Thursday, May 31, 2012

restoran kampung nelayan, kota kinabalu

malam minggu iaitu malam pertama di kota kinabalu kkida ajak hb makan ikan bakar kat pasar filipin....wbp, dia ajak makan kat proper seafood restaurant yang hidangannya di masak panas-panas...tanya pada adik sepupu, azizi kat mana ada restoran seafood dan dia cadangkan restoran kampung nelayan...

kami pun ke situlah....since malam tu malam minggu, orang punyalah ramai...bas pelancung juga berderet....memang laku betullah restoran tu....sedap sangat ke???
hmmmm....biasalah kkida kan kaki komplen....hehe....
panggil pelayan dan tanya kat dia ikan apa yang paling sedap isinye...dia kata ikan ayam...betul ke? ikan ayam?...tak pernah dengar nama ikan tu kat semenanjung...oleh kerana tak pernah dengar dan tak pernah makan...hb pun order le ikan tu...suruh kukus biasa aje...

btw, bila kkida letak gambar kat fb dan minta pendapat...ramai yang kata ikan yang kkida makan tu bukan ikan ayam...ikan ayam kulitnye tebal dan perlu di siat dulu...dan ikan ayam paling murah kat KK...

ye ke! kkida pun keliru sebab ikan yang kkida makan tu paling mahal kat restoran tersebut dan kulitnye taklah tebal sangat....biasa aje....kkida rasa mungkin pelayan tersebut pun tak berapa tahu...lelaki bangladesh....
inilah ikan.......isinye memang sedap...tengok le putih aje....ikan laut dalam...memang kkida tak pernah nampak kat tesco atau kat pasar ttdi...
nama kat kaca aquarium tu tulis Hai Di Ji....lagilah kkida tak pernah dengar...:)
harga ikan ni...memang sihat...since hb kata nak rasa juga ikan ni, maka order jugaklah...berat ikan yang kami order sekilo...:D...ikan paling mahal yang kkida pernah makan....:)))
wbp, takpalah...rezki...Alhamdulillah....dah hadam pun....hehe....:-[)
lain-lain lauk pauk yang kkida order....minta ketam....ketam ni yang depa hantar...kkida tak pernah makan ketam jenis ni...ni pertama kali....
cara mereka goreng udang memang best...menggunakan cereal...sangat crunchy...makan dengan kulitnye sekali pun sedap...
black groupa...juga mahal harganya...dan atas ni sayur spesial orang sabah...apa nama daun ni yek! macam pucuk paku aje...
tengoklah udang tu...depa letak dalam botol...sebabnye jika biar lepas udang-udang tu akan berlawan antara satu sama lain....wbp, kkida rasa pasti ada kesan pada isi udang tersebut...udang terkurung dengan udang lepas bebas...pasti yang lepas bebas isinye sedap lagi....seperti ayam terkurung dan ayam bebas...begitu juga dengan telur ayam bebas dan telur ayam dalam sangkar...ada perbezaannya dari segi harga...
lobster...harganya....muahaha....sekor boleh jadi rm300...kkida makan kat sydney hari tu pun murah lagi...
ni tempat mahal...sapa suruh gi makan kat sini...:-o
mana tak mahalnye....ada persembahan pulak malam tu....pak aji pun enjoy tengok orang nari-nari...hehe....best ke pakcik...ralit bebeno tu...:)

overall kkida rasa oklah...cara masaknye sedap...suasana yang happening...sekali-sekala nak merasa makan tempat camni apa salahnye kan...:)

11 comments:

  1. Kita yg dok KK ni pun susah nak beli sayur manis tu kkida (yg mcm pucuk paku)
    Ikan tu rasanya bukan ikan ayam (kalau tak silap kt semenanjung panggil ikan nyok nyok) Macam ikan belais/kerapu je. Sini bnyk jenis ikan yg kita tak kenal, nama pun bertukar.
    Restoran Nelayan mmg mahal dan happening skit bila mlm minggu. Tapi kalau buffet katanya murah, RM30 sekepala. Kak pb pun mkn org belanja dulu...hehe.

    ReplyDelete
  2. bestnya...semuanya fresh2 lagi...kalau bcuti ke sna nti...nk crik jugak restoran ni...tq for sharing...

    ReplyDelete
  3. thank u for sharing..jgn lupa update lagi pasal trip kkida ke kk k..bln oktober nanti sy akan ke sana,first time nak jejak kaki kat kk..tulah nak tau sgt pasal kk.. :)

    ReplyDelete
  4. zana,
    apasal pula susah nak beli sayur tu...tak di jual merata-rata ke?

    ReplyDelete
  5. Insyaallah Anne...pelan-pelan akak akan update...

    ReplyDelete
  6. sayur tu sayur pucuk manis..mmg x jual d luar....yg tu import. ..yg jual d psr sayur pucuk manis yg bsr...byk daun....ikn tu ketegori ikn batu....idup d celah2 batu karang byk....ikn ayam laut mmg sedap...bole d bakar shj....selain tu klu nak msk kna siat kulit nya....ikn tu x nmpk insang nya...kulit meliputi srluruh bdn....ketam tu jenis ketam bakau...ketam yg spesel d cni pnggil ketam muda or kulit lmbut....msk goreng shj...

    ReplyDelete
  7. terima kasih Qaseeh...panjang lebar penerangannye tu...:)

    ReplyDelete
  8. Yang pasti untuk memulai usaha di bidang makanan, Sebaiknya Anda menggunakan Box Makanan. Jika Anda membutuhkannya silahkan hubungi saya Irham dari Greenpack.

    ReplyDelete