Tuesday, May 29, 2012

kota kinabalu...hari pertama...

salam,
apa kabar?....:) harap anda sihat sejahtera....kkida Alhamdulillah....cuma agak letih...mujur cuti sekolah...relaxlah sikit...tak perlu kelam kabut nak prepare breakfast pepagi sangat....

trip berturut-turut dan dalam jangkamasa yang sangat hampir memang meletihkan...naik turun pesawat....tengok le...punyalah jauh menapak nak ke kapal terbang....hehe...good exercise...:)

kkida check juga harga tiket pesawat MAS...beza beberapa ratus ringgit pada hari yang sama dan jam lebih kurang sama juga....pada pendapat kkida tak perlulah nak bazir duit kat situ jika ada yang lebih murah...yang paling utama asal selamat tiba ke destinasi...lambat sikit pun takpa...saiz seat juga tak jauh beza...cuma jika naik pesawat MAS tu lebih mudahlah lagi....tak perlu menapak jauh untuk ke pesawat dan tak perlu panjat/turun tangga....

kkida lebih suka peruntukkan duit pada hotel yang lebih mewah...itu lebih bermakna lagi...sleep luxury...toilet bersih....good housekeeping...good breakfast...etc...hotel budget memang takda dalam istilah cuti kkida...my kids selalu kata...jika nak holiday biarlah tempat tidor kita tu lebih baik atau paling tidak sama dengan yang kat rumah...jika tak baik duduk rumah aje....:D
makanan dalam pesawat...ye yang ni juga memanglah jauh sangat bezanye dengan pesawat MAS...tapi still ok pada kkida...kkida tak cerewet tentang makan dalam pesawat...sebenarnye makanan dalam airasia juga ada macam-macam...cuma nak kena keluar duitlah....tapi since tiket dah murah apa salahnya keluar belanja sikit untuk makan kan....jika rasa tak lalu juga...bawa aje bekal dari rumah....hehe....jika sikit-sikit tu mereka pun tak kisah...kkida rasa lah...asalkan jangan bawa nasi/lauk dalam mangkuk tingkat seperti orang nak berkelah udah le...hehe....
beef stew dengan pasta...
sandwich ni sedap...kkida suka...dan milo panas...
nasi ayam sedap...cuma tak lengkap...takkanlah letak timun atau tomato sehiris pun tak boleh...lepas tu kering aje...mana supnye....memang tak sesuailah bersup dalam pesawat...tapi nasi ayam tanpa sup bukan nasi ayam namanye, kena letak nama lain...

mereka kena cari juga jalan untuk adakan sup tersebut...mungkin prepack dalam bekas plastik kecil...
wbp, oklah....makan asal jangan lapar...maklumlah pepagi dari rumah...kelam kabut juga...kul 4.30 dah keluar...pertama kali bawa kereta dan tinggalkan kat LCCT...hanya untuk dua malam...total parking bayar semalam rm120 ++

mudah juga sebenarnya....tak perlu susah payah suruh orang hantar atau naik bas...kos tak banyak beza....
flight on time sampai juga ontime...:)
wbp, air asia mendarat kat terminal 2 KKIA...terpaksa pula kami ambil teksi untuk ke terminal 1 yang jaraknya hanya 10 ke 15 minit perjalanan untuk ambil kereta sewa...tambang teksi rm30...:-O

kkida sewa kereta dengan Hertz...ini salah satu elemen penting untuk bercuti...takda kereta memang patah kaki....macam mana nak bergerak ke sana sini tanpa kenderaan...

