Tuesday, January 3, 2012

fremantle...Kailis's fish and chip...


salam,
hari ni rasanya semua orang mula sibuk...esok anak-anak kita kembali ke sekolah...kkida ada 2 orang lagi yang belum lepas...aiman tahun ni form 5...SPM menanti...tak boleh main-main....dan atmam masuk form one...setelah pikir panjang....kkida ambil keputusan untuk sekolahkan mamam kat sekolah private di kota damansara....sekolah yang beri penekanan pada pelajaran akademik dan pendidikan agama seperti mengaji, tahfiz dll...rasanya itulah yang terbaik buat mamam pada saat ini...


...oklah, jom kita sambung cerita pada hari kedua...cerita fish and chips, fremantle market, dll...sebelum ke perth....kkida dah survey beberapa blog yang menceritakan mengenai keenakan fish and chip kat fremantle ini...oleh itu kkida bertekad untuk ke lokasi kedua-dua outlet ini yang terletak di fremantle harbour sebaik saja tiba di perth iaitu pada hari kedua...memang cantik tempat ni...cuaca pun nyaman...tak panas sangat dan angin sejuk bertiup sepoi bahasa...

...atas nasihat dato' burn...kkida pilih untuk makan di kailis's fish and chip...outlet yang satu lagi itu (foto atas sekali) terdapat sedikit kemusykilan...?


tatkala melihat-lihat menu di kailis...rambang mata kkida dibuatnya, banyak benar jenis dan pilihan, tak tau mana satu nak di makan...jika ikutkan hati nak order semua, tapi lalu ke...hehe...dan akhirnya kkida pilih traditional fish and chips sahaja....senang cerita....

selepas order dan bayar....kita di beri satu alat yang akan berbunyi apabila makanan yang di pesan dah sedia dan bolehlah kita ambil dari kaunter bayaran tadi...selain fish and chip, kkida beli coleslaw ini...


memang sihat tengokkan hidangan nikan...:)))....cukup besar untuk di makan seorang....so, kkida hanya order 5 set sahaja....cukup untuk cover perut kkida 7 beranak...kkida juga ada bawa sos cili peket kecil-kecil (sos kfc dan mcd) yang berlambak kat rumah (atas nasihat member yang dah kemari)....juga paket kecil mayonnaise yang kkida beli dari tesco....kalau tak bawa sos sendiri terpaksa le kita beli sos yang di jual kat situ...satu bekas kecil A$2.20...cukup le untuk beberapa kali dip potato chips....mahe bukan main...awatlah hampa berkira sangat nooo...bagi free jelah...bukannya kita nak teguk sos tu macam ayor sejuk...huhu...


selain fish and chip dan jika ada yang teringin nak makan fresh seafood...ada di kailis...pilih yang mana suka, bayar dan mereka akan masak mengikut menu yang sedia ada...


atas...macam-macam ada....tapi tak taulah pula tahap kesedapannya setelah di masak....


selain seafood...terdapat banyak dessert seperti aiskrim dan kek di kailis....yang ni pun kkida rambang mata menengoknya....tapi since dah kenyang sangat makan fish and chip tadi...maka kkida taklah teringin sangat nak makan dessert tersebut....anak-anak je yang beli ice-cream yang nampak cantik dan pastinye yummy...


memang sedap ice-cream ni...bawah...pelbagai jenis kek...sedap-sedap nampakkan!


selepas kekenyangan...masing-masing pun tersenyum lebar...


setelah tertunai hasrat di hati nak makan fish and chip yang famous tu kami ke sebuah bangunan menjual pelbagai sourvenirs yang di namakan e-shed...bagi yang teringat nak bawa pulang buah tangan datanglah kesini...macam-macam ada.....hehe...Insyallah kkida akan ceritakan mengenai e-shed ini kemudian ye...:)

1 comment:

  1. teringat masa i kat sini dulu masa end of the year 2009.... especially kat tempat u makan fish n chip dan fremantle tu..

    ReplyDelete