Wednesday, September 16, 2020

Acar Buah


Resepi ini saya perolehi dari beberapa website...saya cuba ubahsuai sendiri dan akhirnya jadilah acar buah seperti foto diatas ni...

Buah-buah jeruk ini saya beli dr Penang...PP memang terkenal dengan Jeruk Buah-buahan...

Jom kita tengok resepinya...

buah-buahan jeruk....antara yang sesuai untuk dibuat acar ialah jeruk cermai, betik muda, mangga muda, pelam muda, buah prune, buah kana, pala dan banyak lagi...
- anggaran dalam 3 cawan buah jeruk

Bahan rempahnya:

tumbuk lumat;   

4 ulas bawang merah kecil

2 ulas bawang putih        1 inci halia

lain-lain:

2-3 sudu besar cili blender         1 sudu besar serbuk kari daging

2 sudu besar tomato puri         cuka        garam dan gula putih

kayu manis dan lawang         minyak masak        bijan, goreng kering

Panaskan 3 sudu besar minyak, tumis bahan tumbuk, cili blender, kayu manis dan bunga lawang hingga wangi...masukkan serbuk kari, tomato puri....kacau sebentar...masukkan lain-lain bahan...gula kena banyak jika nak sedap...cuka sikit aje...jika dah cukup rasa masamnya, tak perlulah letak cuka...


kacau semua bahan sebentar...angkat dan taburkan dengan bijan...

Sejukkan dan simpan dalam peti sejuk, acar buah tahan lama, sedap dimakan dengan nasi minyak ...selamat mencuba...

(repost from 2011)

10 comments:

  1. Suka acar buah...lama dah cari resepi...tq Ida kongsi2 resepi...:D

    ReplyDelete
  2. Kalau Kak Ida dok dekat umah saya, mahu je saya anto acar buah yang selalu ada kat rumah saya tu tapi memang tak sesedap kak Ida buatlah..tu acar buah edisi catering :)saya tak berapa gemar tu yang tak ada siapa nak makan di rumah selalunya adik beradik datang depa je amik tapau

    ReplyDelete
  3. ix, meh le hantar rumah kkida...tapikan, kat rumah kkida ni kalau yg dapat free tu memang kurang laku...yg buat sendiri tu garenti habis...:)

    ReplyDelete
  4. Kak Ida, saya tak tau pulak tak ada screen besar. masa saya dulu, ada disediakan dewan besar berhawa dingin untuk keluarga yang tak masuk dewan konvo tengok lintas langsung di screen besar. Rasanya masa time junior saya pun ada juga. Mungkin tahun nie diorang terlepas pandang. Alahai..kesiannya yg menunggu di luar..memang panass kat situ. Kalau nak ke masjid, kena jalanlah pulak sikit...

    ReplyDelete
  5. Aziela,
    tahun ni mungkin rektor baru kot...jadi undang2 pun lain...
    memang sianlah...orang dok KL bolehlah dtg lewat sikit macam famili kkida...tapi yg dtg dari kampung mau tak mau duduk jugalah tengah panas terik tu...nak buat macam mana....teringin nak gi convo...:[

    ReplyDelete
  6. salam kak ida, anak kak ida UIA,architecture jugak ek? adik saya pun grade hari yang sama.. ahad lepas, sesi petang. Maybe adik saya dan anak akak satu kelas @ kenal kan..

    ReplyDelete
  7. waalaikumsalam,
    cer suruh adik tu tengok gambar anak kkida ni...kalau sama kelas mesti depa kenal...:)

    ReplyDelete
  8. kak, dah tanya.. memang kenal..hehe. Kecik betul dunia.. adik saya "Nurul Ain" :D

    ReplyDelete
  9. saya suka jugak masak acar buah..sedap.saya peniaga kosmetik dan injection vitamin c.kalau sapa2 berminat boleh call saya.0194803904

    ReplyDelete