Friday, May 11, 2012

kkida nak cuti-cuti Australie lagi...:)

salam,
sejak beberapa hari lalu dan hingga hujung minggu depan kkida relax sikit...relax dari masak...oleh itu tiadalah entri resepi yang kkida nak kongsi...wbp, kkida suka nak kongsi dengan anda nanti my makan-makan story...makan yang mungkin lain dari yang biasa...lain suasana, lain tempat...lokasinya nun jauh ke hemisphera selatan...:)

tengah malam ni kkida, eka dan hani akan fly ke Sydney...bertiga je kali ni...macam gi UK dulu...sampai esok pagi jam 9.30am (waktu sana)...apa yang akan kkida lalui dan hadapi pada trip kali ini....Wallahuallam, tak tau nak kata...gi sendiri, drive sendiri, jenjalan sendiri....gugup juga rasanya....tempat kita tak biasa dan sangat asing bagi kita....bila kkida fikir balik...ish! berani ke aku ni...dengan anak dara dua orang ni....nak bawa kereta sendiri ke sana-ke mari....@#$%^&+-...

semuga segalanya di permudahkan....amin...

terasa baru je kkida balik dari Perth...ni nak ke negara kangaroo tu lagi...ada apa ye! rajin bebeno kkida ke sana...:)...hmmm....lain padang lain belalang...jarak yang memisahkan beribu km membezakan segalanya...sedangkan Medan yang tak sampai sejam flight dari KL tu pun jauh berbeza dengan Malaysia...inikan pula negara yang jarak penerbangan mengambil masa lebih tujuh jam tu...huhu....

ini kali kedua kkida ke Sydney...kali pertama lama dulu...tahun 1999...dah lebih 12 tahun....pasti keadaannya jauh berbeza....dan jalan dengan dua orang anak gadis kkida ni pun mungkin kurang letih sikit le...hehe...tak gadoh sangat masalah makan....tapi shopping tu mungkin depa lebih sikitlah...:)

Insyaallah, kkida akan cuba online jika ada kemudahan internet....Aussie not like us....boleh beinternet kat mana-mana aje...itulah kekurangan negara tersebut...walau pun mereka lebih advance dari kita...dari segi itu mereka kurang canggih...:o...(pengalaman kkida masa kat Perth...Sydney kkida tak tau macam mana)....:D

doakan semuga kkida selamat pergi dan kembali....dan kkida pasti akan ambik gambar sebanyak mungkin untuk share dengan anda nanti....:)
Sydney Fish Market....first in my list...mesti nak gi kat sini, seafood heaven...dua kali jika boleh...hehe...
gambar dari google image...tq
selain tu ada beberapa tempat dalam senarai yang mesti di lawati dan yang akan di lawati (jika ada masa)...Insyaallah...segalanya bergantung pada keadaan...harap GPS boleh membantu...cuma mungkin masalah besar adalah mencari tempat letak kereta/parking...:-]...takpa....kita coba ye...:)))

nak tengok tak apa kkida bawa gi Sydney...
small bag...my hand luggage...nak tarik masuk dalam flight....nak tau tak apa isinya???....selain my personal item...:) mestilah yang ini...benda yang tak boleh di tinggalkan...hehe...my small laptop (kkida baru beli...:) dan my samsung tablet....:)....macamlah dah garenti boleh online kat sanakan....:-{
dan yang bawah ni pula.....beg dalam beg...eh! kenapa camtu pula...sebabnya....ish! kkida tak yah cakaplah ngapa...semua orang pasti tahu jawapannyakan...:]
apa pula ada dalam beg kecik yang kkida letak dalam beg besar tu....hmmmm....lihatlah sendiri...kopi hang tuah (satu kemestian), kacang tong garden, oatmeal bar, salmon snack dan beberapa pack maggi cup (harap apa yang kkdia bawa ni tak dirampas kat sydney airport nanti...benda yang sama kkida bawa gi Perth december lalu....ok, lepas...:)

nampak banyak ke?  taklah, sebenarnya tak banyak tu...sikit aje...beg tu comel sangat...lagi pun kkida dah biasa travel macam ni....bila time nak balik nanti...beg tu pastu akan kosong....boleh le isi benda lain pula.....:)))
oklah...kkida got to go...banyak lagi yang belum setle...nak tinggal rumah seminggu...maka kena pastikan semua in order...fridge kena penuhkan...kena pastikan bibik tahu apa yang perlu di buat...dan anda tau tak!...kkida siap buat kari ikan, kari daging, rendang ayam untuk simpan beku dalam peti ais...bila nak makan bibik panaskan aje....kerana bibik saya ni hanya tau buat gulai lemak ikan dan ayam masak kicap aje...hehe...:)
oklah....Insyallah...my next entry jika tiada halangan kkida akan share all the way from Sydney...:-])

APA-APA PUN KAK IDA AMAT BERHARAP AGAR ANDA TERUS VOTE 1001RESEPI YE...:)
hanya tinggal dua hari je lagi...iaitu sehingga Ahad malam....jangan lupa ye...kkida perlukan sokongan anda untuk terus menulis blog ini...dan salah satu caranya.....Vote for ME......:)))

10 comments:

  1. Wah bestnyer nak ke sydney..semoga kkida really having fun kat sana, take care n enjoy yrself :)

    ReplyDelete
  2. Tak sabarnya nak tunggu Kak Ida pulang dengan entri interesting places and eating places...hehehehhe. Sentiasa menarik. Semoga perjalanan pergi, pulang dan semasa di sana selamat, dipermudahkan dan diberikan keriangan serta kebahagiaan. Amiin.

    Nak ucapkan t.kasih tidak terhingga pada Kak Ida sebab sudi masukkan blog saya dalam blog list utk yg rajin komen. Patutlah banyak referral untuk blog saya datang dari blog Kak Ida ni. T. Kasih banyak2.

    ReplyDelete
  3. Aziela,
    sama-sama kasih...:)
    Insyallah...nak cuba explore halal food sydney pula...dan pasti kkida nak share dengan follower 1001resepi...

    ReplyDelete
  4. Insyaallah selamat semuanya kak. selamat bercuti :)

    ReplyDelete
  5. Seronoknya dapat bercuti di negara orang.. Bertuah Kak Ida.. Nanti pos gambar banyak2 ye.. :) Have a great holiday!!

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah,
    selamat menjejakkan kaki di bumi tercinta ini Cik Wan...terima kasih...

    ReplyDelete
  7. terima kasih Nur...pasti jika ada kesempatan...:)

    ReplyDelete