Sunday, December 18, 2011

food yang boleh dibawa ke aussie?

salam,
dua hari ni dapor kkida tak berasap....cuti masak memasak....hari ni juga kkida ada majlis kenduri kahwin... cuti lagi...:)....pasti ramai kat luar sana yang juga sibuk dengan kenduri-kendarakan!...terutama minggu depan...cuti panjanggg...

hari jumaat lalu kkida makan kenduri adik sepupu di shah alam....hmmm...kenduri hari jumaat?...jarang orang buat kenduri pada hari biasa...pasti ada hikmah disebaliknya...sebab itu adik sepupu kkida buat kenduri pada hari tersebut...cuma mungkin ada tamu yang tak dapat hadir kerana hari bekerja dan jumaat pula adalah hari paling sesak sekali di jalan raya...jam sana-sini...

semalam pula kenduri di punchak alam....kkida tak ambil foto makanan kerana menunya lebih kurang sama dengan mana-mana kenduri kat KL ni...apa yang kkida nak share adalah buah tangan untuk tamu yang hadir semalam...menarik...biskut dalam botol yang comel ni....evergreen...dari dulu hingga kini biskut ini masih wujud lagi dan masih sama rasanya...dulu masa kecik-kecik kkida suka makan gula kat atas biskut ni..:)
lepas kenduri kat shah alam kkida dan hubby pecut ke jaya jusco taman maluri cheras...nak jumpa dengan PM...:)))

eh!...apahal pulak PM nak jumpa kkida ni, femes sangat ke kita ni sampai PM nak jumpa???...hehe...PM nak minta resepi dengan saya ke?....lol....manalah taukan, kot-kot ada resepi kkida kat blog ini yang memikat selera PM...:D....sorry yek PM...saya gurau aje....cakap merapu sekali-sekala....
tak...sebenarnya kkida jumpa Dato' yang sebelah PM tu...yang berkopiah merah...namanya Dato' Abu Bakar atau lebih senang dengan panggilan Dato' Burn (DB) aje...:)
(foto atas dari fb DB, tq)

buat apa jumpa DB?

sebab DB nak jumpa kkida dan hubby...DB nak belanja kita orang makan...hehe...maka apa lagi...dah orang nak belanja, kita pun makanlah....rezki jangan di tolak....hehe...(terokkan kkida ni...)
jadi semalam lepas kenyang makan kenduri kat shah alam...kkida makan lagi...makan kat cafe ni...lokasinya berhampiran secret recipe...(kkida tak ingat pulak nama cafe tersebut...)
si ajwad dengan atmam makan pasta (memang kuat makan betullah anak teman yang dua orang ni...) dan kkida pula, cuma order popia goreng...kita makan 2 ketul aje...yang selebihnya...hmmmm...sapa lagi kalau bukan yang dua orang tu perabihkan...:)
sebenarnya tujuan kami jumpa DB adalah untuk finalise beberapa perkara yang bersangkutan dengan our trip to Perth khamis ni...DB menetap di Perth dan menjalankan business pelancungan kat sana...dia dah balik ke Perth malam tadi setelah bercuti 5 hari...

DBlah yang tolong arrange our lodging dan kenderaan selama kami berada disana nanti...dan pastinya makan-makan juga ye DB...:)...bukannya ape...since DB dah bertahun-tahun kat Perth...boleh le tunjukkan kat teman ni restoran mamak mana yang sedap roti canainya....atau kedai runcit mana yang ada jual belacan dan asam jowo...kat mana nak beli ayam dan daging halal...dan yang paling utama sekali...kat mana nak makan fish and chip yang terenak sekali...hehe...

yelah...lama juga kkida sekeluarga kat sana nanti...mana tahan nak makan kat luar hari-hari ye dak...kalau satu dua mulut ok le...ni tujuh mulut...dan menurut DB, makan kat restoran memang mahal...paling kurang A$10 per person per meal (RM32...jika ingat nak convertlah)
wbp, jika tak convert kkida rasa harganya still mahal....makan nasi goreng biasa RM10 sepinggan?

oleh itu, since kita ni memang tukang masak dan suka masak...rasa seronoklah pula nak masak-masak...lagi pun homestay yang DB sediakan lengkap dengan periok belanga dan dapor...nak gak rasa masak kat negeri orang putih tu....pasti seronok gi supermarket depakan....seafood pasti murah dan lebih fresh lagi kerana negeri mereka dikelilingi dengan laut dalam....lobster ada tak dan murah tak?.....:)))

haish!....pasti ada yang kata kkida ni nak gi makan angin ke nak gi makan-makan....hmmm....yang pastinya dua-dua sekali kkida nak...:)
masa jumpa DB semalam....banyak tips yang dia share ngan kita orang dan tips yang paling berguna sekali buat kkida yang tukang jaga hal ehwal makan minum ni adalah jenis makanan-makanan yang boleh kkida hangkut masuk ke negera kangaroo tu....

menurut DB...you boleh bawa apaaaa saja benda makan yang you nak bawa kecuali....hehehe....ada kecualinya tu....

1) jangan bawa sebarang makanan yang mengandungi bahan tenusu....contohnya 3 in 1 drinks/baverages
....huhu....maknanya taklehlah kkida bawa 3 in 1 hot chocolate drinks, milo dan coffee yang menyenangkan kerja kkida tu...dan sudah pasti biskut dan chocolate yang mengandungi susu...

2) jangan bawa apa saja makanan yang mengandungi bahan telur....ha....ni pun tak boleh juga....hmmmm...banyak juga biskut dan cookies yang mengandungi telur....oklah tak boleh pun takpa...

