Tuesday, April 3, 2012

portmeirion

ketika melihat-lihat photo lama, kkida terlihat koleksi photo ini...bila kkida go tru entri tahun 2010, kkida perasan yang kkida tak pernah share dengan anda cerita pinggan mangkuk yang menarik ini...kkida hanya pernah kongsikan photo portmeirion ini di facebook 1001resepi....oleh tu kali ni kkida nak cerita-ceriti sikit pasal pinggan ni...harap anda berminat nak dengar ye...:)

pada july 2010 kkida berseorangan ke London menurut dua orang anak kkida (eka dan hani) yang telah kesana lebih awal lagi....kkida gi 10 hari je....dalam perancangan, kkida nak visit gudang portmeirion ni yang terletak ke utara London...lebih kurang 2 jam perjalanan dengan kereta....bandar Stoke-on-Trent....puas kkida survey kat website sebelum tu untuk pastikan lokasi dan sebagainya...
3 hari sebelum balik KL....kkida drive all the way dari London ke Stoke-on-Trent, dan eka jadi 'co-pilot' mengendalikan gps....:)...kami bemalam dulu di sebuah hotel berhampiran...keesokan paginya lepas sarapan terus check-out untuk ke gudang Portmeirion....hehe...tak sabar rasanya...:-D

....dan bila kaki menjejak ke dalam showroom tersebut....terus mata kkida jadi silau...hehe....rambang dan berbintang-bintang melihat banyaknya pinggan mangkuk Portmeirion bersusun-susun....memang masa tu tak tahu mana satu kkida nak pegang....pegang yang ni nampak yang tu...design ni cantik, design yang sana pun menarik...berbagai bentuk dan rupa pinggan mangkuk tersebut...dari sekecil piring hinggalah sebesar mangkuk dan dulang...macam-macam ada...hish! kalau le kat KL ada camtu....pasti kesitu je kkida menghilang setiap minggu....kalau tak beli pun seronok melihat....

design atas dan bawah ni adalah design ori Portmeirion, bunga dan buah...memang menarik dengan warna yang pekat dan terang....dan trademarknya adalah jaluran dedaun di bahagian tepi pinggan dan mangkuk tersebut (atas)....
lihatlah bersusun-susun berbagai bentuk untuk berbagai kegunaan....pilih saje yang mana suka....dan jangan risau...sejauh mana anda tinggal mereka boleh deliver....tambahlah ke Malaysia....juruwang dan pekerja kedai tersebut memang sangat familiar dengan orang Malaysia....mereka dah biasa sangat courier pinggan mangkuk tersebut ke Malaysia....(terutama untuk orang yang sama seperti kkida...pompuan melayu le...hehe...)
wbp, anda kena pilih satu-satu ok....bukan semua pinggan mangkuk tersebut sempurna...pekerja tersebut juga suruh kita pilih betul-betul kerana mereka tidak mahu ada masalah bila dah sampai ke tangan kita nanti...mereka jujur...jangan risau....apa yang kita pilih...yang tulah akan sampai ke tangan kita nanti...itu dari pengalaman kkida sendiri....pengalaman orang lain kkida tak tau....
bawah ni adalah design baru...(masa tulah)...tapi kkida tak berapa berkenan....dah hilang originality design Portmeirion....wbp, sebagai koleksi tak ngapa, cantik juga....mungkin sekarang nilainya kurang, mana tahu akan datang...
yang ini juga...pokodot design...nampak manis dan comel...kalau duduk kat UK pasti kkida beli....ni sebab nak hantar balik jauh-jauh...rasa macam tak berbaloilah pula...pinggan design cam ni kat ikea pun ada...hehe....cuma bukan jenama Portmeirion lah....:)
selepas habis memilih pinggan mangkuk yang berkenan dan setle semua urusan pembayaran dan courier....kkida pusing mencari satu lagi outlet Portmeirion di bandar yang sama....dalam internet kata ada dua outlet Portmeirion di Stoke-on-Trent....dan akhirnya selepas berpusing dua tiga kali, kkida terjumpa juga...legaaaa rasanya dan happy bukan main...

outlet tersebut lebih besar lagi berbanding outlet mula-mula tadi...sebuah gudang...separuh saiz Tesco Mutiara Damansara...:)

syoknya kkida hingga tak terkata...berpusing-pusing dengan troley melihat apa yang berkenan...semua berkenan...macam mana ni...huhu...dan akhirnya kkida kata sendiri...tak boleh ikut hati....mati...wbp, kkida beli juga design yang bawah ni...pada pandangan kkida design ni nampak sweet sangat...design baru juga masa tu....
setelah setle semua bayaran dan dokumen courier....kkida patah balik ke London kerana esok petang flight balik KL....tawakkal dalam hati semuga apa yang kkida beli tadi akan tiba dengan selamat dan sempurna...
risau jugakan....manalah tau sampai kat tangan kita nanti semuanya pecah relah...
efficient...mereka minta masa tiga minggu untuk barang tersebut sampai ketangan kita...tapi dalam masa dua minggu lebih je kkida dah terima semua pinggan mangkuk yang kkida beli....

