Saturday, April 21, 2012

sipisopiso dan brastagi

air terjun sipisopiso terletak di penghujung tasik toba menuju ke berastagi...sebuah perhentian bagi setiap pelancung...pemandangan tasik toba dari lokasi air terjun sipisopiso amat cantik...saujana mata memandang...

selepas puas menikmati pemandangan yang indah....kkida sekeluarga meneruskan perjalanan ke berastagi...
sepanjang perjalanan antara sipisopiso hingga ke berastagi kkida sempat merakam photo-photo ini...aktiviti penduduk tempatan....foto bawah ini adalah sebuah pekan kecil...pasar menjual barangan kering seperti sayuran, buah-buahan, ikan kering, ikan bilis dan sebagainya....
mereka ini adalah dari suku kaum batak dan bukan islam...(mungkin ada yang beragama islam juga...)...dari air muka mereka kkida dapat rasakan kepayahan mereka mencari rezki sesuap nasi....
dan sepanjang jalan juga kkida lihat banyak papan tanda seperti ini....anda tahu tak apa itu B1 panggang dan B2 panggang?......jika ingin tahu cuba google/image atau cari di youtube...dan cuba juga search for eveready panggang...heheheeee....:)

buahan-buahan juga pelbagai dan murah....sedap dan manis....
cantikkan buah strawberry ni...besar dan manis...brastagi terletak atas tanah tinggi...oleh itu buah-buahan seperti ini mampu hidup subur...
kami tiba ke pekan berastagi dah lewat petang...terus check-in hotel (sibayak international) yang kkida booking dari rumah lagi....malam tu keluar pula mencari makan....banyak pilihan makanan halal di berastagi...semuanya sedap-sedap belaka...

photo bawah ni adalah dari sebuah restoran berhadapan dengan hotel....jalan kaki aje....foodnya memang marveles...sedap...dan berpatutan harganya...kakitangan hotel yang rekomen kami makan kat situ....
berastagi terletak atas tanah tinggi...cuacanya memang nyaman....terdapat dua gunung berapi yang masih aktif iaitu gunung sibayak dan gunung sinabung....pemandangan dari atas gunung ini memang cantik... 
kebun sayur di lereng gunung dan bawah pemandangan indah pekan berastagi...
kuda-kuda ini kita boleh sewa jika nak kelilingi kawasan gunung tersebut....
najis kuda yang bertaburan sana-sini...memang takda disiplin betullah...main lepas je mana suka...hihi...
kedai souvenir...biasalah...mana ada pelancung di situ ada souvenir....:)
pokok kaktus yang hidup subur....
selepas jalan-jalan dan makan-makan...kkida check-out hotel...meneruskan perjalanan ke medan....ikut jalan yang seperti ular di palu....huhu...lalui lereng-lereng gunung yang sangat dalam...ngeri pun ada juga...jalannya sempit dan kenderaan juga banyak masa tu...

Insyaallah...nantilah kkida sambung cerita ye...:)

1 comment: