Thursday, May 24, 2012

island dreams cafe...dinner...


ok, kkida sambung lagi kesah jalan-jalan makan-makan kkida kat sydney....ingat tak beberapa entri yang lalu kkida share my breakfast kat island dream cafe (tel...0420335548)  milik alimah bilda...kak alimah pesan kkida supaya singgah makan dinner kat cafe beliau selepas pulang dari blue mountain (nanti kkida cerita my trip to blue mountain...:)

mula-mula kkida ingat malas juga nak singgah sebab dah malam...tapi malamnye bukan jam yang lewat tapi hari je yang gelap...cepat gelap sungguh kat sana...pukul 6 petang macam pukul 8 malam...since jalan masuk  dari highway dah dekat dengan cafe kak alimah...kkida kata oklah...kita singgah...sebab dia kata nak simpan kat kkida nasi kunyit...sian jugakan...tak baik tolak rezki dan tak baik hampakan harapan orang...:)))

masuk aje ke cafe...kkida nampak anak kak alimah, amalina...beliau tanya kat kkida..."are you blogger's from KL" dengan slang australianya yg sangat pekat...:))...tak pernah seumur hidup kkida termimpi nak jadi penulis, apatah lagi menulis blog makanan...BM masa sekolah dulu ok ok je...tambahalah pula BI...:-D...tapi tulah...mana nak taukan...semua dah tersurat camtu...:)...dari suka-suka dah jadi macam seriuslah pula....cuma satu pertanyaan...sampai bilakah.....???....:)


ini adalah menu-menu makanan dan hidangan yang disediakan kat island dreams cafe...ada bermacam jenis lauk pauk dan one dish meals...kak alimah ni memang pandai masaklah....dah macam restoran kat KL pula....cuma sentuhannya lain sikit...tapi yang pasti memang sedap....rugi sapa yang dah ada kat Sydney tak gi cuba...kalau kkidalah agaknya...tiap minggu pasti berkunjung ke cafe kak alimah...menjamu selera...:)))


bawah ni hidangan istimewa malam selasa tersebut....nasi kunyit...kkida sendiri tak tau macam mana nak buat nasi kunyit ni...cantik aje rupa nasinya...makan pula dengan sambal ayam ala-ala rendang gitu dan acar timun, carrot dll...sedap kak alimah...memang sedap....boleh share dengan saya tak?....hehe...


dan hidangan ayam yang bawah ni lagilah sedap...gril chicken je...tapi ntah bagaimana caranya kak alimah buat kkida tak pasti....ayamnye juicy dan bahan gravy terutama bawang....manis...makan gitu aje pun sedap....nak minta resepi yang ni juga kak alimah...boleh ye....:)))


side dishnye kentang goreng dengan timun, carrot, terung, bawang dll...ada sambal goreng pula kat tepi tu...


anda pernah makan sate kambing orang cocos?...pertanyaan ini kkida tujukan pada mereka yang memang duduk kat perth dan sydney....jika tak pernah makan anda kena cuba sekali....pada kkida memang sedap...pertama kali makan kat katanning last december....cara marinade dan bahannya memang lain dari satay kita kat malaysia....:)))

berbagai jenis lauk pauk...

orang ngantuk di sorongkan bantal....memang kena sangatlah tu....kita tengah lapar...tambah cuaca pula sejuk sangat....hehe...lauk pauknye pula...hmmmm...memang tak tolak punyalah...masa kkida makan tu kak alimah takda...dia balik rumah hantar her mum...jadi amalinalah yang layan kkida anak beranak...anak kak alimah dua orang je...sepasang...dua-dua dah berumah tangga dan beliau ada 4 cucus...:)

dan gadis cilik bawah ni adalah anak amalina...usianya 8 tahun...amalina kata "ni anak orang Indon"....:) kerana bapanya asal dari Bogor, Indonesia...:)....tengoklah cara anak kecil ni berpakaian...bukan main comel lagi maknye siapkan dia...siap berselendang....:)


dan inilah Amalina Aman...anak kak alimah....beliau adalah seorang fashion designer...menjurus kepada fashion pakaian menutup aurat atau muslimah fashion...gambar ni kkida ambil dalam kedai amalina belakang kedai ibunya...amalina pernah menyertai Islamic Fashion Festival tahun lalu yang berlangsung di KL...


amalina jual pakaiannya secara online....memang menarik...jika anda ingin koleksi fashion Amalina Aman anda boleh layari facebook beliau... 

setiap kali kkida travel walau kemana jua...kkida pasti akan bertemu dengan pelbagai ragam manusia yang sesetengah tu amat menyenangkan...tidak sombong dan ingin terus berkawan dan berhubungan dengan kita...contohnya seperti amalina dan kak alimah...

dalam dunia ni sikap manusia bermacam ragam...ada yg kkida tak tau apa sebabnya...belum kenal kita lagi dah tunjuk sikap acuh tak acuh dan menganggap kita ni tak layak jadi kawan mereka....don't judge book by its cover....kata orang putih....cakap melayunye...tak kenal maka tak cinta...:)

No comments:

Post a Comment