dengan berpandukan gps kami sampai ke bangunan MUIS jam 11 lebih....foto kenduri kahwin kkida dah share kat entri sebelum ni...kami duduk relax kat dewan kenduri tu lebih dua jam jugalah...yelah memang itu tujuan datang ke KK...sembang-sembang dengan ibu bapa, adik beradik dan beberapa rakan Azizi yang dah tinggal lama di KK...ada yang dah melebih 20 tahun...dah beranak pinak dan berkampung di Kota Kinabalu....balik semenanjung tatkala cuti sekolah sahaja...kkida dapat bayangkan Azizi juga akan seperti itu nanti....beliau kata mungkin akan terus tinggal di KK...enjoy....tambahan pula sekarang dah beristerikan orang sana...:)

betul...kkida yang gi cuma dua malam pun rasa seronok....they have everything...pemandangan gunung-ganang yang indah dan menakjubkan...lautan terbentang luas, pantai yang indah...pulau-pulau yang cantik yang jarak perjalanan hanya 20 minit dengan bot dari jeti...bagi peminat sukan air memang seronoklah...hasil laut juga sangat segar dan murah...kenderaan atas jalan juga tak banyak dan kurang kesesakan lalu lintas...

dulu sebelum sampai KK kkida selalu kata dalam hati...ish! ada apa kat sana tu dan merasa kesian pada mereka yang terpaksa bertugas kat sabah seperti guru, tentera, polis dan kakitangan kerajaan yang lain...tapi sekarang ni persepsi tu dah berubah...nice to stay in Sabah...they have everything berbanding kkida kat KL ni...hehe...:)

kkida tengok pelancung mat saleh juga ramai...nantilah kkida pasti akan share cerita selanjutnya kat next entri...ok...:)
kampung air tanjung aru...

12 comments:

  1. Alhamdulillah, seronokan berada di Sabah. Mamawana pun berpeluang ke Sabah 2010 dan 2011. Sangat indah pemandangan di Kundasang, gunung Kinabalu dan bershopping di pasar Philipine.

    ReplyDelete
  2. makanan airasia mmg sedap..aritu sy mkn nasi bukhara,sedap sgt..xpuas mkn..

    ReplyDelete
  3. Kalau kkida stay lama, boleh kita pergi makan angin bersama. Bagi yang sukakan suasana tenang, indah, lautan...sesuai bercuti di sini. Tapi kalau nak Tesco, Mydin, Genting dll...mmg takde.

    Kak pb tak pernah mkn dlm Airasia, malulah org tengok kalau kita saja yg order.

    ReplyDelete
  4. G-HA,

    nasi beriyani bukhara mmg plg sedap antara semua...my fev bile naik air asia...mesti carik yg tu...tp klu nk ke oversea, nasi with green chicken curry pun terbaek gak...menu br yg best selain nasi beriyani bukhara...

    ReplyDelete
  5. Hubby saya pun dah sebut2 nak kesana...

    ReplyDelete
  6. ptut la adik saya tak de rungutan kn posting ke sana. best rupanya... jgn kawen org sana sudah, nangis mak kat kg. br je jejak tanah air dah kena berjauh lak.

    bab menapak klu nek air asia nih mmg lah tak dapat nak di nafikan. penat gak la menapak. jauh amat. lcct mmg camni kot klu kat subang tu tak de la jauh sangat. tp bgs gak, leh bakar lemak mn2 yg berlebih. hehehe

    ReplyDelete
  7. mamawana,
    kundasang memang cantik...gunung tu mak ai tingginye kkida tengok...takut gak kan...macam mana orang boleh panjat punya tinggi camtu...

    ReplyDelete
  8. GHA...oklah...kita ni ok aje...asal tak yah masak semua sedap...hehe....

    ReplyDelete
  9. zana...apa pasal malu pula makan dalam flight...ish! yg tu kkida pelek sikit...hehe...

    ReplyDelete
  10. Aziela,
    jika ada peluang gilah jalan ke sana...best...:)

    ReplyDelete
  11. siti,
    takpa kawin orang sana....asal dia baik dan bertanggungjawap...kalau kawin dengan orang dekat pun belum tentu ok....:)

    ReplyDelete
  12. Beruntung sangat Kak Ida dapat melihat dan bercuti di bermacam2 tempat. Memang teringin nak ke Sabah.. mudah-mudahan impian tercapai. Kalau tak keberatan, Kak Ida sharelah lagi gambar2 pemandangan menarik di Sabah.. Mesti cantikkan.. Thanks kak sebab kongsi cerita dengan kami semua. :D

    ReplyDelete