Thursday, September 17, 2020

Apam Tepung Beras


Cubaan pertama membuat apam walaupun tak secantik dan sempurna rupanya...tak pernah terlintas di fikiran untuk buat apam walau pun kueh ni memang kueh kegemaran saya....selain makan dengan kelapa, apam juga sedap dimakan cicah dengan kari, sambal sardin, sambal bilis dsbnya....


Resepinya (saya ubah sikit dari resepi asal)

1 cawan nasi blender dengan 1 cawan air hingga hancur...

1/4 cawan air suam kuku (jangan panas sangat) campurkan 1 sdt yis kering dan ketepikan 10 minit...

tuangkan campuran yis ke dalam blender nasi tadi bersama gula (kkida hanya guna 1/4 cawan gula je) dan campurkan juga 2 cawan tepung beras....

blend dengan kelajuan minimum hingga semua bahan sebati...2,3 minit...

tutup blender dengan kitchen towel dan biarkan sehingga 3 ke 5 jam...(saya buat jam 12 dan kukus tadi jam 5 petang)...

sebelum kukus masukkan 1 peket ENO dan blend perlahan dalam 2 minit...sudukan ke dalam bekas kecil dan kukus dalam kukusan yang panas selama 15 ke 20 minit...atau hingga apam tu merekah...


Saya kisar apam dalam blender dan terus tuang ke acuan dan kukus...


putih bersih...saya tak guna pewarna...


bila diterbalikkan...bahagian bawah apam...


rekahannya tu tak secantik apam yang dikukus dalam paper cup atau bekas bulat comel...bekas ni besar...jadi camtulah rupa rekahannya...


Makan dengan kari ayam, rendang dan sambal ikan bilis....hmmm...seketul tu dah cukup mengenyangkan...


 Selamat mencuba (repost from 2011)

11 comments:

  1. kakida..thankx for recipe apam. dah lama saya try buat tapi x jadi. apam tu tak kembang n merekah macam kakida buat... harus try recipe kakida plak.

    ReplyDelete
  2. kak ida...sy nmpk karipap telur rebus kak ida terus teringin...nnt balik nak buatlah...

    ReplyDelete
  3. xpernah makan karipap bubuh telur. nanti balik kg, nak suruh ibu sy buat la. ;]

    ReplyDelete
  4. suzlin,
    kenapa tunggu balik kampung...suzlin dok kat mana ni...kat asrama ye...sian...

    ReplyDelete
  5. salam k.ida....hari ini saya dah buat kuiah apam@apom,,,abah kata sedap..macam arwah mak penah buat.....im glad on it,..thanx tuk resepi ini...

    ReplyDelete
  6. salam,
    sayu pula hati kkida...pasti abah rindu pada kueh apam yg mak anis pernah buat...:[

    ReplyDelete
  7. Salam kida camana na buat inti karipap kari telur tuu.

    ReplyDelete