Monday, October 12, 2020

Poach Egg


Poach egg, senang je nak buat....panaskan air anggaran 4 atau 5 cawan dalam periok yang lebar...

Biar air mendidih...masukkan 1, 2 sudu besar cuka makan....perlahankan api supaya air tidak menggelegak kuat...

Pecahkan sebiji telur ke dalam sebuah mangkuk kecil (pastikan kuningnya tak pecah)...pelahan-lahan tuangkan ke dalam periok air panas tadi...masak telur dalam 2, 3 minit...sambil pusar air perlahan-lahan...

Angkat dan hidangkan ketika panas....terdapat banyak video cara utk buat poach egg...anda boleh google sendiri ye...

Cantik ajer nampak poach egg tokma kan...:)

(repost from 2011)

4 comments:

  1. salam ida.. cara masak telur ni sama mcm arwah nenek kak ilah masak lemak telur..dia pecahkan telur dalam kuah lemak tu dgn perlahan2 supaya tak pecah..bila dah beku mcm tu baru dikacau kuahnya..mmg sedap.. cara org putih ni masak salah satu hindari minyak dlm makanan.. kira ok la makanan sihat..
    t.kasih video tuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ila,
      sebenarnya lama dah nenek kita masak cara ni kan...:)

      Delete
  2. Salam.... boleh sy tanya? dekat supermarket mana boleh beli bagel tu eh? sy amat meerlukan utk projek final assignment sy... terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagel boleh beli kat jaya gocer, tesco, cold storage...Alia

      Delete