berhampiran restoran...ada banyak bot persendirian dan bot nelayan berlabuh kat sini...ia seperti sebuah teluk....dan burung ni memang cantik dan menarik perhatian kkida....besar ni...paruh je dah hampir sekaki panjang...relax aje dia...tak heran dengan manusia...
wbp, masih ada yang kurang bertamadun...campak tin minuman ikut suka...:(
ada banyak lagi gambar kat Wollongong...tapi kkida rasa apa yang kkida share ni memadai....jika ada rezki anda melancunglah ke sana...tak rugi...:)

7 comments:

  1. Wauuu nampak menariknyaaaa... ntah bile le den nak sampai ek? Huhuuu... bawalah ku terbanggg akaka...
    My latest Entry :)
    Mak sentap kat Citrawarna 2012 Dataran Merdeka

    ReplyDelete
  2. bestnya kkida....nak ikuttttt...
    p.s: jgn lupa ambik gambar byk2 and post kat blog byk2 ya..

    ReplyDelete
  3. Farah...
    Insyaallah satu hari pasti sampai...:)

    ReplyDelete
  4. Wan G,
    kkida ni dah lama sampai rumah...hehe...:)

    ReplyDelete
  5. Salam kak immigration daorg ketat x pasal bawa masuk mknan luar masa kat airport?

    ReplyDelete
  6. linda...sangat ketat.
    tapi ada barang makanan yang bleh di bawa...refer pada entri kkida yang lepas....cari ye...:)

    ReplyDelete
  7. Nak juga terbang ke sini.. Cantiknya pemandangan..

    ReplyDelete