Friday, October 2, 2020

Kopi Ais Vietnam

Jika anda ke Vietnam jangan lupa cuba minuman ini...Kopi ais Vietnam...Very refreshing...dan jangan lupa beli dan bawa balik kopi serta alat untuk bancuh kopi tersebut...

Terdapat alat khas untuk bancuh kopi ini...namun jika anda takda alat tersebut ok jer...bancuh seperti biasa...rasanya sama aja atau mungkin sikit jer lari dari rasa kopi asal :)

Dua hari sudah saya tonton rancangan luke nguyen's, seorang chef muda vietnam yang bermastautin di Australia....dia tunjukkan cara betul untuk bancuh kopi ni

Hari ni saya pun cuba ikut cara Luke,
memang sedap...tapi kenalah banyak bersabar kerana ia ambil masa lama untuk menunggu kopi ni menitis dari tempat saringannya...tapi memang berbaloi...



Tambahkan susu pekat manis secukupnya, dan ais ketul...rasa kopi yang sedikit pahit dan manis susu sangatlah sedap...namun tak boleh minum selalu...:(

(repost from 2011)

7 comments:

  1. Huhu..peminat kopi mcm sy nie mmg sangat teruja tgk kopi vietnam ni. Kat msia tak de jual ke?

    ReplyDelete
  2. sedapnyer.. sgt2 suka minum kopi.. kalu duk hotel, duk ulang-alik kt coffee brewer lah.. hoho.. but my doctor said it's bad for fertility, so kene stop minum.. sob sob.. now my hubby belikn decaffeinated coffee yg xsedap =( (tp minum jugak kalu teringin nk minum kopi.. huhu)

    ReplyDelete
  3. salam,
    balkis, tak pasti pula kat mana ada jual di malaysia ni....sorry!

    tun,
    bad for fertility? mungkin juga...

    ReplyDelete
  4. salam

    saya ada jugak kopi vietnam ni sejibik mcm dlm gamba tu.. tp tak pernah bancuh lagi.. duk cari2 jgak cara nak bancuh yg dikatakan sedap tu.. leh akak share sket cara nak pakai kopi ni tak? kawan saya yg belikan time pegi sana...

    ReplyDelete
  5. salam,
    kena ada tempat untuk bancuhnya naza...kawan you ada beli sekali tak?macam dalam foto atas tu...jika takda kena bancuh cara biasa je lah...
    campur susu pekat manis dan letak ais...memang sedap...

    ReplyDelete
  6. Assalam..xde tuto ke camne guna coffee drip tu..

    ReplyDelete
  7. Sy pon ada beli serbuk kopi dan dpt penapis free di kedai Hjh Basiroh...try dah bpe kali pon masih x dpt rs yg sama..mcmn tu...huhuhu

    ReplyDelete