Tuesday, February 21, 2012

bunbury, busselton jetty

salam,
harap kalian sihat...kkida ok, ok je...hehe....ada beberapa resepi yang kkida nak share....tapi nantilah dulu ye...jemu pula rasanya asyik tulis cerita makan dan resepi je...banyak dah resepi yang kkida share kat blog ni....gi buat yang mana ada tu dulu yek....:D

kkida ada terima beberapa email yang bertanyakan mengenai trip kkida ke western australia tempoh hari....nak ikutkan banyak yang kkida nak share dengan anda....yelah trip 10 hari...pasti banyak yang boleh dikongsi...ada 1001cerita dan pengalaman tatkala disana....kkida travel amat jauh...ribuan kilometer....

bermula dari perth ke utara (pinnacles)...kemudian perth ke timur (pendalaman wa) dan terus keselatan....pusing balik naik ke utara menyusuri pantai hingga tiba ke perth semula....
kkida dah cerita perjalanan kkida dari perth ke albanykan....ada di entri sebelum ini....disini izinkan kkida kongsi sikit lagi ye...kkida rasa cuti sekolah bulan mac dan may ni pasti ramai yang dah booking tiket untuk ke perth....(kkida pun dah booking tiket bulan may ni...hehe...nak gi aussie gak lagi...tapi sebelah lain aussie pula...:)

oklah...kkida sambung lagi ye....selepas katanning, albany, valley of the giant (tree top walk) dan melalui beberapa pekan kecil...kkida tiba bunbury lewat petang....check-in hotel (hotel kkida dah booking awal melalui booking.com)..letak barang dan terus keluar untuk melihat-lihat bandar bunbury...

bawah...video pantai tempat kkida sekeluarga berkelah tatkala matahari hampir terbenam yang sempat eka rakamkan...


tatkala pusing dalam pekan bunbury yang berwarna-warni tu...kkida merasakan seolah berada dalam disneyland pula....jalan dalam pekannya kecil...hanya muat untuk satu kenderaan sahaja dan bangunannya berwarna-warni...memang menarik sungguh....masa kkida lalu tu matahari dah hampir terbenam...lampu-lampu kedai dan jalan yang colorful membuatkan pekan tersebut sangat menarik...tambahan pula masih lagi dalam suasana perayaan krismas...sayangnya kkida tak ambil gambar pun sebab sangat letih seharian on the road beratus km....rasa rugilah pula...tapi takpalah ada rezki kita gi lagi..:)
kkdia sekeluarga terus ke sebuah taman di tepi laut...tujuannya nak makan....keluarkan apa saje bekalan dan minuman yang ada....dan berkelah kat situ...cuaca pula mulai sejuk dan nyaman dan angin bertiup kuat...memang bestlah...taman ni pula sangatlah bersih dan cantik....ada tempat bbq....masukkan je coins....dah boleh bakar ikan dan sebagainya...
lepas dah makan kenyang...relax aje kat taman tu sehingga matahari terbenam....cantiknya bumi ciptaan Allah ni...memang tarik nafas panjanglah kkida....kalaulah ini tempat kita....pasti seronok sangat....wbp....pasti keadaan persekitaran tak akan sama jika ini negara kita....pasti kita akan lihat botol plastik, suratkabar, bekas makanan sterofoam dan sebagainya bertaburan di sana-sini dan di tepi pantai...itu memang tak dinafikanlah...:/
Busselton....
lepas check-out hotel, kkida sekeluarga menuju ke busselton, bandar tepi laut yang terletak lebih kurang sejam perjalanan dari bunbury....salah satu tempat yang mesti anda lawati jika ke western australia....rugi jika tak tengok jetty tersebut...panjangnya hampir 2 kilometer....nasib kkida baik masa tu kerana jetty tersebut baru je dibuka kepada orang ramai setelah lama di tutup untuk di perbaiki....
jika berkemampuan...jalanlah hingga ke hujung sana....:)
langit yang membiru tiada awan...
warna yang menarik....biru putih....untuk enter jetty ni kena beli tiket kat sini....tapi rezki kkida hari tu dapat masuk free aje...:) thank you.....sebabnya kaunter tiket belum buka lagi....kita sampai awal...penjual tiket tu pun baik hati dan benarkan kkida anak-beranak masuk tanpa perlu bayar apa-apa...train pun ada....jika teringin nak pergi sampai ke hujung jetty....
ada pelantar tak jauh dari main entrance jetty tersebut....ramai kanak-kanak memancing dan mandi-manda....airnya sangat jernih...
seperti biasa....kerana tak boleh melompat ke laut....anak orang malaysia ni lompat tinggi-tinggi atas jetty....bergegarlah juga jetty tu....hehe.....
jika ada masa busselton dan bunbury mesti anda lawati jika ke western australia....setakat perth sahaja tak banyak yang boleh anda lihat....selain bangunan tinggi, kings park dan fremantle....jika datang dengan tujuan hanya untuk shopping...perth lah tempatnya....tapi jika anda berminat nak tengok negeri orang....kena keluar jauh dari perth....ke utara, selatan dan timur....

Insyaallah....ada sikit lagi cerita aussie ni yang kkida nak share dengan anda, terutama yang email kkida bertanyakan berbagai soalan....margaret river, cape leeuwin dan mandurah...kkdia akan sambung nanti...:)

1 comment: