Thursday, January 12, 2012

avon valley...from toodyay to albany....


Salam,
kkida nak sambung sikit lagi cerita yang tak habis-habis...jangan jemu yek...:)

pada hari ke lima kkida sekeluarga tinggalkan perth menuju ke selatan...ke albany...mula-mula plan nak ambik jalan dekat, iaitu ikut highway direct ke albany....makan masa 4 jam je nak sampai....tapi bila teringat nak jengah ke kawasan pendalaman western australia...kkida ajak hubby drive ke arah timur perth...ke avon valley...terdapat beberapa pekan kecil dalam daerah tersebut...bermula dari goomalling, toodyay, northam, york, beverly dan beberapa pekan kecil lagi...

wbp...kkida terus ke toodyay kerana pekan goomaling melencung jauh ke utara...takut tak sempat sampai ke albany sebelum hari gelap...


Toodyay terletak lebih kurang 90km ke timur perth...dari toodyay kami ke northam, york, beverly, narrogin, wagin dan katanning...setiap pekan kkida berhenti sekejap untuk ambik gambar...dan relax-relax...

jam 4 baru tiba pekan katanning...sejak dari KL kkida memang dah rancang nak ke katanning...nak lawat sedara-mara kat sana....terdapat lebih kurang 300 keluarga melayu tinggal di katanning...


sampai aje Katanning kkida cari rumah pak pidak...dato' burn dah call awal-awal lagi kata kami nak singgah....berialah pak pidak masak macam-macam, ingat kkida sampai time lunch...anak cucu dia dan beberapa kawan-kawan yang tinggal berhampiran datang berduyun....nak jumpa orang malaysia...:)...orang kampung....hehe....

dah memang jadi kelaziman mereka, bila ada je orang malaysia nak datang depa akan masak macam-macam...nak meraikan tamu dari jauh...memang depa suka sangat kalau kita datang....

tunggu punya tunggu, kul 4 baru kkida sampai...masa tu semua jiran dan anak menantu pak pidak dah balik ke rumah masing-masing (tapi sebenarnya kkida tak janji apa-apa...cuma kata akan singgah...jam berapa...belum pasti...tapi akan singgah...)

...sorrylah ye...saya ni banyak sangat perancangan...tak tau mana satu nak di cekup....jika boleh semua tempat nak di lawati, semua benda saya nak tengok....memang camtulah stail kami sekeluarga kalau berjalan....macam tak cukup kaki je rasanya....

walau bagaimanapun, masa kkida nak beredar..isteri pak pidak tapau macam-macam utk kami...nasi lemak, sambal tumis (sedap sambal stail orang katanning...:), daging masak.....(tak ingatlah pulak kkida...), karipap (depa panggil epok-epok), popia goreng, kek, air coke, air mineral, goreng pisang salai....ish! apa lagi ye...tak ingat dah....

pastu gi pulak rumah kawan pak pidak...dia tunggu kami (kat rumah pak pidak) sejak awal lagi...siap bakar sate kambing...hehe...dua kali dia berulang ke rumah pak pidak...last-last di angkutnye balik sate kambing tu...lol...

pak pidak bawa kami ke rumah kawannya tu sebelum ke masjid, di tapaunya sate kambing yang sedap tu dengan sambal kacangnye sekali...siap letak dalam termos lagi...masih panas...besor-besor betul satenya...

selain sate dia bagi ke kkida 'kerak nasi'....heheee...mesti rasa pelikkan...kerak nasi bagi kat tamu? sebenarnya kkida pun pelik gak mula-mula tengok...hehe...senyum meleret kkida kat hubby...tapi bila tengok balik...kerak nasi tu makan dengan serunding kelapa...rupanya memang sejenis kudapan dia orang...selain tu kawan pak pidak bekalkan sepinggan cokodok dan kek coklat kukus...

alhamdulillah...murah sungguh rezki kkida anak beranak...banyak sungguh makanan...jenuh nak perabih...:)))....satu je sayangnya...kkida dah snap semua foto makanan tu....tapi tak taulah kenapa....bila upload ke lappy semua gambar tu tak ujud.....mungkin kkida terdelete masa on and off camera kkida tu...atau mungkin sebab banyak sangat ambik gambar...camera pun dah tak betul....memang takda rezki anda nak tengok makanan orang melayu katanning...frust juga kkida rasa...


foto atas....tv kat rumah pak pidak....mereka dapat siaran tv1...tak tau pemancar jenis apa yang depa guna....dan bawah, pokok peach yang berbuah lebat depan laman rumah pak pidak...manis....


masjid yang cantik di katanning....masjid ini di rasmikan oleh tunku abdul rahman...


lepas solat kat masjid katanning (besar masjidnya...) kkida teruskan perjalanan menuju ke albany...lebih kurang 100km ke selatan katanning...tiba albany sebelum matahari terbenam dan kkida terus ajak gi cari middleton beach yang cantik tu, kononnya nak berkelah dan dinner sekali...kkida pun keluarkanlah semua makanan yang di bekalkan dari katanning tadi...hehe...

