Saturday, May 19, 2012

fresh seafood lunch...sydney fish market

salam,
oklah tumpang ada mood ni kkida nak sambung sikit lagi kesah makan-makan kkida kat kota sydney...
lepas melawat pasar basah dan ambil gambar lebih kurang....kkida pun menghala ke food mall berhampiran....dalam foodmall tersebut terdapat beberapa food outlet yang kesemuanya menjual makanan berasaskan seafood atau makanan laut...

kkida tak tau nak makan kat food outlet yang mana satu....sambil lalu kat tengah-tengah orang ramai yang tengah menjamu selera kkida perhatikan apa yang mereka makan....ada yang makan ikan, udang, sotong, lobster, sushi, salad dan macam-macam lagi....semuanya sedap-sedap belaka...
kkida, eka dan hani masuk ke sebuah food outlet yang sederhana...jengah apa yang ada....hmmm....salad nampaknya sedap....udang yang di campur sedikit celery, avocado dan salad dressing....kkida rasa dressing tu bukan mayonnaise...something like yogurt or miracle whip...sweet and salthy...nanti jika ada kelapangan kkida nak cuba buat....jika tak dapat rasa yang sama...ada rupa yang sama pun dah ok...hehe...
smoked eel...biasa makan kat sushi restoran....dan ini juga pilihan kami...selain tu kkida nak rasa grill cheese lobster...ambil satu dulu...jika sedap tambah lagi...grill salmon dan oyster yang di grill dengan cheese...
mixed kebab...ada ikan dan sotong...marinade dengan sweet terriyaki sauce dan di grill...hmmm....memang yummeh....semua makanan ni jadi sumber inspirasi kkida untuk cuba buat sendiri satu hari nanti....Insyaallah...
makan share-sharelah....hehe....nak rasa serba sikit....kalau tak cukup tambah lagi...tapi bila dah makan...lebih dari cukup...terasa nak muak pula...kerana kandungan cheese yang berlebihan...
inilah keadaan food mall tersebut....lunch time hari ahad...memang penuhlah tempat tu...terasa seperti kkida makan kat hongkong lah pulak....hehe...
dalam food mall tersebut juga ada bakery shop dan cheese shop....cukup lengkap....
kedai buah-buahan juga ada....ertinya this place is one stop centre...boleh shopping seafood, roti, cheese, fruits dan lain-lain bahan...
lihatlah saiz buah avocado yang besar tu....sedapnya di buat salad...atau jus avocado...bawah sayur dan buah yang telah di pack siap-siap...semuanya segar belaka...
selesai makan kkida pusing-pusing jap sekeliling pasar tersebut...foto bawah ni adalah bahagian luar SFM foodmall tersebut...sebuah jetty boat nelayan...juga dijadikan tempat makan...beli makanan dari dalam dan bawa makan kat situ...di bawah redupan pohon kurma (ye ke...:) dan angin pula bertiup sepoi-sepoi bahasa dalam udara yang sejuk dan nyaman....:)))

kkida nak tanya sikit...youall nampak tak ada sampah bersepah kat area ni....walaupun ini tempat makan...tengok kawasan rumput tu....nampak kemas dan bersih....kkida memang suka suasana seperti ini....kebersihan paling utama...baru terasa seronok untuk relax-relax...
 tepi jeti....yang nampak tu boat nelayan...
dan dari fish market ni boleh nampak bridge yang terkenal tu....
tapikan...burung-burung memang banyak...dan memang pengacau....tengok le famili tu...tak senang nak makan...punyalah banyak dok kerumun depa...hehee....kkida pun nak ketawa tengok...tapi nak buat macam mana...burung tu pun nak makan juga dan kawasan tersebut adalah syurga makanan buat mereka...:)
bila tengok burung ni kkida teringat kat cerita kartun Finding Nemo...:)
sebelum balik kkida sempat abadikan kenangan di hadapan sydney fish market yang famous tersebut...kkida berangan nak datang makan sekali lagi...last day sebelum balik...tapi kerana amat keletihan (nantilah kkida cerita sebabnya)...maka tak jadi kami nak makan seafood sekali lagi....takpa...seafood aje...tak le kempunan sangat...nanti balik kita buat sendiri ye....hehe...

4 comments: