Tuesday, September 15, 2020

Bengkang Ubi Kayu


Assalamualaikum,
Resepi Bengkang Ubi Kayu dari DTS...sedaaaap sangat...


Jika ubi cantik pasti bengkangnya pun sedap...tambah pula resepinya pun dari sumber yang sangat-sangat boleh dipercayai....

Thanks MG for the recipe...memang sedap dan pasti akan keep the recipe dan turunkan hingga ke anak cucu kelak...:)


Jika nak cuba ini resepinya yang kkida perolehi dari blog DTS

500g parutan ubi kayu

(saya guna food processor aje....potong ubi kayu kecil-kecil 
dan blend hingga hancur...kemudian baru timbang)

70g kelapa parut putih

200g gula halus (saya kurangkan sikit gula...takut manis sangat...:)

2 sudu besar mentega cair

1/2 sudu kecil garam

2 sudu besar esen vanilla

250ml santan pekat

2 biji telur

pewarna kuning


Cara Membuatnya:

1) Campurkan ubi kayu dan kelapa parut dalam mangkuk besar

2) Campurkan lain-lain bahan dalam mangkuk berasingan dan pukul sebati hingga gula hancur...kemudian tuangkan bahan liquid ke dalam campuran ubi kayu dan kelapa....gaul rata.

3) Tuangkan batter kedalam bekas yang telah di sapu dengan minyak atau majerin atau butter...jika boleh guna bekas kaca atau non-stick baking pan...saya ikut cara encik MG iaitu guna aluminium foil...tapi mungkin kerana kandungan gula yang tinggi, bengkang melekat pada foil tersebut...

Pada pendapat saya lebih baik jangan guna aluminium foil...takut tak perasan sebab ia pasti akan terkoyak kecil dan melekat pada bingka....takut termakan sekali....bahaya pula terutama pada kanak-kanak...:)

4) Bakar pada suhu 190C antara 50 minit ke satu jam...saya bakar biasa sehingg 45 minit...kemudian ubah kepada gril sehingga bahagian atas keperangan...lagi perang lagi sedap...:)


btw, inilah rupa bengkang saya....taklah selawa bengkang dari dapur tanpa sempadan...tapi rasanya pasti tak larikan....:)

Selain bengkang...since ada lebih ubi kayu...saya rebus dan buat cucur goreng ubi kayu ni...selepas ubi dah direbus empuk, hancurkan atau blender, tambahkan kelapa, gula dan garam...bulat-bulatkan dan goreng dalam minyak panas (deep fry)


ubi kayu ni memang sedap di makan....tapi....

(repost from 2012)

7 comments:

  1. Ya Allah, terlioq betul tgk bengkang ubi ni..dh r kt opis sejuk..laparnye..lunch lmbt lg. ni yg kena try resepi kak ida ni.. :)

    ReplyDelete
  2. salam kak sy mmg suka kuih bengkan ubi ni....masa ank buat di sklh pun saya suruh buat lebih....ada lg ke kak nak 5 potong

    ReplyDelete
  3. Thanks kak ida...dan serta-merta termengidam balik..

    ReplyDelete
  4. fida, kena cuba...sedap dan pasti jadi...:)

    ReplyDelete
  5. Sheila nak lima potong...hehe...nanti kkida buat lagi ye...:)

    ReplyDelete
  6. Mat...terima kasih...ngidam lagi..:)

    ReplyDelete
  7. terlioq aih tgk bengkang kak ida. t'igt my mom punya bengkang. the best in the worl lah. makan lak time panas2. nyum2. cari kat shah alam ni mmg tak jmpa la yg mcm tu. tiba2 rasa cam nak wat bengkang lak.

    ReplyDelete