Thursday, September 17, 2020

Tiramisu


Hidangan dessert yang mudah dan boleh dipelbagaikan...Tiramisu sangat popular satu ketika dulu...
Jom kita cuba buat...


Komponen utama tiramisu adalah biskut...cream dan perisa iaitu kopi dan coco serta toppingnya...terdapat banyak resepi yang boleh anda google di internet....

Selepas saya lihat dari beberapa website dan youtube....kesimpulannya saya dapati terdapat berbagai bahan dan method bagi meyediakan dessert ini....ada yang guna cream cheese, mascarpone cheese, egg yolk custard...egg white, whip cream...ada yang steam egg custard tersebut...ada yang guna raw egg yolk terus campur dalam cheese...dll...ikut selera masing-masing...


Untuk Tiramisu ini saya guna bahan-bahan diatas ni...iaitu

1 ketul cream cheese         2 tub mascarpone cream cheese

2 bungkus lady finger biscuit      whip cream

 buat creamnya dulu...

pukul cream cheese dengan 1 cawan gula hingga kembang...

masukkan mascarpone cheese dan pukul hingga sebati...

 
Masukkan 4 cawan whip cream ke dalam cheese mixture...dan gaul rata...


Susun biskut sekeliling bekas...saya guna spring foam pan...kemudian celupkan biskut ke dalam campuran kopi dan air...


 coffee mixture....3 sudu teh strong instant coffee dengan 1 cawan air suam...


 masukkan cream cheese mixture tadi...


 celupkan biskut dan susun atas cream cheese...dan ulang sekali lagi...


Hasilnya, terdapat 3 layer biskut dan 3 layer cream cheese mixture...masukkan ke dalam fridge dan sejukkan selama beberapa jam...


 keluarkan dan cover dengan whip cream...


 ayakkan serbuk coco atas whip cream...


 susun buah-buahan atasnya...


Terima kasih sudi layari blog ini, selamat mencuba...(repost from 2011)

9 comments:

  1. salam kak ida. wahh sangat kreatif, rasa cam sayang nak potong sbb cantikkk sangat!

    ReplyDelete
  2. salam ida..
    selamat hari lahir buat eka..
    semuga panjang umur dan murah rezeki..
    catik kek mama dia buat.. terliur maklong tengok..

    ReplyDelete
  3. Salam Ida...
    cantik deco tiramisu ni...menarik...lehla kak cek nak try nanti...:D
    Exited nak tgk potongan tiramisu tu...

    ReplyDelete
  4. happy birthday to eka... sampaikan salam saya pada dia ya kak ida.. tahniah juga pada dia kerna dah graduate..

    ReplyDelete
  5. happy belated birthday to Eka yang cantik..many happy returns
    aduhyaiii bestnya tiramisu tu..saya tak suka kek tapi suka tiramisu, kalau teringin sangat nak makan saya beli, mahalnya kan main!
    amboiii gambar si dia Kak Ida tu masa muda eikkk

    ReplyDelete
  6. cepat lah potong..nak ngap

    ReplyDelete
  7. Aslmkum k.Ida
    happy belated bday buat Eka!
    menarik tiramisu dihias begini....nyummm...

    ReplyDelete
  8. wahhhhh... can't wait to see the slices! ^^

    ReplyDelete