Saturday, January 7, 2012

nasi goreng kangkung/kampung ala perth...:)))

Assalamualaikum..........
nasi goreng kampung ala-ala perth....ooolalaaa..........
sebelum kkida tulis entri ni kkida terpaksa berfikir 11 kali samada nak share ke tidak cerita ni dengan kalian....nak kata lucu pun boleh, nak kata kkida ni insane pun boleh...nak ketawakan kkida pun boleh....kkida tak kesah...sebabnya till today....kkida sendiri masih lagi tergaru-garu kepala memikirkan episod ini....episod yang tak mungkin kkida lupakan seumur hidup...hehehe....
lepas baca entri ni pasti ada yang kata...."biar betul kkida"  atau pun "kkida ni tak betul ke"....dua-dua ayat boleh di terima...:)....sebabnya memang tak buat dek orang yang pergi travel jauh-jauh tujuan nak makan angin...end-up sampai aje ke destinasi yang di tuju, sinseng lengan baju, buat nasi goreng kampung (konon-kononnyalah) untuk makan 65 orang....jika ada yang buat camtu (kkidalah tu) memang orang tu ada sikit tak betullah...:)
nak salahkan sapa? salah dato' burn....hehe...boleh juga....salah my dh....boleh juga...huhu...salah kkida...memang sangat boleh...:D...sebabnya kkida tak fikir panjang sebelum bersetuju untuk terima lamaran dato' burn suruh buat nasi goreng untuk breakfast tamunya seramai 65 orang tu...

oklah ceritanya lebih kurang camni....selepas selamat mendarat dan dijemput oleh dato' burn dan yasmin kami menuju ke mirrabooka mall....tujuan kkida nak mencari lauk-pauk halal untuk dinner malam tu....masa turun kereta dan menunggu hubby (kereta dato' burn) kat tepi jalan....tetiba dato' burn yang baru nak masuk parking berteriak dari kereta dia...."ida, tunggu jap...ada nak cerita business sikit".......kkida terkejut gak...cerita business? business apa? baru sampai perth je dah nak ajak buat business???

lepas dah parking kereta dan semua berkumpul kat luar mirrabooka mall barulah dato' burn tanya...boleh tak tolong buatkan nasi goreng kampung untuk 65 orang....orang yang sepatutnya buat baru call kata depa tak dapat sediakan nasi goreng tersebut untuk sarapan pagi esok...satu kepala A$4...

kkida terdiam jap...hmmm....A$4?...ok jugakan! just for that simple nasi goreng...hubby kkida sengeh aje...nak kata ye pun tidak. nak kata tidak pun tidak....
tanpa berfikir panjaaaannnngggggg....kkdia setuju....heheeheh...(sebenarnya kkida nak tolong aje...kesian pula kat dato' burn, nanti di hamput pula dek tamunya tu)....

wbp...ketika itu....kkida tak terfikir langsung nak tanya kat mana nak masak nasi goreng tu, ada ke periok nasi letrik besar nak masak nasi, ada ke kuali dan dapor gas besar dan sudip besar? ada ke blender, lesung batu...dan bla bla bla yang di perlukan untuk menyediakan nasi goreng kampung tuh???....memang tak terpikior langsung masa tu nak tanya kat dato' burn....huhu...

lepas setuju dato' burn terus bawa gi beli barang-barang....kkida hanya realiseeeed yang semua peralatan tu takda bila tiba kat rumah dato' burn (kkida sekeluarga duduk rumah dato' burn dan dato' burn pula 'lari' duduk kat tempat lain....hihi...)

memang gelabah jugalah kkida masa tu....kkida cakap kat dato' burn...kalau takda periok belanga yang sesuai camna kkida nak buat nasi goreng tu...dia kata dia cuba cari dan pinjam kat sapa-sapa...oklah, kkida ingat boleh dapat semua alat yang nak digunakan....

....bila dato' burn datang balik malam tu...memang terduduk le kkida...yang ada cuma periok nasi letrik besar...kuali besar takda....mak ai....matilah aku...macam mana nak goreng nasi yang berlambak tu...nak goreng dalam apa....dan yang kelakarnya....dato' burn bawa satu periok besar untuk masak gulai...hehe...

dah takda kuali dato' burn suruh kkida goreng nasi dalam periok besar tu...:-()
hingga hari ni bila ingatkan kkida gelak sensorang....youall bayangkan....periok besar nak letak atas dapor kecik (dia suruh buka semua gas yang ada...hehe)...

