Wednesday, May 30, 2012

kampung air tanjung aru

cantikkan...tiada alasan nak kata rumah aku kecil takda tanah nak tanam bunga dan sebagainya...tengok aje rumah ni...walaupun terletak atas air, tapi tuan empunya tetap memperuntukkan ruang untuk pasu-pasu bunga...pasti beliau seorang yang suka berhias...
ini adalah kawasan rumah atas air tradisi...maknanye sejak turun temurun dulu keturunan mereka dah tinggal kat kawasan tersebut...mungkin bergeran agaknya...kkida dengar tiada pihak yang boleh rampas dan halau penduduk kat situ sesuka hati...
titi yang di bina sepanjang mana yang boleh, selagi ada rumah....ia menjadi laluan mereka...rumah juga di cat warna-warni...very colourful....dari jauh tengok memang sangat cantik kawasan perumahan tersebut....:)
air ni tak dalam sangat...boleh nampak tanah dasar...wbp, tetap bahaya pada anak kecil...kkida terpikir bagaimana mereka awasi baby dan kanak-kanak???
hmmm....rumah kecik warna hijau...heheee....yang ni warnanya mesti di selaraskan...tak leh ikut suka tuan rumah...rumah kecik (atas) tepi titi ni macam senget sikit kkida tengok...lol....jangan terbalik masa tuan rumah tengah buat projek dalam tu dah le....

semua hasil projek bukan jatuh dalam air tau....:)....tengok kat bawah rumah kecik tu....ada batang pipe besar....yang warna putih tu...maknanya ada proper sewerage systemlah...tu sebab takda bau-bauan yang tak menyenangkan masa kkida lalu kat situ....
foto bawah...ada para kecil yang di buat...terkeluar sikit dari dinding rumah...kretipkan...:)
jambatan batu ini adalah laluan utama...dari jambatan inilah titi kayu di bina untuk ke rumah masing-masing...
sederetan rumah yang berpintu-pintu seperti rumah sewa...
ruang berbumbung bercat hijau adalah tempat buang sampah...tapi mungkin sebab tak sesuai lokasinya jadi ia tidah di gunakan sebagai tempat longgokan sampah...tertulis kat situ 'tidak di benarkan buang sampah disini'

ada banyak lagi stori mori yang kkida nak share about my trip to KK ni....nanti kita sambung lagi ye...

2 comments:

  1. As'Kum Kak Kkida cayangg.... wahhhh.... cantiknya gambar2 rumah kat atas air tu.. warna2 cat nampak pastel dan cool aje giteww terus dapat idea nak cat keler apa rumah tahun ni hehhee...

    Memang betul yaa rumah tu nampak tersusun dan bersih aje... nampak aman aje... kalau sha dok situ.. tiap hari tak pergi pasar! gerenti pancing ikan dari tingkap dapur yang kecik tu hehehhe...

    Wahhh mewahnya makan.. nampak MAHAL!! memang mahal pun perghhh... tapi kalau mahal dapat yang segar dan sedap.. sha memang tak kisah! janji puashati... hadoiiii penghabisannya... kecurrr tak sudah ni hah! memang manjang kecurr.. sejak azali hhehehe

    Nite2 kak Kkida cayangg sha nak gi BW kat rumah kengkawan yang lain... TATA!!

    ReplyDelete
  2. Sha,
    kkida tak pernah lagi jumpa orang macam sha selama kkida berblog ni...memang bestlah sha ni...rajin komen...seronok dapat pembaca macam sha ni...ramah bebeno...hehe...:)
    thank you dear...jika ada award pengomen terbaik pasti kkida akan calonkan sha...dan pasti boleh menang punya...:)))

    ReplyDelete