Thursday, March 15, 2012

hat yai floating market

salam, kkida nak share photo-photo ini yang sempat kkida abadikan di pasar terapung hat yai....unik, colourful dan meriah....orang terlalu ramai...nak beli apa pun susah...so kita tengok-tengok ajelah ye....
cek mek molek....
seperti meehoon sup....
kakak yang comel dengan cik abangnya....
 happy aje kakak ni....:)
 air yang di jual dalam bekas yang unik....
 menunggu pelanggan....
 seperti kueh loyang....
 kakak ni buat roti gulung....
memang kkida salute pada wanita-wanita ini....mereka boleh duduk dan berniaga dalam sampan kecil tersebut berjam-jam...seawal jam tiga petang bawa ke malam...tak boleh nak berganjak dari tempat duduk masing-masing....pada pandangan kkida payah nampaknye berniaga dalam ruang yang terhad seperti itu dan bahaya juga...wbp itu adalah punca rezeki mereka...
 kueh atas ni sedap dan cantik warnanya....ada kelapa dan santan selain doh kueh tersebut...
atas mussel yang di masak dalam telur....sedap...dan bawah...telur yang unik warnanya...
ketika berjalan atas pelantar kayu tersebut, kkida perasan yang binaannya tidaklah begitu kukuh...ia didirikan betul-betul atas tebing sungai...dan mungkin hanya bertiangkan kayu, bukan concrete....dan sungai tersebut tidaklah cetek....air tidak mengalir dan tidak bersih...

lepas perasan dengan keadaan tersebut dan orang pula terlalu ramai...kkida cepat-cepat ajak famili naik ke atas....takut jugakan....malang tidak berbau...tambah kita ni tak pandai berenang....:)
lelaki ini menarik perhatian....beliau mundar mandir di celah-celah orang ramai...bawa makanan sana-sini...

8 comments:

  1. seronok lah kak. bila baca post2 akak ni rasa macam kita pun travelling jugak :)

    ReplyDelete
  2. Adoi, kita dok bersila 10 minit pun dah krem kaki, inikan pula duduk dalam perahu tu dari petang sampai malam, pitammm...

    ReplyDelete
  3. vely intelesting one lar..and muka depa lawa lawa wey..macam artis pun ade....

    ReplyDelete
  4. Vanilla, tq...akak suka share pengalaman...tak le jalan kosong aje...:)

    ReplyDelete
  5. Sari...betul tu...jika kkida gamaknya terus tak leh bangun dah...hehe...

    ReplyDelete
  6. Aslmkum k.Ida. suka tengok suasana peniaga atas perahu di pasar terapung ni.semua wanita jual makanan...mmg gigih mereka mencari rezki. tq sharing....

    ReplyDelete