oklah...lepas tu kkida kata periok tu kalau letak atas dapor tu tinggi le jadinya...macam mana kkida nak kacau nasi tu....nak tau apa cadangan dato' burn??? dia suruh kkida panjat atas bangku untuk kacau nasi goreng tu...hehe...memang sangat bernaslah cadangan dato' burn tu...:)

since dah takda kuali besar...kkida kata..."I tak sanggup buatlah dato' burn, sorry"....dato' burn kata "mana nak cari orang buat dah malam camni, kat sini kedai makan, kedai runcit tutup cepat...kalau cakap petang tadi boleh le saya order kat restoran mana-mana....you kena tolong juga"

hah! laaaaa.....kkida ingatkan dato' burn takda tempat lain nak minta tolong buatkan nasi goreng tu....jadi kita ni atas dasar kesian nak le tolong buatkan...kalau tau boleh order kat tempat lain pasti kkida reject siang-siang lagi...

pastu my dh kata "takpa, buat ajelah mana yang boleh"...dah kata sanggup tadi kenalah sanggup...:O
dengan kepayahannya....huhuhu....kkida masak juga nasi malam tu (beli beras 10kg aje...tak tau cukup ke tidak...kita bukan pernah masak banyak tu...hantam ajelah....:)...

hubby kkida kata "semua orang kena tolong"...then dia suruh aiman dan ajwad tolong pesiang kangkung...part ni memang kelakar habislah...hahaha....kat rumah tak pernah langsung tolong mama kat dapor, kalau nak makan apa-apa jerit je kat bibik...sampai perth kena tolong pesiang kangkung...lol...
boleh tak anda bayangkan bagaimana rupa kangkung tu?...

depa main gunting je...diguntingnya dengan batang kangkung yang keras bedenkung tu sekali... ...masyaallah....bertuah betullah anak-anak teman ni....memang bertambah memeningkan kepala kkida le....esok tu masa goreng nasi kkida terpaksa pilih balik...petik daun dari batang kangkung yang keras tu....

yang anak pompuan pula tolong kopek bawang-bawang dan potong cili....selongkar dalam almari dapor tak jumpa blender (ada tapi tak cukup alatnya)....alahai kkida oi...ciannya...dah jatuh ditimpa tangga...nak buat camna....redha ajelah....akhirnya semua main cincang-cincang aje....kkida kata dalam hati memang tak sedaplah nasi goreng aku ni....lantaklah....janji ada ropa nasi goreng....

bila dah siap masak 2 periok besar nasi...dengan keletihannya kkida tidor...yelah...dari rumah bangun jam 4, duduk atas pesawat 5 jam setengah....kul 1 tengah malam baru tidor....esok pagi jam 4 dah nak kena bangun sebab suboh awal sebelum kul 4 pagi dan dato' burn pula nak ambik nasi goreng kul 8 pagi...
....pagi esoknya seawal jam 5 kkida mula goreng nasi goreng kampung ala-ala perth kkida tu guna periok nasi letrik (periok dalamnye sahaja...pindahkan nasi ke bekas lain), atas dapor gas yang cenoni...api pun macam nak main masak-masak...:)...goreng kali pertama...kkida buat sendiri...ok...beres...goreng kali kedua....kkida masih ok lagi...kakak tolong....masuk goreng kali ketiga...kkida suruh eka kejut ayah dia yang tengah sedap tidor....minta tolong kacaukan nasi atas dapor....lenguh dah tangan kkida...

memang hari ini dalam sejarah betullah buat kkida...dan juga my dear hubby...selama hari ni boleh bilang dengan jari berapa kali dia (dh) masuk ke dapor...itu pun nak tunjuk cara dia goreng maggi masa muda-muda dulu....hehe...

tengok le gambar bawah ni....sampai nak terlipat tangan cik abang saya kacau nasi goreng...kakak tolong pegang periok....:)))
gambar bawah ni pulak...eka kacau nasi goreng dan ayah pulak tolong pegang periok...:)....kkida pula sempat abadikan saat-saat yang sangat berharga ini...:)

tengok le dapor rumah dato' burn yang agak sempit....memang tak sesuailah untuk masak for big kuantiti...(termasuk pula gambar keluarga dato' burn...sorry ye...saya tak dapat nak crop gambar ni...:)
dan akhirnya....nah! ini le ropanya nasi goreng kampung ala-ala perth kkida....sebab apa kkida kata ala-ala perth....kerana...nasi goreng ni tak cukup sempurna....bawang tak dapat ditumbuk atau di blender, nasi tak boleh nak goreng garing-garing sebab takda kuali dan api tak cukup kuat....serta kekurangan bahan-bahan....

