Sunday, May 15, 2011

singapore trip...best ever putu piring...

assalamualaikum...
syukur alhamdulillah, petang tadi sebelum maghrib kkida selamat tiba ke rumah from our 3 days trip to singapore....what i can say...it's tiring...but i enjoy the trip very much...sebab all my kids around, jadi tak terasa letihnya...kalau ada yang tertinggal sorang dua, memang kuranglah keseronokannya...sepanjang 3 hari ni selain ke USS, aktiviti kami adalah makan-makan dan shopping...nantilah, esok-esok kkida akan ceritakan sedikit sebanyak tentang trip ni...:)

walau bagaimanapun, malam ni kkida nak selitkan juga gambar putu piring ni...ada rakan-rakan dari facebook 1001resepi yang sarankan supaya kkida cuba putu piring yang best ni...mungkin memang dah rezeki kkida...tengahari tadi sebelum meninggalkan kota singa ni tergerak hati kkida nak ajak hubby lunch di geylang serai foodcourt...(kkida pernah makan kat tempat ni sebelum ni...)

masa tengah duduk menikmati nasi ayam penyet yang sedap tu, tetiba mata kkida terpandang akan gerai putu piring....dan terus kkida teringat comment-comment kat facebook yang suruh kkida cari putu piring yang dikatakan sedap nih...rasa macam tak percaya pulak bila nampak gerai putu piring ni betul-betul depan mata...memang kkida berharap sangat supaya terjumpa tempat jualan putu ni...

dan apalagi...mula-mula kkida beli 2 bungkus, kononnya nak rasa dulu...(terus makan kat situ juga)...masuk je ke mulut dah terasa akan aroma dan kesedapan kueh yang putih bersih ni...memang sedaplah...lepas tu kkida beli lagi beberapa bungkus nak bawa baliklah kononnya...hehe...tapi tak sempat pun sampai kerumah dah selesai...
makan kat R&R masa berhenti rehat sambil minum teh tarik...

dan malam ni, tak sabar kkida nak share photo yang sempat kkida ambik petang tadi...dan honestly, so far inilah putu piring yang sedap yang pernah kkida makan... kat KL pun belum pernah lagi jumpa putu piring yang sedap macam ni...gula merahnya, kelapanya dan texture tepung putu piring ni memang jauhlah dari segi kualiti berbanding dengan apa yang pernah kkida makan sebelum ni...

ini bukanlah sengaja nak puji lebih-lebih, putu piring kat KL pun sedap juga, cuma yang kat geylang ni sedap lagi...mereka buat seolah macam mereka nak makan sendiri...thank you again pada anda yang sarankan kat kkida tu ya...kkida dengar owner putu piring ni ada buka cawangan kat adelaide dan perth, australia...betul ke? kalau betul, sedihlah juga....ngapa tak nak buka cawangan kat KL ni...huhu...mungkinkah sebab nilai matawang malaysia kecik...tak untung jika meniaga kat KL ni...:(

8 comments:

  1. oh putu piring, kat sini saya selalu beli kat gerai wak jowo yang selalu berniaga di pasar malam..memang sedap..lawan nya kopi o...

    ReplyDelete
  2. gebunya nampak putu piring dalam gambar tu..bila pakar masakan macam Kak Ida kata putu piring tu sedap maknanya, confirm!memang sedaplah tu...selamat kembali Kak Ida

    ReplyDelete
  3. sedapnya..nampak lembut je tu..

    ReplyDelete
  4. I slalu mkn kat sini if pgi singapore..Bi Hoon soup ikan dia marveles..so do the putu piring..mmg yummeh..hik

    ReplyDelete
  5. Putu piring selatan mmg sedap.... Kat JB the original putu piring warna kuning....sgt sedap, besar dan tak kering, padat. Kat KL ni, saiz putu piring kecik.

    ReplyDelete
  6. memang sedap putu piring tu...jika ada yang kata biasa-biasa je rasanya memang orang tu deria rasanya tak berfungsilah...sorry ya!

    ReplyDelete
  7. kalu nak rasa putu piring yang betol2 sedap cuba gie pasar malam kat seksyenn 6 shah alam...tapi kena beratu panjangla... kalu nak beli...

    ReplyDelete