Friday, September 25, 2020

Waffle yang rangup dan gebu


Sebenarnya untuk dapatkan waffle yang crunchy di luar dan gebu di dalam harus guna tepung yang diolah khas...kebanyakan penjual yang menjual waffle di sekitar mall dan supermarket guna tepung tersebut yang tidak dijual di tesco, giant, jaya grocer etc...

btw....dalam mencari-cari resepi waffle yang best saya terjumpa beberapa tips...saya pun cuba buat waffle seperti resepi dan tips tersebut dan Alhamdulillah...texture waffle much better berbanding dengan waffle yang pernah kkida buat sebelum ini....

Petuanya adalah dengan mencampurkan sedikit tepung jagung dan putih telur yg dipukul hingga kembang sebelum di tuangkan ke dalam waffle batter...


ini resepi waffle yang saya buat petang tadi...

campurkan/ayak dalam satu bekas:

3/4 cawan all purpose flour

1/4 cawan tepung jagung/constarch

1/4 cawan wheatgerm (optional)

1/2 sdk garam            1/2 sdk baking powder

1/4 sdk baking soda

(gaul rata)


dalam bekas yang lain campurkan:

3/4 cawan buttermilk             1/4 cawan susu

1 biji kuning telur           6 sudu besar vegetable oil

(gaul rata)


Pukul 1 biji putih telur hingga kembang dalam mangkuk kecil (guna hand mixer)...
masukkan 1 sudu besar gula dan 1/2 sudu teh esen vanila...


Tuangkan bahan liquid ke dalam campuran tepung...gaul rata...
kemudian kaupkan putih telur kedalam waffle batter dan gaul asalkan bercampur sahaja...


Panaskan waffle maker/griddle...tuangkan batter dan masak hingga kekuningan....
hidang ketika masih panas dengan butter dan syrup...


crunchy and yummy...best...:)
wp renyah nak sediakan bahan berbanding waffle biasa...


(repost from 2012)

10 comments:

  1. wafer maker/griddle tuh nak bli kat mane ye? and how much it cost?

    makan dengan whipped cream is my fav! nyummm

    ReplyDelete
  2. cantik pulak waffle tu bila bulat..kalau bagi orang makan mesti lagi sedap

    ReplyDelete
  3. sis , mana ye sis beli wafer maker tu ? susah la nk dpt kan w.maker tu

    ReplyDelete
  4. beli masa gi holiday ke Perth last december...kat malaysia takda jual...puas cari...unless online mungkin ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kkida...
      Selama ni sy adalah salah seorg drp ratusan ribu silent reader blog akak nie... ;)
      Just nak share yg sy ada beli waffle maker brand Takada yg sy jumpa di Mydin setelah puas mencari di serata pusat mmbeli belah, kdai elektronik dsbnya. Sy beli dgn harga rm59 (kalo x silap). Xtaulah cap ayam ke bkn tp sy pegang pd ckp akak yg pnting kita kena cuba...jd xjd itu no 2 ;))
      Setelah bbrapa kali bt waffle mggunakan maker Takada ni & dgn ikut rcp akak mmg menjadi wafflenya. Mmg sedap & liciinnnn. So kalo ada knkwn yg ada jmpa waffle maker brand lain hrp sudi kongsikan ye. Bye!

      Delete
  5. kak... boleh tunjuk rupa belgium wafer tu? setahu saya ada setengah wafer maker oversea ni xboleh pakai kat malaysia sbb volt nyer atau hal lain sy xpasti. betul ker kak.

    ReplyDelete
  6. yatt, akak tak pasti...tapi yg akak beli ni ok je...

    ReplyDelete
  7. salam...

    saya ada terjumpa link ni. dia ada jual waffle maker.cuba2 lah jenguk.

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=391301200933102&set=a.391295577600331.88084.371099876286568&type=1&theater

    harap membantu yer.

    ReplyDelete
  8. kadang resep sama apa yg kita buat belum tentu hasil nya sama.

    ReplyDelete