Saturday, October 17, 2020

Omelet Kentang, Honey Sosej


Sesuai untuk breakfast...jika jemu makan scramble egg, apa kata kita buat omelet pula...agak heavy juga untuk breakfast...so eloklah bagi untuk brunch...lunch tak payah masak dah...

Jom tengok resepi ini...


Potong cube 2 biji kentang kulit merah, jangan buang kulitnya...panaskan butter dan saute kentang hingga masak kekuningan...


Pukul 10 biji telur, tambahkan susu full cream 1/2 cawan, garam, serbuk bawang putih, 
dill kering, lada putih...


Tuang telur yang dipukul tadi ke atas kentang yang dah masak...biarkan telur set sebentar dalam 2,3 minit...letak ketulan kecil butter dan taburkan parutan cheese atas omelette yang masih cair...


Panaskan oven dan masukkan omelette (guna kuali tahan panas) kedalam oven...200C selama 15 minit atau hingga telur keras bahagian atasnya...keluar dan ketepikan dulu...


Untuk sosejnya pula...masak 10 batang sosej atas grill pan...bila dah masak keluarkan dan potong sosej kepada 4 setiap satu (seperti foto atas)

Dalam grill pan yang sama sautekan 1/2 biji bawang besar putih yang di potong bulat nipis hingga lembut...masukkan semula sosej tadi...

Masukkan 2 sudu besar orange marmalade, 2 sudu besar madu, 1 sudu besar dried cili flakes, salt and pepper...kacau sebentar...


Potong omelette dan hidangkan dengan sosej...tabur daun ketumbar sikit...hidangkan...
sedap dan pasti mengenyakkan...

(repost from 2011)

9 comments:

  1. wah menarik aje bekpes k ida pg ni yer.tp kita keje ari ni so masak nasi org aje utk bekal anak.esok lah klu ari nak bermalasan

    ReplyDelete
  2. Nak sarap sinilah Kak Ida.. eh! dah pukul bape ni hihi..

    ReplyDelete
  3. K.Kida sarapan yang padat dan lazat ni..membawa ke tengahari ke???

    ReplyDelete
  4. DKK,
    awat hari sabtu pun kerja...takpalah nak cari rezki kan...:)

    ReplyDelete
  5. OO, mylah kalau nak join sama...sarap rumah kkida...

    ReplyDelete
  6. ezzah,
    yum yum...

    puan ros,
    tengahari tak masak dah...makan apa ada je...hehe...

    ReplyDelete
  7. dah copy paste, nak buat jugak nanti...tq Kak Ida...

    ReplyDelete