Alhamdulillah....dan semuanya dalam keadaan selamat...tiada yang 'cedera' dalam perjalanan...yelah bayar courier pun sihat gak...:)...maka depa mestilah amanah dan handle barang kita sebaik mungkin....
semua pinggan mangkuk di balut dengan bubble wrap dan berlapis-lapis...seperti duduk dalam poket gitu...itulah sebabnya banyak kotak yang kkida terima...benda yang dibeli taklah banyak mana...tapi kerana cara bungkusannya yang tebal, maka setiap kotak tak boleh isi banyak kuantiti pinggan dan cawan tersebut...
dan seperti kkida kata tadi....kkida prefer design yang ori....maka design yang tulah kkida beli dan bawa balik...kkida beli semua ni hanyalah sebagai koleksi....pada pandangan kkida ada nilai seni disitu....dan rasanya nilai tersebut akan semakin tinggi....
bagi anda yang berminat dan ada anak-anak atau keluarga yang tinggal di UK, boleh minta mereka belikan dan pos balik kepada anda...harga di sana jauh lebih murah berbanding di KL walaupun selepas di convert ke RM....memang lebih murah...kkida masih menerima email dari Portmeirion jika mereka ada buat promosi dan sebagainya...tapi cukuplah tu...

15 comments:

  1. Best nyer. Saya pun teringin nak pergi sendiri ke gudang Portmeirion. Saya juga mempunyai koleksi botanical garden. Kalau Kkida tak kisah, boleh tak saya tahu kos courier ke sini.

    ReplyDelete
  2. Seronoknya shopping Portmeirion.. Mesti rambang mata jadinya kan.. Tak tahu yang mana satu nak dicapai..

    ReplyDelete
  3. Azie,
    kkida tak berapa ingat dah kos courier...tapi lebih kurang 90+ pound bagi setiap outlet...berat lebih 20kg rasanya...

    ReplyDelete
  4. ogy...ye memang best...tapi pinggan mangkuk macam ni tak perlu banyak...jika ada design yang ori tu pun dah memadai.

    ReplyDelete
  5. samalah macam mak saya....masa dok sana kemain lagi dia beli pinggan2....mmg cun potmerion ni....sy suka...bunga2..masa kesana jumpa mak...gila la jugak sy tgk gudang depa tuh....haish.....tak tahan mata le....kalo balik sini nk beli xdapek le.... :)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum

    What a beautiful collection u have tehre Kak Ida...mmg cantik...

    ReplyDelete
  7. Evi, beli sana murah, kat sini gigit le...mahal banyak...:)

    ReplyDelete
  8. kak ida, saya pun hantu portmeirion.. itu pun sebab dok kat UK. kalau kat m'sia mmg tak mampu nak pandang pun.. kat factory outlet tu yg seconds tp pd pandangan mata takde beza pun dgn yg 1st quality. kalau beli time sale lg berbaloi ;-) Anyway mmg kagum ngan kak ida yg sanggup dtg terus ke UK utk membeli.. harga mmg jauh beza dr kat m'sia..

    ReplyDelete
  9. hashanim,
    best nyer...kkida tengok ada kawan yang duduk kat UK guna portmeirion ni setiap hari...yelah dah murah kat sana...macam kkida ni sayang...simpan dalam lemari...:)

    ReplyDelete
  10. dlm byk2 pinggan mangkuk ni ade x yg bertemakan cupcakes..??..:)

    kalau ade hubungi saya..tq

    ReplyDelete
  11. suka.. sy pun penah gila pinggan ni dulu. mampu beli 4 pinggan & 1 jam je dulu.. beli sikit buat perhiasan je.. mahal sgt, tak mampu nk beli set.. heheee..

    ReplyDelete
  12. Seronoknye kak ida..saya punya set dalam perjalanan..minta tolong kawan yang study kat uk tolong belikan..memang berbaloi...rasa cam nak semua...hihihi. .tpi yang paling byk saya order botanic garden..botanic roses pun suka juga..next time nak cukupkan koleksi pomona pulak..

    ReplyDelete