tapi dek kerana cuaca sejuk dan angin kuat masa tu dan hari pun dah mula gelap...dalam keadaan terketar-ketar kkida anak beranak makan asal jangan lapar je...hehe...memang tak bolehlah nak lepak lebih-lebih masa tu...jari pun dah hampir nak beku kesejukan sampai ada yang lari masuk kereta...hehe...

dan malam tu kkida check-in kat hotel yang kkida booking secara online beberapa bulan sebelum tu...lepas tunaikan apa yang wajib terus rehatkan badan...letih sungguh...tapi suka....huhu....

pagi esoknye...breakfast...kkida makan makanan lebih semalam yang masih banyak...kat lobby hotel ada microwave...so we all reheat semua makanan...sambal, nasi lemak, karipap dll....

dah kenyang baru keluar pusing-pusing sekitar bandar albany yang cantik...tak puas rasanya hari tu....jika anda rancang nak ke albany make sure tidor paling kurang dua malam...baru berbaloi datang jauh-jauh....Insyaallah jika ada rezki kkida nak ke albany lagi....


Torndirrup national park ...lautan yang luas terbentang, the gap, natural bridge, blow holes...sangat taajub dengan keindahan alam ciptaanNYA....jika anda ada peluang...datanglah kesini....tengok sendiri...


windfarm....panjang bilah setiap kipas tu sama dengan panjang sayap pesawat boeing 747...caya tak? dan tinggi tiang kipas tu 65m...itu apa yang kkida baca kat papan informasi...ada sejumlah18 buah kipas giant semuanya dan ia mampu supply electricity ke seluruh bandar albany...sangat menjimatkan...


lembu albany yang sihat walafiat....dan kuda yang sangatlah friendly...bila nampak je kkida anak beranak...kuda-kuda tu datang rapat dan tegur kita....hehe...


gitulah cerita perjalanan kkida yang jauh dan meletihkan...travel lebih 500km...tapi memang sangat seronok sebab travel dengan famili...berhenti mana nak berhenti....dan yang paling menggembirakan kkida ialah kemudahan tandas awamnya yang superb di semua pekan kecil tersebut...sangat bersih dan pasti ada tisu paper disediakan...memang tak susah hatilah setiap kali nak ke toilet...berbanding dengan trip kkida ke china dan india...:)

jika youall nak travel style kkida ni kena allocate lebih masa dan pastinya kos...jika datang perth setakat 5 malam aje memang tak sempatlah nak visit tempat jauh-jauh camni....paling kurang 10 hari...

ada lagi cerita....jika suka nak dengar kkida suka nak share...:)

10 comments:

  1. salam kkida..tqvm bawak me jln jln virtually kat australia..suka sgt tgk seme photos tu, ramai ropanyer org melayu kt sana ya kkida, maksud sy sampai 300 org satu kg tuh, kt situ de universiti ke atau dia org mmg menetap kt situ kerja..banyak tanya la pulokkk..hihihi, bye kkida..take care k :)

    ReplyDelete
  2. salam..

    suka sgt dengan cerita k.ida.. please update lagi ye.. thanks

    ReplyDelete
  3. waalaikumsalam,
    orang melayu kat katanning tu memang ori rakyat aussie...bukan orang malaysia...parents depa dulu orang malaysia...tapi gi kerja ke pulau krismas dan cocos puluhan tahun dulu...depa fasih bahasa melayu...

    ReplyDelete
  4. angah....Insyaallah nanti kkida update lagi...thanks...

    ReplyDelete
  5. share la lagi akak! seronok plak baca ni.

    tak sangka ada perkampungan melayu kat sana. Teringin nak pegi

    ReplyDelete
  6. nak..nak dengar lagi cerita...ceritalah lagi...;-)

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Ida.syiokkkknyaaaaa...bilalah saya nak sampai negara orang macam ni

    ReplyDelete
  8. ixora,
    jom kita gi nak...all ladies...kkida rasa macam nak gi lagi je ke perth tu...seronok...tapi jika boleh nak gi dengan member2 pula...sekarang air asia ada tiket murah...jom...:)

    ReplyDelete
  9. Salam kkida,

    Boleh auntie tahu macam mana ye kalau nak bercuti di sana duduk homestay orang melayu kita? dan juga adakah Pak Kida d Kattaning juga buat homestay? Auntie ada rakan baik di Perth tapi dia Aussie, susah lah pulak nak duduk bercuti di rumah dia. Non muslim nanti makan minum pun susah walaupun dia bersungguh - sungguh mengajak auntie duduk d rumah dia. Boleh auntie dapatkan contact number atau email address tuan2 punya homestay d sana?

    Terima kasih

    Auntie Arina (noorarina60@gmail.com)

    ReplyDelete
  10. salam auntie arina...
    auntie boleh berurusan dengan dato burn dari jutawan tours and travel di perth...saya guna khidmat beliau...dia ada beberapa homestay dan kenderaan yg boleh bawa auntie kesana sini...hubungi dato burn melalui facebook beliau iaitu
    http://www.facebook.com/profile.php?id=639031908

    ReplyDelete