Tuesday, April 24, 2012

sami kitchen

salam,
lama cerita ini tertangguh....banyak sangat story yang nak di kongsi dan masanya pula terhad...yelah kkida nikan menteri segala menteri dalam rumah ni....jadi semuanya nak kena tunggu arahan dan persetujuan dari kkida...baru kerja boleh jalan...jadi tulah...holidaynya sebulan yang lalu....hotel tempat kkida nginap masa kat hat yai tu pun mungkin dah berubah keadaannya...:(....kini baru ada kesempatan nak sambung cerita berkenaan makan-makan kat sana...
sebelum gi hat yai kkida ada tanya kat fb mengenai tempat makan halal kat hat yai....dan kkida dapat banyak info about restoran dan tempat makan halal kat sana dan salah satunya adalah sami kitchen ini....even our tour guide (tengku ainil) pun cadangkan kami makan kat sami kitchen...katanya sedap, cuma harganya agak mahal sikit...

since ramai yang kata sedap, kkida pun gilah makan kat situ...last night dinner kat hat yai...sami kitchen telah berpindah tempat...agak jauh dari pekan hat yai...lebih kurang 30 minit dengan kereta...kkida tak ingat nama tempat tersebut....takpa nanti anda boleh google di internet jika nak cuba makan kat situ...

restoran baru sami kitchen memang menarik...bangunan sendiri, kawasan juga luas dan tuan punya restoran juga bina rumah beliau di satu sudut tanah tersebut....banglo besar....mungkin perniagaannya amat menguntungkan...jika tak takkan beliau mampu bina restoran sehebat ini (foto bawah)...
dan seperti biasa kkida adalah tukang order makanan....depa semua tukang makan je...since kkida yang order makan maka sudah pastilah kkida ikut selera kkida....tomyam dan somtam mesti ada....yang lain-lain tu kkida tak kesah...tanya anak-anak nak makan apa....lepas tu order serba satu....menu ikan, daging, sayuran dan lain-lain.... 
bawah ni biji gajus goreng dengan ayam....
atas daging merah dan bawah somtam...yum...
cendawan dan daging hot plate...
ikan masam manis...
jangan terpedaya dengan saiz gelas ini...nampak aje tinggi...tapi ia kurus...tak banyak mana airnya tu....hehe...
overall, kkida rasakan hidangan di sami kitchen amat sederhana....kkida prefer makanan di restoran daycha lagi...ia jauh lebih berperisa dan terasa keenakannya hingga hari ini....cuma suasananya kurang selesa berbanding sami kitchen...

harga makanan di sami kitchen juga memang jauh lebih mahal dari daycha...mungkin juga kerana mereka baru berpindah ke tempat baru...kos operasi tinggi dan kedudukannya juga jauh dari pekan hat yai...dan kemungkinan pelanggan juga telah berkurang....hanya orang yang ada-ada aje yang mampu makan kat situ...

ok, camtulah sikit sebanyak cerita mengenai sami kitchen...bagi anda yang nak ke hat yai...hehe...dan jika  teringin nak makan kat sami kitchen, silakan...tapi kena naik kereta/teksi...jangan naik tut tut...jauh juga tempatnya dan pasti anda tak selesa duduk lama dalam tut tut mengharungi jam dan bau asap kenderaan yang tidaklah sikit...silap haribulan boleh dapat migrane pula...hilang terus mood shopping...:)
kkida nak share beberapa keping photo yang eka ambil dari dalam tut tut...cuba tengok lori kecil tu...apalah yang di angkutnya hingga senget sebelah?

jika kat malaysia camtu pasti dah kena tahan rasanya...mereka langsung tak prihatin terhadap keselamatan pengguna jalan raya yang lain...tidak tutup muatan yang di bawa dengan rapi dan kemas...bayangkan jika tiba-tiba bungkusan timun tersebut jatuh/tercicir atas jalan dan motosikal yang ikut rapat dari belakang tak sempat mengelak...huhu....
kenderaan memang sentiasa banyak atas jalan raya hat yai...bersimpang siur...samalah seperti tali wayar letrik yang juga bersimpang siur dan berselirat-selirat atas kepala kita...hehe...
lelaki ni...memerhati kami dari kiri ke kanan...memerhati gelagat orang yang duduk atas tut tut ini....hehe....mungkin dalam hatinya berkata....dari mana agaknya mereka ini, tak serupa dengan aku...:)
dan photo yang ni pulak...pompuan bawa motor kkida tak heran...tapi yang kkida heran sikit kenapa ada burung kat atas bahu dia...dan burung tu pula baik...dok je diam atas bahu....tak terbang...:-D

4 comments:

  1. ha ah kan kak. camna burung tu boleh duduk diam-diam kat situ?

    ReplyDelete
  2. u always inspire me wif ur foods and life journey...huhu..

    do visit me back?saya budak baru.huhu

    rudqevalley@blogspot.com

    ReplyDelete
  3. kakchik,
    mungkin dia ikat kaki burung tu kot...hehe...

    ReplyDelete
  4. chefwannabe...kkida dah jengah blog anda...dan dah follow...:)

    ReplyDelete