Saturday, May 19, 2012

Sydney FISH market

heaven for seafood lovers...arrrggggg!!!!
bestnyerrr....ngapa kat malaysia takda camni....huhu....jika ada jenuh le rakyat malaysia mendapat penyakit cholestrol yang tinggi, gout dan lain-lain penyakit yang berkaitan dengan seafood...tapi apa-apa pun ia adalah kemuncak kepada trip kkida ke sydney...i love sydney sebab seafood ni....hehe....
lokasi SFM ni tak jauh dari harbour bridge...bawa kereta pun tak susah....senang aje cari tempat ni dan parking disediakan...tapi bukan free yek! AUD$8...per entry....mahe bebeno...tapi nak buat macam mana...:]
nasib kkida baik...walau pun datang pada waktu puncak (sunday and lunch time) tapi parking mudah dapat...orang keluar masuk....kkida park berhampiran pasar ini...Claudio's...oleh itu kkida jengah ke pasar ni dulu....bila masuk aje...tak tau nak kata apa...banyaknye ikan...semuanye segar bugar....yelah...semuanya baru naik dari laut pagi tu....

takda yang mata merah atau yang dah pecah perut...ish! dalam hari kkida kata....syoknya jika ini tempat sendiri...makan good kualiti seafood setiap hari...tak letak ubat, tak didingin bekukan...ikan tu pun tak seksa...happy aje depa menunggu pelanggan datang beli dan bawa pulang...
suasana dalam Claudio's...pasar basah yang sangat bersih...
yang paling utama kkida nak tengok sangat adalah lobster ni....fresh...yang dah masak juga ada dijual kat pasar ni...harganya...sihaaattttt....belum convert pun sihat dan convert lagilah sihaaattt....hehee....
yang kedua kkida nak tengok sangat adalah ikan salmon yang sangat fresh ni...bestnye....yelah...kat malaysia pun ada salmon...tapi tak lah se segar ini... salmon kita makan tu dah merasa naik kapal terbang atau kapal laut...letak dalam freezer hingga keras kematu...lepas tu bila sampai kat destinasi akhir ikan tu akan di nyahbeku dulu (mungkin lepas beberapa hari ia ditangkap)....dipotong keping-keping....baru sampai kat tangan kita....wbp, berebut juga orang beli... 
foto bawah...kkida terpandangkan selonggok kepala ikan salmon...takda sorang pun nampak teringin nak beli kepala salmon tu...siannya..:-])

Ya Allah kalau kat Malaysia fresh camni...pasti 'bertarik rambut' orang berebut nak beli (walaupun hanya kepala ikan)...hihihi....kkida terbayangkan...kalau aku dok kat sydney nilah...pasti aku dah buka kedai kari kepala ikan salmon...(borong semua kepala ikan salmon yang seolah terpinggir itu)...biar berasap telinga depa makan kari kepala ikan salmon resepi kkida@1001resepi...heheheee....

yelah depa memang tak adventurous....makan ikan pun kena cabutkan tulang...tak caya cuba tengok rancangan MCA....jika judge jumpa tulang dalam hidangan yang disediakan pasti dah kena komplen dan silap haribulan di buang terus dari pertandingan...bayangkan jika mereka makan kari kepala ikan salmon...muahaha...camna agaknya kan...kena makan guna tangan le....:D
makanan laut bercengkerang...live abalone, oysters and bugs
haaaa....yang ni memang kkida geli sikitlah.....upah mahal pun kkida tak sanggup nak masak...large octopus...heeee....
mackerel....i love this ikan...sedap masak asam pedas atau grill....sangat fresh...huhu....tengok le mata ikan tu...jernih aje...:)
ketam yang dah di masak....mereka suka ambil isi ketam dan buat salad...
behind the scene...tukang siang ikan...mungkin vietnamese...

selain tu kat pasar tu juga anda boleh beli seafood sedia di makan....individual pack...siap dengan sos dan lain-lain...yummy...boleh kurus camni.....:)
dan bawah ni...process seafood....ikan salai, nuggets, dan sebagainya...
bawah....hmmmm...amoi amoi yang comel kerja kat pasar...jual ikan....dan satu yang kkida notice....tiada yang berambut blondie kerja kat pasar claudio's ni....100% di monopoli oleh asian...terutama chinese...:)
belum tamat lagi cerita SFM kkida ni....ada sambungan part two nanti...panjang sangat pula entri ni nanti...jika boleh semua gambar yang ada kkida nak upload....oleh tu kena tunggu  next entri...ok...

kkida pun nak pi market ni...nak beli ikan...tapi takdelah ikan macam market kat atas tu....yang ada ikan kembung, tenggiri, selar, nyoknyok, dll...tu pun kkida nak gi kat market yang ada kelas sikit...ttdi....baru boleh dapat yang sikit fresh dan variety...juga environment yang bersih...tapi regenye...memang tercekik kita di buatnya...hhuhu....:-D

4 comments:

  1. WAAAH segar2 nya..
    jauh pulak nakgi pasar beli ikan nih semua hihi

    ReplyDelete
  2. Mmg best pasar2 kt luar ni. X bau ikan pun kan? Mungkin sbb cuaca sejuk

    ReplyDelete