Friday, March 23, 2012

kai tod daycha

salam,
jumaat menjelma kembali....dari minggu ke minggu, bulan ke bulan...kini bulan mac telah hampir nyampai ke hujung...cepatnya masa berlalu....

kkida belum lagi rajin masak...maka tiada resepi yg kkida nak share...oleh itu entri kali ini kkida nak share pula apa yang kkida makan kat hatnyai....ada tiga kedai makan/restoran yang kkida nak kongsikan dengan anda...manalah tau kot ada yang nak ke hat yai....bolehlah jadikan info kkida ni sebagai panduan...

setibanya di hat yai kami terus mencari lunch...our pemandu pelancung....i.e tengku ainil (sorry ye ku...kkida gurau aje)...cadangkan kami lunch kat tempat ini....sebuah muslim restoran yang terletak berhampiran hotel penginapan kami, Novotel...

menurut tengku beliau sering makan di restoran ini jika ke hat yai...tengku ni orang Perelih (Perlis)...tulah sebabnye beliau tau sangat selok belok pekan hat yai ni...yelah...jika dari padang besar tak jauh mana dah pekan hat yai ni, sepelaung je kata orang perak....lucky kami ketemu tengku (ada darah kerabat Perlis nih....:)...tak le pening kepala nak mencari itu ini dan nak kesana-kesini....
ok berbalik kepada restoran Daycha....menurut tengku restoran ni kurang popular di kalangan tourist, kerana lokasinye terkeluar sikit dari tourist area...iaitu sekitar jalan utama Lee Garden dan Novotel (berbanding restoran Salmah dan Hamid)....

wbp, masa kkida tiba kat Daycha, kkida lihat ramai pelanggan yang sama tapi tak serupa dengan kkida anak beranak tengah menjamu selera....tak pasti samada mereka itu melayu thai atau melayu senegeri dengan kita...apa-apa pun tak kisah, kita sebangsa dan pastinya ada pertalian saudara, saudara seagama...hanya sempadan yang memisahkan....

kkida rasa happy sangat masa makan kat kedai tersebut....bos restorannye ramah dan melayan kami dengan baik....kecek petani lagi....and my hb memang sukalah...kerana itu bahasa ibunda dia...:)

....satu yang kkida nak tekankan disini....makanan di restoran ini memang superb dan harganya amat berpatutan dengan apa yang kkida anak beranak makan...sedap dan berkualiti...berbaloi juga jenjalan ke hat yai hari tu...:)....dapat rasa masakan melayui siam yang sebenarnya...bayangkan dengan lauk pauk yang banyak, air minuman fresh juice...harganya baru RM160...makan untuk 7 orang....kkida rasa jika kat KL makan macam tu mau cecah lebih rm200....makan buffet kat hotel pun mungkin lebih lagi regenya....

foto atas: real tom yam...bukan tom yam kiub knorr atau tom yam paste maggi...rasanya memang lainlah dan aromanya....hmmm....terasa geram dalam hati...cam mana gamaknye depa buat hingga rasanya boleh jadi camtu kan...

....dan bawah ni pula adalah dish yang paling kkida suka....sedap bebeno....hidangan udang yang di masak atas hot plate...berasap-asap lagi masa depa hidangkan....lupa pulak kkida nak tanya macam mana resepi hidangan ni...hehe.... 
som tam.....muahaha....my peberet....mana nak cari kat penchala ni....huhu....memang youall takkan jumpa som tam sedap camni kat kolumpo ni....
daging salai goreng....mak ai sedapnye...sangat special resepi ni....meleleh air liur kkida masa taip entri ni...huhu....masih teringat-ingat lagi akan kesedapan hidangan di restoran ini terutama daging salai goreng ini....harga satu plate ni cuma RM8..
ikan siakap goreng garing...cicah dengan sos cili....superb....
bawah ni pula adalah nasi kuning makan dengan ayam goreng dan pickle...ala-ala nasi ayam gitu...sedap ayam goreng tu....nasinye pun sedap....
alamat restoran? kkida memang tak tau langsung alamat restoran ni (sebab tengku yang bawa...:)....wbp, jika ada yang teringin nak makan kat Daycha....cuba call dulu nombor phone yang tertera kat signboard atas tu....minta alamat dan set pada gps anda....pasti jumpa....lokasinya tepi jalan dan memang tak jauh dari Lee Garden dan Novotel...jalan kaki pun sampai....kecuali kkdia lah...hehe....

oklah....lepas ni ada dua lagi tempat makan yang kkida nak share....tunggu....
dua gadis pekerja restoran Daycha....suka sangat depa bila eka nak ambil gambar...:)
selesai makan inilah rupanya meja kami...:o)

6 comments:

  1. salam kkida...menyelerakan sggh makan2nya ...terliur i dibuatnya hehhe

    ReplyDelete
  2. SubhanAllah... mengancam betul.. terancam rasanya..

    ReplyDelete
  3. tomyam depa mmg kawkaw...rugi akk x tanya mcm mana buat tomyam tu...

    ReplyDelete
  4. Salam kak Ida...wpon sy dah terlambat nak comment kat blog akak ni..sy just nak share ngn akak something. Since akak kata akak penggemar somtam... akak try r cari kat Kg. Baru Kuala Lumpur. Sana ada satu kedai makn yg jual somtam... Kalau akak masuk ikut pintu gerbang Kg. Baru..ianya akan terletak di sebelah kanan akak. Kedai nya hmpir2 nak smpai ke flat 17 tgkat tu. D situ mmg ada somtam & mcm2 lg.

    Untuk Kak Haryati Ismail plak... tomyam dorg mmg pekat. Sy slalu ikut mak sy ke Hatyai dulu & kami tinggal d Ambassador hotel,kami akan bawa rombongan pergi makn d restoran bintang. Mak sy seorg tour guide, so dia knl dgn tukang masak tu. Cara dorg memekatkan kuah tomyam tu adalah dgn air rebusan nasi yg kita masak. Caranya..time akak masak nasi..akak lebihkan airnya. Mcm agak2 tgh mndidih tu..akak amik air nasi tu simpan untuk buat tomyam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      terima kasih share info dengan kkida dan pembaca blog ini...kkida memang penggemar somtam, cuma nak cari yang sedap tu tak tau kat mana...nanti jika ada kelapangan kkida nak cari kedai mkn kat kg baru tu...:)
      tips yg bagus tu...pandai depa cipta resepikan...guna air beras...:)
      lain kali boleh guna tips ni utk pekatkan kuah...:)

      Delete