Wednesday, October 7, 2020

Nachos dan Guacamole


Guacamole versi 1001resepi...simple version...jom tengok...

Guacamole is an avocado-based dip, spread, or salad first developed in Mexico. In addition to its use in modern Mexican cuisine, it has become part of international and American cuisine as a dip, condiment and salad ingredient. Wikipedia



Hancurkan isi 2 biji avocado....campurkan 3 sudu besar sour cream, 1 sudu besar lemon juice dan kulit lemon....tambahkan 2 biji cili hijau cincang kecil....salt and pepper secukup rasa...saya tambahkan cheese feta (crumble)...maka jadilah guacamole versi tokma/1001resepi....


Nachos banyak dijual di Supermarket...letak dalam mangkuk cukup untuk satu serving...sendukkan Guacamole ke atas Nachos...kemudian potato salsa (saya guna readymade pasta sos aje)
1 to 2 tablespoon sourcream...taburkan cili hijau cincang, grated cheese topping...
microwave selama 2 minit atau sehingga cheese cair...keluarkan dan hidang panas....


(repost from 2011)

7 comments:

  1. 1st time saya tengok menu ni Kak Ida(nampak sgt darat!)..orang kampung mcm saya tak reti nak buat menu high profile mcm Kak Ida tunjuk ni..bahan2 pun saya tak pernah dengar :D
    rasa kalau Kak Ida masuh Master chef memang menu, sebab menu memang jenis Kak ida selalu prepare..kalau chef kg macam saya memang ketar kena msk menu high profile!:D
    Tabik spring kat Kak Ida!

    ReplyDelete
  2. opppp memang menang! bukan menu :D

    ReplyDelete
  3. terima kasih ixora...kkida pun orang kampung gak...hehe...cuma suka explore this type of food...bukannya apa...makanan org putih senang nak prepare banding dgn makanan kita...since my kids pun ngam dgn simple food camni lagi le senang kkida...tambahan zaman internet ni...semuanya kat ujung jari je...:)

    ReplyDelete
  4. selalu gak dengar pasal guacamole nih...tp belum terasa nak try...kalo avocado tuh biasanyer buat air jer..heheh:-))

    ReplyDelete
  5. Assalam kakida, bole tanya makanan kenduri tu nampak sgt sedap, ada alamat cateringnya...tq

    ReplyDelete
  6. nanny,
    banyak juga resepi yg boleh kita olah dgn avocado...sebagai inti sandwich, salad, air, dll...

    husni,
    yes, mesti cuba...:)

    waalaikumsalam,
    kenduri yang mana ni yati...kalau kenduri yg terbaru ni bukan catering...mereka masak sendiri...:)

    ReplyDelete