Friday, May 4, 2012

bromo

salam,
indahnya alam ciptaan Illahi...rasa bertuah kerana kkida berpeluang menyaksikan pemandangan yang menakjubkan ini...

ini cerita lama...tetapi kkida rasa tiada salah kkida berkongi dengan anda...sebagai inspirasi kepada mereka yang suka mengembara dan suka melihat dunia....manalah tau ada yang berminat untuk menjelajah bahagian bumi yang ini pula....terutama bagi anak-anak muda yang bertenaga dan sukakan cabaran...
kkida sendiri tak pernah sangka yang kkida pernah menjejakkan kaki di tempat yang sangat asing ini...yang terletak nun jauh di ceruk pendalaman jawa timur...gunung bromo adalah sebuah destinasi pelancungan...kat atas gunung tersebut ada hotel dan chalet...anda boleh booking online...
pemandangan indah matahari terbit ini kkida abadikan dari kedudukan yang sangat tinggi...untuk sampai ke tempat tersebut mesti naik jeep yang di sewa khas...jeep tersebut mendaki lereng gunung laluan tanah merah yang tidak rata...ketika tu keadaan persekitaran masih gelap gelita...hanya lampu jeep yang menerangi jalan...dalam perjalanan balik baru kkida dapat lihat keadaan sebenar jalan kami datang tadi....huhu.....

perjalanan dari hotel ke puncak gunung ambik masa lebih sejam....jauh juga...kkida anak beranak dikejutkan oleh pihak hotel seawal jam 3 pagi...dengan berselimut dan berpakaian tebal kami ikut je...tak tau arah tuju...

tatkala dalam perjalanan menuju ke destinasi baru kkida perasan...berpuluh kenderaan yang serupa menuju ke destinasi yang sama...kkida ingat kita orang anak beranak aje nak ke tempat tersebut...hehe..

hmmm...kkida wonder ada apa kat atas puncak gunung tersebut sehingga ramai yang sanggup meredah kegelapan malam dalam cuaca yang sejuk menggelugut camtu semata-mata nak tengok matahari terbit?...:-0.
mula-mula kkida kesal juga...apalah yang aku buat ni...yelah kita ni bukannya adventures sangat berbanding hb and my kids...tapi dek kerana nak ikut rentak depa yang lasak tu...kkida tiada pilihan...tak maulah pula biarkan depa gi sendiri...lagi pun kkida tak berani tinggal kat hotel sensorang kat tempat yang asing camtu...hehe...
tapi bila tiba ke puncak gunung yang tingginya melebihi awan dan lihat dengan mata kepala sendiri betapa indahnya alam semesta ini...rasa amat berbaloi sekali..memang hebat alam ciptaan Allah swt ini...rasa seperti berada atas planet asing pulak ketika itu....kami menikmati keindahan alam dan menyaksikan matahari terbit dari ufuk timur....

memang cantik...tak tau nak cerita macam mana...anda kena pergi dan lihat sendiri apa yang kkida maksudkan ini...:)
apabila hari mula terang....perlahan-lahan kami menapak turun menuju ke jeep...masa tu kkida memang masih steady lagi....tiada langsung rasa nak tepeleot lutut kkida walaupun jalan jauh dan menuruni curam....hehe...
cuaca kat puncak bromo amatlah sejuk...terutama malam...bawah 10C...menggigil kita di buatnya...dan photo bawah ni....hehe...kkida memang sangat berani dan teror masa tu...tunggang kuda untuk ke kaki gunung berapi (kkida sangat kurus masa ni tau...hehe)...jarak antara tempat parking kereta ke kaki gunung berapi lebih kurang satu km...dan kkida pula tak sanggup nak jalan masa tu...oleh itu mau tak mau kenalah naik kuda...wbp, ada orang yang bimbing kuda tu...kita duduk diam aje...:)
bila sampai kat kaki gunung berapi...terkedu juga kkida...fuh! tingginya nak menapak ke atas...berapa ratus anak tangga agaknya....huhu...wbp, masa tu kkida tak mau ngalah...panjat juga...nak tengok juga kawah gunung berapi tu dari dekat...bukan nak ada peluang seperti ni akan datang....dan akhirnya walaupun mendaki dengan amat perlahan (ramai orang yang potong kkida dari belakang...hehe...)....sampai juga kkida ke puncak...Alhamdulillah...hihi...tapi tu tahun 2008...jika nak suruh kkida lakukan perkara yang sama la ni...minta ampun banyak-banyak...agaknya baru separuh jalan daki anak tangga...kkida dah terjelepok...:)
lihatlah sayup pemandangan dari atas...ni baru separuh pendakian...anak kkida yang dua orang ni pun dah separuh letih,,,hehe...
sampai aje kat atas...wow! pelik dan cantiknye pemandangan sekeliling...terdapat banyak gunung dan bukit kecil....dan kawah gunung berapi tersebut masih berasap lagi...:)....satu pengalaman yang tak mungkin kkida lupakan...
kkida rasa...mungkin satu hari gunung ini akan meletus lagi...:(
pelancung ramai masa tu...kebanyakannya pelancung tempatan dan orang putih...orang malaysia mungkin kkida anak beranak je...:)
my hb dah tiga kali panjat gunung ni...ajwad dua kali ke tempat yang sama....ikut ayah...
lihatlah bentuk muka bumi ni...lain sungguhkan...mungkin kerana larva gunung berapi yang mengalir turun tatkala ia meletus ribuan tahun dulu....
sangat menakjubkan...
dari atas gunung kereta dah jadi seperti saiz kotak mancis...sangat tinggi dan jauh...tu sebab kena naik kuda tu...hehe...tapi masa nak patah balik ke kenderaan kkida tak berani dah naik kuda...rasa macam nak jatuh aje....pelapik tempat duduk kuda tu tak stabil...semakin lama semakin senget kita di buatnye...nyaris sampai...hehe...
sayuuuuppppnye...
kuda untuk di sewa....

overall kkida happy dengan trip ke bromo ini....ia satu pengalaman yang tak mungkin kkida lupakan....:)))

4 comments:

  1. Bromo tu kat negara mana Kak Ida???

    ReplyDelete
  2. alahai kak fida kita ni...:)
    kkida kan ada tulis kat jawa timur...hehe...JOWO TIMUR, Indonesia le...

    ReplyDelete
  3. very nice kkida, masyaAllah...

    ReplyDelete