Thursday, October 15, 2020

Mini Trifle

 Trifle adalah manisan kombinasi daripada kek, custard, jelly dan buah-buahan...
penyediaannya mudah sangat...


 Resepinya mudah...

Lapisan bawah....kek coklat gulung atau rich chocolate butter cake (ready-made pun ok)

1 tin buah peach (wedges)

Custard...boleh beli yang siap atau buat sendiri (nanti saya akan share resepi custard ye)

agar-agar (saya guna instant mix jelly)

Cara buatnya

Potong kek dan susun dalam sebarang bekas yang anda suka...

Siramkan kek dengan sedikit juice dari buah peach dalam tin...

Lapisan kedua adalah kastard....ready-made atau buat sendiri...

Bila kastad dah keras letakkan buah peach ke atasnya...

Masak agar-agar atau guna instant mix jelly...

tuangkan pelan-pelan keatas kastad/peach...sejukkan dalam peti ais...

Sedap...

(repost from 2011)

6 comments:

  1. akak beli peach tin jenama apa ek? selalunya orang beli, rasanya masam (>.<)

    ReplyDelete
  2. selalunya akak beli steffi's choice.

    ReplyDelete
  3. Kak Ida, your mini triffle catched my eyes... comelnya acuan tu... admire lah kat acuan tu... boleh tahu tak, kat mana kak ida beli acuan tu? saya mmg selalu buat triffle , tapi saya buh kat dlm bekas besar... bila nak makan main ceduk pakai senduk je...

    ReplyDelete
  4. DP,
    comelkan acuan macam tu...cukup untuk sekali makan...kkida beli kat tesco...3 for rm5 jika tak silap kkida...

    ReplyDelete
  5. salam k.ida,saya dah try sblm puasa ari tu bwk kt opis.ramai yg kta sedap.thx ye k.ida.cuma kastad yg sya buat tu warna kuningnya kuat sgt..dh nk sama dgn warna buah pic tu.sya beli brand lady's choice.k.ida beli brand pe erk?

    ReplyDelete
  6. azwa,
    kkida guna tepung kastad dalam tin kecik tu...tapi memang kuning warnanya...takpalah, asal sedap...jellynya azwa guna warna merah...

    ReplyDelete