Wednesday, September 23, 2020

Kerabu Ikan dgn Mangga Muda Jeruk


Opah (my mum) yang buat kerabu ni...sebab opah memang suka makan kerabu....Opah memang rajin kalau buat makan camni...air tangan Opah terbaik...pasti sedap...


Jeruk mangga muda adalah dari pokok tepi rumah saya (dah kena tebang)...pokok tu berbuah lebat....bukanlah mangga jenis besar, tapi adalah sebesar telur...guna yang muda baru best sebab biji dalamnya masih lembut....cara buat jeruk ni pernah kkida postkan sebelum ni...


Apa yang istimewa dan sedapnya kerabu ini ialah apabila jeruk yang manis masam tu dihiris nipis dan dicampurkan dengan isi ikan kembung kukus...tambah bawang besar hiris, serai hiris, cili api dan cili merah hiris, daun kesum atau bunga kantan hiris, seosoning, jus limau yang mencukupi dan jangan lupa dengan kerisik...Memang sedap...

(repost 2010)

5 comments:

  1. salam mmg terliur lah negok kerabu ikan n mangga ni kecur pipi..sdp ni pekena pulak dgn nasi panas2....nak cuba lah...

    ReplyDelete
  2. Salam kak ida.....air tangan mak kita memang power...orang lama kalau bab buat kerabu ni memang tangkap leleh lah kak ida...

    ReplyDelete
  3. sedapnyer kkida...meleleh air liuQ...:)

    ReplyDelete
  4. Nak jumpa opah boleh?
    Mesti seronok dapat jumpa dia ;)

    ReplyDelete
  5. meleleh air liur maklong..
    baru baca dan tengok gambar.. kalau dapat makan mesti tak hengat kan.. hehe

    ReplyDelete