oleh itu di sini saya ingin meminta maaf kepada guru-guru besar dan pengetua-pengetua sekolah terpilih dari negeri trengganu seramai 65 orang yang makan nasi goreng saya pada pagi tersebut...bukan niat tak nak buat sedap-sedap....tapi dalam keadaan serba kekurangan memang tak dayalah saya....(sebenornya kat rumah pun maid saya je yang goreng nasi pepagi...hehe...)
nak ke resepi nasi goreng ala-ala perth kkida ni?.....heeeeee......kalau ada yang nak resepi silalah email kepada kkida....hehe....
selepas dato' burn ambik nasi....kkida dengan sangat leganya terduduk jap atas sofa....relax....fuh! memang tragedi betullah...hehe...

lepas tu kkida anak beranak keluar ke fremantle...memang nak ke tempat tu dalam perancangan sejak dari awal lagi....nak makan fish and chip...since dah dapat duit nasi goreng ni boleh le kita hentam makan puas-puas....lol....

masa tengah makan fish and chip, dato' burn call....dia tanya kita orang ada kat mana....terlanjur dia call kkida tanyalah feedback about my nasi goreng...nak tau apa dato' burn kata "dia orang kata nasi goreng you sedap....tapi sikit sangat...tak puas makan"......wahhhh!....senyum sampai ketelinga kkida dengar....tapi pasal kuantiti tu saya minta maaf  le...bukan dasar kedekut....tapi memang saya tak tau langsung nak agak banyak mana nak masak nasi....lepas ni saya tau le....nak buat business catering pun dah boleh ni....:)

dato burn tanya lagi....esok pagi nak buat lagi tak?   depa nak sandwich telor (egg salad sandwich)...

hehe........kkida pasti anda tahu jawapannyakan....:)))))

18 comments:

  1. rajinnya kkida!
    kagum dibuatnya.. :)
    mmg dah boleh sangat buat catering lepas ni.hehehe

    ReplyDelete
  2. waduh...gamat gamat...pakngah masuk dapor..boleh buat tajuk felem.....

    ReplyDelete
  3. bestnya baca cerita ida ni..
    tersengeh2 sampai ketelinga maklong baca.. suka.. suka..
    hebat ida ni.. boleh jadi bidan terjun.. hehe

    ReplyDelete
  4. anne,
    boleh...sapa nak order nasi goreng kampung special...hehe....

    ReplyDelete
  5. NBK,
    tajuk felem..."pakngah kacau nasi goreng"....lol....

    ReplyDelete
  6. maklong,
    ida sendiri sampai la ni tergelak sorang...tujuan buat entri ni untuk kenangan sendiri...akan diingati sampai bila-bila....:)

    ReplyDelete
  7. Memang boleh bayangkan...betapa kritikalnya keadaan akak masa tu, nasib baik kakitangan ramai...apa2 pun salute lahh!!...

    ReplyDelete
  8. fuh! mat memang sangat kritikal dan sangat kelam kabut...pengalaman yang tak mungkin kkida lupakan...:)

    ReplyDelete
  9. salam kkida,..kennagan manis tuk dikenang...:D
    Habih anka beranak turun dapo dok ngacau nasi goreng yer...hihi

    ReplyDelete
  10. haha..kelakarlah kkida..tapi cayalah...sambil melancong pun boleh buat duit...saya kena belajar memasak rajin2 nih, nanti boleh jadi mcm kkida....

    ReplyDelete
  11. kkida dan dapur..berpisah tiada, mcm irama dan lagu la pule..hehe

    ReplyDelete
  12. ish ish ish...berpinor mate bace n3 kak ida ni, sambil gelak2 lak tu, jangan marah ye... xpe xpe, dapat saya bayangkan camana... he he he

    ReplyDelete
  13. azatie...kenangan yang sangat manis...tak ternilai buat kkida sekeluarga...:)

    puan apel...sebenarnya kkida memang rasa nak pitam dah hari tu...hehe...

    wan...masak bidan terjun namanya tu...lol....

    susumanis...betul tu...kemana pergi pasti dapor dicari...hehe...

    cheq sue...takpa...kkida sendiri pun masih ketawa lagi bila ingatkan kesah ni...:)

    ReplyDelete
  14. salam,
    lawak betul sy baca cerita kkida nih.. gelak sorang2.. tapi bagus jugak satu family tolong menolong didapur.

    anisah

    ReplyDelete
  15. salam perkenalan k. ida....kelakarla citer k.ida, tapi tabik spring kt akak sbb dpt siapkan 65 bekas nasi goreng..

    ReplyDelete
  16. melinda, zurina...terima kasih...memang lawak habis...tapi sebenarnya letih tau...memang lepas ni tak sanggup dah kkida...hehe...

    ReplyDelete
  17. kalau saya, awal2 lagi surrender....

    ReplyDelete