Tuesday, March 20, 2012

hat yai...street food

salam,
kkida tukar header lagi...sebenarnya kkida suka header blog yang simple aje...kkida tak pandai nak reka sendiri...jika ada sesiapa yang pandai design header blog, harap boleh design for my blog ni, as simple as possible...jika reasonable harganya kkida bayar atau jika anda ada website kkida boleh promokan kepakaran anda disini....tq...

beberapa hari ni tiada resepi yang kkida nak share kat sini....bukan kkida tak masak...tapi masak yang biasa-biasa aje....yang dah banyak kali kkida tayang....jemu pula nanti youall tengok....better kkida share cerita lain yang lebih interestingkan....seperti cerita makan-makan kat hat yai ni....

kkida nak share photo makanan jalanan atau street food di pekan hat yai....memang rata-rata dalam pekan ini anda akan lihat orang meniaga makan....dan cara mereka meniaga mudah sangat....
antara makanan yang popular yang di jual ditepian jalan ialah pulut....pulut dengan mangga dan santan dan pulut dengan ayam...mereka suka betul makan pulut....kkida pun pelik gak....tak berangin ke satu badan makan pulut banyak sangat....tapi setau kkida pulut memang kegemaran orang siam....selain nasi....dan buah mangga mereka memang manis...macam di letak gula....
kkida selalu dengar cerita mengenai ayam pulut...so kkida pun teringin le nak rasa....inilah rupanya ayam pulut...nothing special...hanya ayam goreng dengan pulut, kemudian tabur bawang goreng dan makan dengan sos cili thai...itu saje....makan pulut dengan rendang lagi best rasanya....hehe...
bawah ni pula adalah makanan yang paling popular yang dijual ditepi jalan....terutama sekitar kawasan hotel di mana terdapatnya ramai tourist...kkida pun tak pasti...ada ke orang yg beli lauk pauk yang banyak camni dan yang peliknya, hanya makan plain gitu aje...bukan ada nasi....dan harganya memang semangatlah...

kkida taklah teringat nak beli dan makan benda-benda macam ni....pertama kerana keadaan persekitaran tempat jualan...semua makanan ini terdedah tanpa ditutup sedikit pun...orang lalu lalang punyalah ramai...sambil lalu ada yang pegang-pengang...tapi tak beli....macam kkida....hehe....
udang ni memang nampak sedapkan....dah bergoreng....harga antara rm20 ke rm40 seekor....hmmm....takyahlah yek....tinggi kandungan kolesterol ni....hihi....
yang ni paha ayam goreng....mak oi...punyalah banyak paha ayam....kkida tanya habis ke jualan mereka setiap malam....tapi depa tak paham apa kita cakap....
puyoh goreng....mewah pulak mereka dengan burung puyoh....kat tempat kita payah bebeno nak dapat....
gerai jualan segala jenis benda bergoreng ini terletak sebelah dengan hotel penginapan kkida...novotel centara...
ayam goreng lagi....gerai ni pula betul-betul terletak depan hotel....
gerai makanan islam sedap....
kueh mueh....kkida tak tau apa nama kueh ni....sambil lalu je ambil gambar....
yang ni pula ala-ala apam balik....nak tanya depa pun payah...masalah komunikasi....
adik ni jual ice-cream...
yang ni pula....

lepas ni kkida akan share food yang kkida makan kat sana....tunggu....

14 comments:

  1. Salam kak ida...Kak, puyuh goreng dia tak buang kuku kaki yea...erkk!

    ReplyDelete
  2. Salam k.ida...

    Macam2 jenis makanan org sana yea ke....skali jual byk2 tue leh abis ke?kuih-muihnya pun unik2..:))

    ReplyDelete
  3. ye ke mat...lol....kkida tak le tengok sampe ke situ...:)

    ReplyDelete
  4. Asmah,
    kkida rasa tak leh habislah...masa kkida ambik gambar tu dah jam 9 malam...mungkin depa recycle lah kot...

    ReplyDelete
  5. Kak Ida, kuih dln polisterin yg mcm bahulu tu ada jual kt kampung saya tanah merah kelate, namanya apam telur. Org yg jual bancuh dan bakar pakai acuan mcm kuih cara kat gerai. Mkn panas2 sedap.

    ReplyDelete
  6. terus jadi lapo bila tgk street food ni... hehehe... kalau x silap lia, dorang mmg suka makan pulut (antara petua utk kulit licin gebu... katanya la). Dulu masa duduk kat Arau, mmg tiap2 ari Ahad makan pulut ayam. Kirim ngan kawan, x pun p beli sendiri kat Wang Kelian. Hehehe

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Kak Ida

    terlior lah jugak tgk the spread of chicken dan seafood tp kalau sy pun tak berani nak venture makan kak....hehhee

    ReplyDelete
  8. Kak Ida, agak2nya boleh tak Kak Ida buat entry cerita sikit detail mcm mana nak ke hat yai kalau driving sendiri. Saya dgn hubby teringin sangat, tapi x tau cara. Ada kena ambil permit kenderaan ke, proses dan masa, laluannya mudah x, perjalanan selamat x, atau anything as guidance.... Hehehehhehe....tengkiu yer kak...

    ReplyDelete
  9. Aziela,
    perjalanan selamat...sama seperti kat malaysia juga...yg perlu adalah pasport dan geran kereta aje (jika boleh yg ori/photocopy pun ok)
    masa kat border isi borang/kad seperti biasa dan chop pp...lepas tu declare kereta...lepas dah setle semua dah boleh enter, itu je...dan jangan lupa bawa gps...dan duit banyak....hehe....

    ReplyDelete
  10. kak ida, untuk deco blog akak, leh refer ke sini.. http://www.kraftypalette.com/ bukan saya neyr. tolong promot je. sebab saya pun berkenan gak. tapi tak sampai tahap nak buat lagik. hehehe...

    ReplyDelete
  11. boleh bagi tau tak resepi ayam goreng dengan pulut tu,sebab saya jauh nak p kat thailand makan.kalau ada resepi tak payah lah i kat rumah tiap-tiap hari rindu ayam goreng tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. i tak pasti resepinye macam mana...tapi kat internet mungkin ada resepinya...:)

      Delete
  12. salam...yg rupa macm bahulu tu namanya apam lambung, kt atas tu ditabur kelapa parut...sedap makan panas2...saya baru balik dr hat yai..baru2 ni gi rumah kwn kat Chana (atau org tmptn sebut chenok).

    ReplyDelete