Saturday, September 12, 2020

Mini pepperoni and Cheese Pastry


Simple dan mudah dibuat...kudapan ketika tak lapar :)

Ini adalah entri lama dari tahun 2011, lama sangat dah...kadang-kadang saya sendiri pun tak tahu resepi apa yang pernah saya kongsikan di sini...elok juga buat pembersihan blog macam ni...baru boleh tengok balik dan recall balik apa yang pernah dikongsi dan pernah dimakan dulu2...

ready made puff pastry, beli di supermarket

kepingan cheese, mozarella atau cheddar

Jom kita tengok resepi yang mudah ini, saya guna pastry jenama kawan...potong dua dan kemudian potong menjadi segitiga (sekeping pastri dapat 4 keping segitiga)

...cheese tu pula potong 2 kemudian potong serong seperti foto atas...so sekeping cheese dapat 8...guna pizza cutter, lebih mudah...


 bahan-selain pastry dan cheese...pepperoni...


letak pepperoni dan kemudian cheese atas pastri yang dah berpotong tadi...
gulung kemas-kemas (seperti foto)....


susun dalam dulang bakar yang telah di spray dengan minyak...sapu kuning telor...
kemudian taburkan dengan bijan (optional)...


bakar dalam preheated oven selama 20 minit lebih kurang atau hingga keperangan...
serve dengan sos dan mayonnaise...


finger food camni memang sesuai sangatlah untuk birthday anak-anak kecil...


since pepperoni habis half-way tru....cari apa yang ada dlm freezer dan terjumpa otak-otak ni...ok juga ni...potong nipis...letak atas pastri dan tambahkan cheese...gulung dan bakar dalam oven hingga masak...


 kkida cucuk dengan cungkil gigi ni sebab tak mau dia kembang dan merekah...


selamat mencuba...

8 comments:

  1. Salam Kkida. what a nice finger lickin good food. Must try ni!

    ReplyDelete
  2. tak tahu pun teknik mencucuk dengan cungkil tu...thank you Kak Ida berkongsi ilmu.tu yang blog Kak Ida jadi satu kemestian utk saya teropong setiap hari..Best!

    ReplyDelete
  3. ixora,
    sama-sama...and tq kerana teropng kkida setiap hari...:)

    ReplyDelete
  4. kda yg tak pernah kering idea....:)...jom cuba

    ReplyDelete
  5. salam k ida, wah banyak makanan y boleh jumpa dalam peti ais .. best la camni ;)

    ReplyDelete
  6. wow thats so tempting recipe...luks too gud.

    ReplyDelete
  7. Suka...suka...suka...tak yah nak pegi beli dkt kedai lagi...boleh buat sendiri...stok pun ada...Tq kak ida

    ReplyDelete