3) jangan bawa makanan yang mengandungi bahan bunga cengkih...???....mak ai...peliknya mat saleh ni....bunga cengkih pun tak bagi....maknanya tak bolehlah kkida bawa instant curry powder/curry gravy, rendang gravy...serunding dan rendang paket jenama brahims yang kkida plan nak hangkut banyak-banyak...:()

4) jangan bawa any kind of fresh fruits...pisang ke, rambutan ke, durian lagi le tak boleh...silap-silap haribulan dengan kita-kita sekali depa perambat tak bagi enter negeri depa...hehe....DB kata even antara negeri ke negeri dalam benua Australie tu pun depa tak bagi import/export buah...inikan pula yang di bawa dari seberang laut...lagi le tak boleh....

5) jangan bawa makanan berasaskan daging dan ayam....huhuhu....semuanya tak boleh ni....habis apa yang boleh pakcik oi...

hmmm nak tau apa yang boleh...???

1) MAGGI....yang ni memang sangat boleh...nak hangkut satu kontena pun boleh...janji bukan maggi perisa kari...semua jenis makanan berjenama maggi memang ok...kiub maggi, sup maggi atau apa-apa jelah bahan makanan jenama maggi...(weh! lepas ni laku le maggi ye...:)

2) seafood....boleh bawa dari sekecil ikan bilis hingga ke sebesar ikan paus....yang ni memang depa bagi bawa jika kita nak bawa....lol....hmmm...ok gak tukan...boleh le bawa ikan bilis dan udang kering sikit...nak buat sambal tumis....hehe....
since boleh bawa masuk apa je jenis seafood, maka kkida nak bawalah ikan sardin ni dan tuna snack ni bebanyak....yang ni paling laku dan paling memudahkan hidup kkida...:)

3) beras dan roti pun kita boleh bawa....kalau nak bawalah....tapi tak kuasalah pula kkida nak hangkut beras ke sana...tak yah makan nasilah...beli aje plain bread kat sana dan buat sandwich hari-hari....jika nak bawa pun mungkin small rice cube....boleh rebus dan bawa bekal jika gi keluar jauh dari perth...

4) semua jenis kacang-kacang paket ok...dibenarkan...seperti cashewnuts, peanuts, almond etc...yang ni pun menggembirakan kkida sebab memang my dh 'hantu kacang'....juga all types of chips...contoh: pringles...yang ni pun dah cukup bagus pada kkida....

so far itu jelah yang DB bagi tau ke kkida...pada kkida oklah tu....yang lain tu nanti beli kat sanalah...kkida nak masak pun mungkin untuk dinner aje....lunch garenti makan kat luar since setiap hari pasti keluar pepagi  lepas breakfast dan balik semula ke homestay sebelah petang/malam...makan kat luar pun mungkin fish and chip, seafood atau kebab pakistan ajelah...

semua makanan yang di bawa mesti kena declare....tak boleh sorok-sorok....kalau tak declare dan jika mereka find out lagilah tinggi denda yang di kenakan....masa kat check-point tu jika terpaksa di tong sampahkan apa yang kita bawa kerana melanggar undang-undang depa redha jelah...yelah kita ni nak masuk negeri orang kenalah ikut peraturan mereka....macam orang masuk rumah kita jugalah...ada undang-undang yang perlu di patuhi...

btw, thank you DB atas tips yang anda kongsikan...Insyaallah jika saya berpuashati dengan service DB (dan dapat harga/pakej baik punya...muahahaha....:) pasti saya akan share banyak cerita kat blog ini dan promo DB dengan kengkawan dan member fb 1001resepi yang ramei ni....till then daaaaa....

p/s....today onwards kkida mungkin tak dapat nak update my blog ni selalu....banyak perkara di rumah yg perlu kkida settlekan sebelum bercuti (terutama masalah my maid)...thank you kepada anda semua yang menjadi follower blog dan fb kkida ini ye...Insyaallah jika ada kesempatan kkida pasti kembali bersiaran...:)

12 comments:

  1. salam kkida,tak sabar nak dgr cerita dari Perth...Selamat bercuti..

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Ida..Happy holiday..bestnya eikkk dapat vacation sana sini

    ReplyDelete
  3. thanks ixora...lama tak nampak ixora pokpek kat blog kkida ni...kemana menghilangkan diri dek oi...:)

    ReplyDelete
  4. happy vacation kkida...sonoknyer nak melawat negara org kan...n x sbr gak nk tggu update kkida psl negara kanggaroo tu...

    ReplyDelete
  5. salam again..macam mana nak contact Dato Burn..manalah tau kot2 nak gi Perth nanti...tq

    ReplyDelete
  6. thanks dyha...:)
    insyaallah jika ada kesempatan kkida akan update dari sana...

    ReplyDelete
  7. sripekan,
    nanti kkida gi dulu...tengok cam mana servis dato burn...and share dengan kalian...

    ReplyDelete
  8. Hihihi...nice to read ur blog kkida! Harap sy pandai masak like u too :P

    ReplyDelete
  9. salam perkenalan kkida..saya tertarik dengan cerita anda about your trip to perth menginap di tempat Dato' Bakar..bolih bagi tau saya macamana nak kontek Dato' and macamna package yang di sediakan?if possible tolong email kat saya ...pahdate@gmail.com...terima kasih

    ReplyDelete
  10. salam..biskut tak boleh bwk kan..tapi yg spread tu kan skali dgn biskut? boleh ke?

    ReplyDelete