Monday, May 16, 2011

bedok food centre singapore

food is always part of my travel itenary...mana boleh jalan je...makan tulah yang terpenting...:)
tambah pula kalau ke tempat-tempat yang memang tarikan utamanya ialah makanan...macam singapore ni...

singapore memang kaya dengan pelbagai jenis makanan kerana lokasinya duduk ditengah-tengah antara malaysia dan indonesia...dan juga jumlah tourist dan expatriatenya yang ramai...since singapore ni tiada tarikan lain selain bangunan pencakar langit, shopping dan latest ni USS, maka mereka menarik pelancung dengan variety and good quality of food...dan kkida memang suka datang ke singapura ni sebab nak makan yang sedap-sedap...:)
foto from google image...thank you...

malam minggu selepas kepenatan seharian di USS kkida sekeluarga menjamu selera kat bedok food court...terdapat banyak pilihan makanan di situ....pilih aje yang mana suka...kami pusing-pusing sekeliling food court tersebut...tak tau nak makan apa....akhirnya cari tempat duduk dulu....dan kemudian masing-masing carilah sendiri apa nak makan...order asing-asing....
unikkan...mee dalam daun...tak tau daun apa ni...harga S$8...hani and hubby order yang ni... nasi ayam penyet...kkida yang punya...hehe...sedaaapp... fried scallop dan bawah fried carrot cake....main order aje...sapa-sapa suka boleh makan...
mutton chop ajwad yang order....ok gakla...tapi chopnye tu kecil aje....dan bawah mutton soup...hubby nak rasa...

anak kkida yang kecik sekali, atmam makan nasi ayam....memang dia tak leh kalau tak makan nasi....fotonya kkida tak sempat nak snap....hehe...

overall tempat ni memang favourite kkida jika ke singapura....Insyaallah kami akan datang lagi jika panjang umur....:)

15 comments:

  1. salam sis..kalau tak silap itu upih pinang ...dulu kecil2 selalu my mum bekalkan nasi dalam upih untuk bawa ke sekolah

    ReplyDelete
  2. tu dia..bersusun makanan..sedap2 lak tu nampaknya..hehe

    rasanya daun upih kut tu..dr pokok pinang

    ReplyDelete
  3. sak,
    yup, kkida rasa pun upih pinang juga...dari mana agaknya pakcik jual mee ni dapat bekalan upih pinang tu setiap hari ya...kat singapore banyak pokok pinang ke?

    nur,
    sedap nur...memang sedap...hehe...

    ReplyDelete
  4. aduhyaiiiii ayam penyet tu nampak sedapnya, kecur nengoknya Kak Ida :)

    ReplyDelete
  5. kakida.. uniknya dorang bubuh makanan dalam upih pinang.. maklong suka tengok yang ni..

    ReplyDelete
  6. saya berasal dari msia, menetap di spura lebih kurang 15 tahun, mee yg dimasak dlam daun tu ialah "mee upih", daunya berasal dari pokok pinang, mmg byk kedai2 di Spura menyediakan masakan dlm upih ni, di KL pun ada mcm ni, boleh dilihat di Pavillion. Putu piring di geylang serai food court tu biasa2 aje..tak la sesedap mana, ikut tekak masing2! Makanan di Spura ni kebanyakan biasa2 aje kecuali murtabak di zam2/victory restaurant di Arab St yg mmg tak akan dpt dilihat di Msia. Betul kata kakak tu, makan di Spura mmg mahal, kadang2 tak masuk akal! Org2 Spura sendiri selalu ke Msia kalau nak mkan makanan yg sedap dgn harga yg berpatutan. - Nash Spura.

    ReplyDelete
  7. nash,
    sikap manusia memang camtu...gajah depan mata tak nampak semut seberang laut yang kita sibuk...pada saya putu tu memang sedap dan ramai yg kata memang sedap...tapi awak kata biasa2 je...sebab dah depan mata, memang kita kurang hargai...tapi cuba jika kita payah nak dapat macam saya ni...memang saya appreciate sangatlah...memang adat manusia begitu....

    ReplyDelete
  8. jika kita banding apple to apple...harga makanan disingapura sama macam kat malaysia...jangan convert...putu piring kat malaysia lagilah mahal...sekeping 40sen dan ada yang 50sen berbanding putu piring di geylang hanya S$1 untuk 3 keping...roti canai biasa S$1 dan nasi ayam penyet yang saya makan di bedok foodcourt baru S$4.50 berbanding di malaysia RM8...

    ReplyDelete
  9. Trip jln2 cari makan....bestnye! sedap ke mee upih tu? membuat ku rindu dgn murtabak zam2. Sup tulang merah tak makan ke? Rugi besar kalau tak makan ..... kenalah akak pergi Zam2 restoran kat Jln TAR utk mengubati rindu akak ni....

    ReplyDelete
  10. akak tak sempat nak makan sup tulang merah tu...masa tak cukup...kalau ikutkan memang semua nak rasa...insyaallah...jika ada rezki lain kali pergi lagi dan kali ni kena duduk lama sikitlah...baru boleh makan apa yang teringin...:)

    ReplyDelete
  11. Memang le kt Spore putu piring SGD1 utk 3 keping, untuk org di Spore mmg la rasa murah. Tapi blog di atas ni ditulis org Msia, so org akan cerita pasal conversion. Kalau putu piring 3keping ialah SGD1, maka di Msia ialah SGD1 x RM2.4= RM2.40 utk 3 keping bersamaan dgn RM0.80 sen sekeping... So di Spore lagi le mahal. Kalau reverse conversion plak untuk makan di food court, kalau di Msia RM8, di Spore ialah RM8/SGD2.4 = SGD3.33. So kalau makan di foodcourt Spore biasa kena dlm SGD4.50, lagi murah la di Msia dgn conversion hanya SGD3.33. Adapun ini hanyalah pandangan peribadi semata2.

    ReplyDelete
  12. tak ngapalah encik adiputra...kalau nak makan angin negara orang kita kena ikut cara mereka...dan nilai duit mereka...kalau rasanya tak mampu jangan berangan nak melancung keluar negara...memang melancung ni sebenarnya aktiviti yang luxury dan selagi kita masih nak convert currency dan nak compare dengan duit negara kita, ertinya memang kita masih tak mampu nak jejakkan kaki ke negara yg nilai matawangnya lebih tinggi dari negara kita...itu pendapat saya...

    ReplyDelete
  13. Thanks for this nice blog posting info! Saya memang suka menjelajah dan mencoba tempat kuliner yang baru tiap kali berkunjung ke Singapura.. Hehe .. Dgn adanya info ini, wah saya jadi semakin termotivasi untuk menabung lagi dan merencanakan liburan ke Singapura lagi!

    ReplyDelete
  14. hi kkida...cakap pasal makan kat singapore nih saya baru jer upload pics kat blog saya SEMALAM masa makan sup tulang merah kat Beach Road Gardens Food Centre minggu lepas.

    Sedapppp. Di malaysia nih JB jer yang femes tapi negeri2 lain kureng skit..nape yek?

    Nanti singgah dan komen la yer kkida TQ TQ TQ

    ReplyDelete
  15. Mau Dus Makanan untuk ayam penyet, pilih take away Greenpack aja. Terbuat dari kertas food grade dan ramah lingkungan.

    ReplyDelete