Sunday, May 20, 2012

sarapan pagi di island dreams cafe...

salam,
hari minggu dan kkida juga baru balik dari pasar pagi dengan my mum....beli ulam ulaman, ikan baung dan udang galah....itulah hidangan kami tengahari ini...Insyaallah jika di izinkan kkida akan share apa yang kkida masak tengahari ni nanti....

setelah sekian lama, pagi ni baru kkida teringat...hehe...tak pernah pun ambik gambar pasar pagi penchala dan pagi ni kita bawa kamera untuk abadikan suasana pasar pagi tempat sendiri....pasar pagi minggu sungai penchala taklah besar mana...tapi ia cukup lengkap...nak apa semua ada terutama sayur kampung dan ikan sungai....nanti jika ada kesempatan kkida akan share photo-photo yang kkida ambil pagi tadi...:)
kkida pasti kak alimah bilda dan amalina aman pasti ternantikan entri ini...:)....kkida juga tak mau lengah -lengahkan...kesian depa...pasti setiap hari jengah ke blog kkida ni...tengok kot-kot kkida dah tulis ke cerita lawatan sambil makan kkida ke cafe ID...:-D

sebelum memulakan cerita kkida ingin ucapkan terima kasih sekali lagi di atas layanan kak alimah dan ibu beliau serta anak kak alimah iaitu amalina...
anda lihat cantik croissant dan pastri foto atas tu serta roti kurma (foto bawah) ni....semuanya anda boleh dapati di Island Dream (ID) cafe milik Alimah Bilda...sejak awal lagi yasmin (from perth) keeps remind me..."kkida jangan lupa ke cafe kak alimah bilda ye"

ID cafe terletak luar bandar sydney....yasmin juga dah call kak alimah beberapa kali dan beritahu ada blogger dari KL nak singgah cafe beliau...:]...ewah! terkenal gak makcik blogger ni....tq...oleh itu sejak sabtu lalu (hari kkida landing) mereka menunggu kami...:-O

...sorry ye kak alimah....salah info sikit kat situ....saya memang nak lawat cafe kak alimah...cuma belum betul-betul decide hari apa...tapi Insyaallah, sebelum balik mesti nak singgah juga...

...hari sabtu pagi 9.30am kita baru tiba (landing)...hampir tengahari baru sampai tempat penginapan dan baru nak settle down dengan environment baru dan cara pemanduan di tempat baru...:)))....oleh tu, masa tu memang tak terlintas langsung dalam hati nak drive keluar dari kota sydney....lagi pun my girls sibuk nak tengok opera house dan sydney harbour bridge dulu...itukan landmark kotaraya sydney!....:-])
bagaimanapun pada hari selasa pagi kkida decide nak gi juga ke ID cafe sebelum ke Blue Mountain....lagi pun ID cafe terletak dalam perjalanan ke blue mountain...pepagi lagi kkida anak beranak keluar menghala ke ID cafe yang terletak di 47-49, Haldon Street, Lakemba NSW...perjalanan ke blue mountain pun jauh juga...lebih kurang 80km dari sydney...

selepas lebih kurang 40 minit baru sampai ke ID cafe (nasib baik sewa keta...jika dengan bas...hmmm tak sampailah gamaknye)....terasa lama juga dalam kereta...yelah kita memang tak familiar dengan jalan kat sana...oleh itu ikut cakap garmin aje....garmin suruh ikut jalan A, ikutlah jalan A....jika B, B lah...:)))...no shortcut shortcut....heheee......

sebelum tu kkida dah call kak alimah, kata kami nak datang....dan akhirnya sampai juga kami bertiga ke Lakemba area lokasi ID cafe...:)
sampai aje kak alimah dah menunggu...masa tu dia juga sebok melayan pelanggan...kkida lihat pelanggan yang makan ketika tu mungkin asal timur tengah...dari raut wajah mereka...mereka juga kurang fasih berbahasa inggeris...

Lakemba adalah bandar kecil....terletak luar kotaraya Sydney...lebih kurang pekan Rawang gitu...ramai orang islam bermastautin di area tersebut...mungkin mereka pindah dari negara asal bagi tujuan mencari rezki...

wbp, kak alimah adalah rakyat Australia asal...ibu bapanya dulu (atau mungkin tok neneknya) pernah bekerja di kepulauan Cocos atau Cristmas island...kemudian mereka berpindah ke Perth sebelum berpindah sekali lagi ke Sydney...dan kak alimah sejak dulu lagi memang berniaga makan...
inilah kak Alimah Bilda...yang fasih berbahasa melayu dan pastinya bahasa inggeris...beliau tengah bancuh hot chocolate drinks...:)

cafe kak alimah comel...kita sukaaa...dan masa tu kkida berangan jika buka cafe...kkida nak tiru gaya cafe kak alimah...:)...boleh yek!

sambil berbual tangannya ligat bancuh air dan melayan pelanggan keluar masuk...memang tak dok diam langsung....
ok...meh cerita pula apa yang kkida anak beranak makan pagi tu...:)
pagi tu kkida sarapan murtabak...lol....(ada ke murtabak kkida ni...:)....habis tu nak makan apa lagi...pagi bebenar...lagi pun kak alimah yang offer suruh kkida cuba....murtabak kak alimah lain sikit...cocos stail...hehe...since masa tu gulai curry belum ready...kkida pun cicah le murtabak dengan cili sos...sos cili lingam...(hmmm....kak alimah pun guna sos Lingam....:)

....tengok le hot choco anak dara kkida tu...siap dengan marshmallow lagi....very rich and very.........muahaha....dan kkida seperti biasa kopi aje...dengan krim...amat menyegarkan...
selain murtabak...kami makan nasi goreng daging...tengok le selambak...hehe....tapi biasa le...jika tengah lapar semuanya licin....makan sharing-sharing...
jauh di perantauan....jika ada hidangan seperti ini depan mata alangkah happynye...halallan toyyiban....tak ragu-ragu nak makan...dan yang pastinya ia sedap...
yang ni eka nak cuba...tortilla bread....kkida tak pasti apa intinya...tapi something like mushroom gitu...lebih kurang...kalau nak diet yang ni memang sesuai...hehe...
menunggu makanan...:)
pakcik bawah ni pula sibuk suruh ambik gambar dia....bila kita dah ambik...dia tanya lagi...dah ambik ke belum...hehe...
mereka ni pula sedang sarapan pagi...lelaki handsome yang duduk tengah tu cakap kat kkida..."please help me find a wife from malaysia"...hahaha....lol....kkida kata kat dia..."eh! awak handsome camni takkan takda orang nak"...ntah dia paham ntah tidak....:)))

tapi yang pasti mereka bukanlah orang asal aussie...menumpang teduh di negara orang yang mereka kira lebih mudah mencari rezki dan lebih aman lagi...:)....***bersyukur jadi rakyat malaysia***
cakes and desserts....tapi tak lalulah nak rasa semua....
ini adalah part one kesah makan-makan kkida, eka dan hani di Island Dreams Cafe...ada sambungan cerita ini....kak Alimah pesan agar kkida dapat singgah petang nanti...iaitu dalam perjalanan pulang dari Blue Mountain...dia nak kkida rasa nasi kunyit dan ayam panggangnya yang popular tu...kkida kata Insyaallah...jika sempat kkida singgah...kkida juga nak rasa sate kambing cocos yang memang popular di sana...

tunggu ye...cerita dinner kkida di ID cafe...:)

No comments:

Post a Comment