Sunday, March 4, 2012

busselton to margaret river, cape leeuwin, mandurah....


salam,
terasa jemu pula hari ni...mula-mula ingat nak keluar kemana-mana...tapi bila teringat yang tinggal kat rumah ni nak makan apa...akhirnya sepagi habiskan masa kat ceruk dapur...masak, masak dan masak...tak habis-habis...(bukan kkida merungut ye...:()

wbp...kkida tak maulah cerita hal makan kali ni...boring pula anda nanti...esok-esok le pula yek!
atas permintaan mereka-meraka yang berkenaan...:)...kkida sambung lagi cerita travel kkida ni yang ntah bila nak habisnya....hingga lupa dah nama sesetengah tempat yang kkida lawati....

(sekali-sekala nak kena tayang juga foto puan punya blog ni...hehe...tengok le...camera asyik tergantung aje kat tengkuk...al maklumlah....blogger tegar, kena sentiasa bersedia...:)


selepas busselton, perjalanan diteruskan ke selatan...tujuan nak ke Augusta dan Cape Leeuwin...ini adalah antara tempat-tempat yang biasa di lawati oleh pelancung...

cape leeuwin lighthouse berada pada kedudukan dimana dua nama lautan bertemu...iaitu lautan india dan laut selatan....tatkala kkida tiba, cuacanya panas tapi nyaman....angin bertiup dari laut membawa udara sejuk....untuk masuk ke kawasan lighthouse ini bayaran dikenakan...itu sudah pasti, yelah mana ada yang free la ni....:)...kkida anak beranak dikenakan bayaran sebanyak A$25...:)

wbp...selain lighthouse, lautan yang terbentang luas dan sejarah tempat berkenaan....takda apa sangat nak tengok kat situ...selepas berlegar tak sampai satu jam...kami meninggalkan cape leeuwin lighthouse menuju ke margaret river semula...

foto atas....dalam ramai-ramai tu terselit beberapa keluarga melayu termasuk le rombongan kak bedah anak beranak dari kolumpo ni....:)

ye ke ada pertembungan dua lautan? pada pendapat kkida laut tu sama je....manusia yang memandai letak nama.... 

jika berminat anda boleh panjat lighthouse ini dengan bayaran yang ditetapkan...mahal juga harganya...jika ada lift boleh juga kkida naik...hehe...tapi kalau nak suruh menapak setinggi itu, alamat tak sampai keatas le gamaknya...:D


Magaret River terletak lebih kurang 40km dari cape leeuwin...agenda utama setibanya di pekan margaret river yang cantik tu adalah 'mencari makan'...perut dah mula berkeroncong...nak makan apa?....pusing-pusing sekitar pekan tersebut, manalah tau kot terjumpa warung nasi kandar....hehe...dan nasib kami memang baik...terjumpa sebuah cafe muslim...tapi bukanlah kedai mamak nasi kandar...kedai pak arab...oklah tu....makan jelah apa yang ada...selain fish and chip...menu lain tu bukanlah selera kita...

oleh kerana cuaca amat panas masa tu...kkida tak terlarat nak ambil gambar...makan pun nak cepat aje....selesai makan terus lari masuk kereta, buka aircon kuat-kuat...dari info kaji cuaca kat tv, suhu pada hari tersebut adalah paling panas sepanjang kkida di WA...38C...

wbp...perjalanan mesti diteruskan....dalam itenari yang kkida rancang sejak awal lagi...kkida mesti nak pergi kat tempat ni...tak kira cuaca panas atau tidak...dan yang lain mesti ikut cakap tour leader ni...hehe...:)


i.e.  margaret river chocolate company...pasti ramai yang pernah ke sini...nak tengok chocolate...:) dan ramai juga yang kata hot choco drinksnya sedap....tu le sebabnya kkida beria nak gi juga kat tempat ni....teringin nak rasaaaa...


