Monday, May 14, 2012

salam dari kota sydney

Assalamualaikum,
baru malam ni kkida dapat online....memang sibuk sangat-sangat kat sini...sibuk kesana-kemari....sampai kematu punggung duduk atas kereta....yelah...kat tengah KL pun kkida jarang drive sendiri....ni tetiba berani bebenar nak drive kat bandaraya yang sangat asing bagi kkida ni....

but believe me...Alhamdulillah, so far kkida mampu juga lakukan walaupun banyak yang silap, silap jalan tu takyah ceritalah....ulang alik atas bridge tu tak tau berapa kali...bepusing-pusing mencari parking dan tell you what....parking kat Sydney ni memang cekik darah betul....jika one to one pun memang mahal bebeno....kkida pun pelik gak....negara depa ni besarnye lebih lima puloh kali dari semenanjung Malaysia....tapi buat public parkingnya, alahai ada le seciput...wbp, public transportnya memang jauh lebih baik....bagi orang yang larat jalan le...yang sanggup menapak berkilo meter...turun naik bas, train dsbnya...
oklah...kkida pun tak larat nak cerita panjang-panjang la ni...letih siang tadi pun tak habis lagi....hari ni kkida gi ke Wollongong...about 80km dari Sydney...memang cantiklah tempat tu...but overall negara Austalia ni memang cantik...kerana...mereka jaga kebersihan sebaik mungkin...bukan hanya di Sydney...di Perth juga...pemandu mereka juga lebih berhemah...tak main ciluk-ciluk macam kita dan mereka ikut had laju yang ditetapkan dan mereka amat menghormati pejalan kaki...kekadang kkida pula terasa malu...yelah kita dah biasa bawa kereta stail kita...terbawa-bawa pula ke negara orang...asyik nak laju je...had laju 70 mesti jadi 80....hehe...balik nanti jenuh le kkida layan 'surat cinta' dari Australia...:)

gambar atas dan bawah tu sebenarnya kkida nak tunjuk kueh karipap yang kkida bawa dari rumah....masa ni tengah bersiar kat tepi sydney harbour...baru sampai dan lapar...dan anda tau tak, im so lucky....imigresen tu tak check pun beg kkida...kueh karipap, makanan dari atas flight yang tak di makan, biskut, coklat...lepas semuanya...so apa lagi...kkida pun hangkut le semua makanan tu dan ajak eka dan hani berkelah kat tepi habour sambil menikmati pemandangan petang yang indah...
lepas makan dan seperti biasa...mesti nak minum kopi panas...ada cafe kat tepi harbour tu...so we all pun macam bagus je join le mat dan minah saleh kat cafe tu....hehe...anak kkida minum hot chocolate and kkida seperti biasa latte le...apa lagi...:)..tapi hot choco mereka memang best lah kkida rasa...nak kena belajar dengan depa cara bagaimana nak bancuh hot choco yang sedap camtu...
second day kkida ke sydney fish market...nak tengok ikan fresh dan makan ikan fresh...nanti later kkida cerita tentang tempat ni...kkida plan nak gi lagi hari rabu before balik hari khamis...
ada banyak cerita yang kkida nak kongsikan...pengembaraan ini belum berakhir...ada dua hari lagi...esok kkida plan nak gi blue mountain...Insyaallah...jika sempat kkida akan online lagi...bye!

10 comments:

  1. Wah seronok nyer gi Sydney. I belum sampai lagi sana.

    Regards,

    Azie

    ReplyDelete
  2. Kak! Bestnya..Selamat bercutiii (^_^)..

    ReplyDelete
  3. wahh....sydney.... pergghh...hot choco..sooo sexy..phewwiiittt!

    http://skuterlady.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. agaknya tu la cara diorang nak buat rakyat negara tu aktif...dengan kerap berjalan kaki kejar public transport... sebab tu la parking seciput jerr..he3

    ReplyDelete
  5. wahh..bestnya dapat bercuti..belum sempatsampai di Sydney lagi..

    ReplyDelete
  6. Kak Ida, berani betul akak drive sendiri.. Adatlah tu tersesat2 sikit, nanti sure mahir punya. Looking forward nak baca your next entry. Suka tengok gambar pemandangan di sana.. cantik2 belaka.

    ReplyDelete
  7. Sonoknya dpt travel ngn anak2...very d adventures.....moga akk slamat sampai ya...

    ReplyDelete
  8. salam kak..emmmm bila tgk gambar2 akak kat sini, terasa rindu kat ostolia.. 3 thn di sana rasa kejap je..now dh 6 bulan berada di bumi mesia....ahhhh..bila la dpt g sana lg??? 2 kali sempat ke sydney...

    ReplyDelete
  9. Salam Kak Ida,
    Harap kak ida sihat di Kota Sydney.
    Sekiranya tidak membebankan Kak Ida, ingin saya memesan 'cutter' pie maker sunbeam yang kak ida beli sebelum ni. Saya telah memesan pasa boss saya yg pergi kesana hujung tahun lepas, tapi dia telah 'terbuang' cutter tu. (org laki, tahu jer la...hihi). oleh kerana tiada cutter tu, sampai skang, pie maker tu jadi gajah putih dalam cabinet. Jika tidah membebankan, boleh tak saya nk pesan cutter tu? saya x reti nk beli kat mana kat Malaysia ni. hihi.. Apa-apa pun terima kasih. Kalau x boleh, tak apa. Saya tidak terasa.

    Sue. Kuantan.

    ReplyDelete
  10. salam buat semua...terima kasih kerana tinggalkan komen kat entri kkida yang ni...sorry...ketika itu kkida tak mampu membalas komen anda kerana kkida tak dapat nak online selalu...

    buat sue...maaf kkida hanya terbaca komen ni hari ni...jika tidak apa salahnya...:)

    ReplyDelete