Tuesday, May 29, 2012

pasar filipina...fresh seafood dan sayur mayur

salam, kkida pernah cerita kisah kkida ke sydney fish market kan...di mana hasil lautnye segar bugar dan berlambak-lambak....:)....ketika ke pasar filipina....kkida saksikan sekali lagi bagaimana ikan yang segar di jual dengan harga yang murah....

untungnye depa dapat makan ikan fresh hari-hari...lobster pun ada...baru naik dari laut....kat mana nak cari kat KL ni....ada duit pun benda yang nak di beli takda....yang frozen toksah ceritalah....

memang rambang mata kita di buatnye...rasanya kat pantai timur semenanjung takda ikan seperti kat sabah sana....
tengok le tuna steak ni....mak ai sangatlah fresh dan cantik...sedapnye jika dapat beli seketul isi tuna tersebut....balik rumah, slice keping-keping...cuma taburkan salt dan pepper dan gril atas pan...memang sedap...
isi ikan mereh dan masih fresh....yumm...
ikan apa ni...kkida ni bukannya pandai sangat nak sebut nama-nama ikan ni...
haaaaa....cuma ikan yang bawah ni je kkida tahu namanya....ikan uji rashid...kenapa?....kena tanya kat budak pompuan yang jual ikan ni....hehe...kkida tak nak komen apa-apa...:)
ikan ni sangaaaaatlah murah...sekilo rm3 tak silap kkida semalam...
sederet orang jual ikan....mana tak murah...supply and demand macam tak balance aje....:-D
row of chicken stall....tapi macam kurang laku je ayam-ayam tersebut....huhu....
cik abang bertiga ni pelawa kkida beli ayam depa...kkida kata nak masak.kat mana lah dik oi...hotel takda dapor...hehe...pastu depa kata...oh ye ke...kalau camtu ambik gambar ajelah....:)
sayur mayur juga banyak...tak larat dah kkida nak ambik gambar....berlambak sangatlah sayang oi...tak tau sapa yang beli....
bawah ni rebung....
tempe dan tepung ubi kayu kot ni...
buah-buahan....
seronok menjamu mata....kalau dok kat sana pasti setiap minggu ke situ ajelah kkida....hehe...

lepas ni kkida nak sambung kesah pasar filipina lagi...part makan-makan dan kueh mueh...:)

21 comments:

  1. Subhanallah...segar bugar tengok ikan2 dan sayur mayur tuuu...tgk buah2an potong tu terus terliur...ikan2 tu pulak mcm lebih kurang je dengan ikan2 kat Nihon..

    ReplyDelete
  2. Salam KakKKida cayangg.. sha dah pernah ke sana dulu.. memang best! tapi tak beli pun ikan di situ sebab macam mana nak bawak naik belon hehhee...

    Wahhh bestnyaaa... :)) macam2 ikan ada... murahnya kak..:))

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Ida, tu ubi kayu parut la akak, bukan tepug ubi, hihihh,:D

    ReplyDelete
  4. KakKida pergi pasar filipina yg belakang tepi laut tak? situ lagi murah tapi jual lambak2 je, open gerainya. Pukul 7 pagi dah clear. Ikan kat sini mmg bnyk takde kat semenanjung. Ikan merah sini boleh dikatakan mampu beli berbanding kt semenanjung. Tenggiri pun murah juga. Murah tu sebab ada yg tangkap sendiri, dia org ada bot. Tapi bagi org Sabah, sekitar Tawau lebih murah spt ikan bilis, udang dll.

    ReplyDelete
  5. gaya street (hari ahad sahaja) juga mempunyai pasar pagi yang menjual pelbagai barangan.
    satya
    http://chitty-boy.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Geramnya tengok ikan2 yg fresh tu kak...

    ReplyDelete
  7. bagi kita yang suka gi pasar bila tenguk ikan fresh camni memang geram ak.

    wah balik dari sydney gi pulak ke sabah..ashik gi jejalan ek ida..

    ReplyDelete
  8. FnF,
    Nihon tu kat mana...kat jepun ke?
    kalau kat Jepun memang la sama...kat sana pun banyak tuna kan!

    ReplyDelete
  9. Sha,
    beli yang kering-kering ajelah cayang oi....kalau yg basah karang bebau satu belon....hehe...:)

    ReplyDelete
  10. Mumtaz,
    ye ke...hehe...kkida ni blurr sikit...orang yg jual tu kata boleh buat bingka kkida ingat tepung ubu lah...depa cakap pun kkida tak berapa paham sangat...:)

    ReplyDelete
  11. zana,
    foto ni semua kkida ambil kat pasar malam sabtu...berlambak ikan nye...murah...tapi tulah...boleh tengok ajele...:)

    ReplyDelete
  12. Chitty boy,
    hari ahad pergi tamu kota belud...nanti upload foto kemudian...gaya street tak sempat pergi.

    ReplyDelete
  13. Ina,
    org anak ramai dan besar cam kita ni memang terujalah kalau gi pasar camni...:)
    ida gi sabah sebab ada wedding sedara...terlanjur tu jalanlah sekali...

    ReplyDelete
  14. wwwaaaa..... sukanye... mcm2 ada. aritu g srwk je. pemandangan pasar satok tak best cam sabah ni. bnyak barang kering je. nak kena pujuk bos pegi sabah lak thn dpn. hehehe... melawat pasar tani sabah lak. asyik org sabah je melawat pasar tani selangor.

    ReplyDelete
  15. Memang ikan2 di sini segar2 belaka.. Kalau dekat dengan rumah, dah tentu Kak Ida borong ikan2 tu kan.. hehe :)

    ReplyDelete
  16. Kak Ida> ha;a, ubi kayu parut tu derang biasa kukus je, pas tu makan ngn ikan bakar, kira pengganti nasik laa, :D ikut musim jugak la ikan tu murah akak, kalo xda supply, mmg mahal la, tapi tak semahal kat semenanjung ni..

    ReplyDelete
  17. Siti,
    nanti jika ada rezki kkida nak jalan ke sarawak pula...:)

    ReplyDelete
  18. mumtaz,
    senanglah camtu nak buat bingka ubi kan...

    ReplyDelete
  19. Salam Kak, memang style kat pasar filipina tu jual lambak. Buyers/clientele drg selalunya restaurant2 sekitar bandar. So memang beli in bulk..sayur satu plastik besar pun lebih kurang 5 - 6 ringgit saja. Harga ikan, ikut musim. Kalau musim hujan, mahal sedikit. Tapi kalau ikan sedang banyak, memang sangat murah :D

    ReplyDelete
  20. wahhh....rindunya kat kk.. my hometown..huhuhu. ikan tu dipanggil uji rashid sbb mata die besar macam mata uji rashid.hehehe. pastu yg ats tu mmg ubi kayu. salah satu makanan tradisi kaum bajau/suluk.my race. iaitu pengganti nasi bagi kami.

    hehe..juz sharing the info. :)

    me, a silent reader. jenguk lah blog saya kak...

    http://miasherminah.blogspot.com/

    ReplyDelete