masuk aje kat dalam bangunan tersebut...wah! rambang mata tengok banyaknye chocolate...pusing kiri cokolat...pusing kanan cokolat...macam-macam bentuk cokolat adaaa...macam-macam flavor, macam-macam warna...cumaaaa...bila belek kat bungkusannya....terdapat bahan yang kita tak boleh makan (bukan semua)...dan harganya...waduh mak!....takyah le makan coklat margaret river....lagi pun not good for health....hehe....takpa yek! nanti balik kita borong chocolate kat tesco bebanyak....:)

btw, kkida nak rasa juga hot chocolate drinks yang di katakan sedap tu...order secawan...harganya berbelas ringgit...ada kkida ambil gambarnye...but since camera kkida ni kamera cap ayam, bila habis upload semua photo ke laptop...foto hot choco tu takda....ntah ghaib kemana!!!

nak tanya...sedap bebeno ke hot choco drinks tu kkida???
nak tau...gi le rasa sendiri...hehe....


selain cokolat ada kek dan cookies dan macam-macam lagi.....


lepas margaret river kkida anak beranak terus menuju ke bunbury semula....ada beberapa kedai yang hb dan gangnya nak lawati....kedai menjual peralatan basikal...lepas dah setle semua yang nak di beli....kami terus menuju ke utara iaitu Mandurah....tempat persinggahan/bermalam seterusnya sebelum balik ke Perth semula....


dalam perjalanan kami singgah di tasik Clifton...nak lihat batu hidup atau thrombolites


after lake clifton...kami terus ke tempat penginapan yang terletak di Pinjarra...kkida dah booking awal sebelum bertolak ke Perth lagi melalui booking.com....masa tiba kat situ hari dah mula gelap...


nilah rupanya tempat tersebut...bolehlah nak merehatkan badan semalam dua...itu pun harga sewa A$150 pernight (jangan convert ye...:)...terdapat dua bilik tidur, aircon di ruang tamu, katil untuk 6 orang (termasuk sofabed...dan dapur yang luas...lengkap segala peralatan memasak....lepas dinner lebih kurang...kkida pun tarik selimut...rehatkan kaki....menanti hari esok pula....


next day...check-out awal....perancangan nak pusing sekitar pinjarra dan mandurah sebelum balik semula ke perth...memang cantiklah dua-dua pekan dan bandar ini....terutaman Mandurah...villa dan banglo di kawasan perumahan ni dibina di tepi sungai/tasik buatan untuk boat berlabuh...syurga buat mereka....


lihat rumah warna putih tu...boat dan rumah hampir sama size....


selepas beberapa jam berlegar sekitar Mandurah yang cantik tu....kkida terus ke Perth...sejam perjalanan... wbp...hb ajak lencung ke lain dulu sebelum balik homestay....

kemana?.....:)))....nantilah kkida habiskan cerita ni kemudian ye.....:)

5 comments:

  1. Haih indahnyee!! Bile la nak smpai nih.. HUhuhuhu

    ReplyDelete
  2. As salam KKida. Selamat pagi.
    Tumpang seronok dgn percutian KKida, semoga saya juga berpeluang melakukannya :)

    ReplyDelete
  3. Fab Me, Oh Oeya...Insyaallah..satu hari pasti akan sampai...bila dah seusia seperti kkida...hehe....

    ReplyDelete
  4. sib baik dah sampai kat magaret river chocolate company tu..

    ReplyDelete
  5. As Salam Kak,

    I have been your silent reader. Baca blog akak macam nak masuk periksa. Tapi saya masih menunggu entri terakhir mengenai Perth. Ker, saya terlepas pandang entri tu, maaf kalau tak perasan. Ceritalah, lencongan tu pergi mana?

    InsyaAllah paln nak pergi Perth, cerita akak banyak membantu. Kalau saya email akak untuk tanyakan lebih lanjut boleh ker?

    ReplyDelete