Sunday, July 4, 2010

salam dari kota London

kkida selamat tiba ke London, dah lebih 24 jam...tetapi letihnya travel masih terasa...dan untuk 10 hari akan datang....cerita blog ini adalah berkisar tentang perjalanan kkida di tanah inggeris ini....ini adalah kali ketiga kkida menjejakkan kaki ke kotaraya yang menjadi destinasi percutian pilihan manusia seluruh dunia...

(foto atas...cantik terung tu...berkilat aje...foto dari kedai runcit berdekatan hotel penginapan...:)

selepas check-in hotel...kkida terus keluar jalan-jalan...naik underground train (london tube)...jauh juga jaraknya dari hotel...dalam 20 minit jalan kaki...destinasi pertama dalam menjelajah kota london ni mestilah oxford street....walaupun keseorangan tapi kkida ok je....dah pernah ke london sebelum ni walau pun lama dulu...

sementara nak tunggu hani dan eka sampai dari europe trip petang nanti...kkida tak maulah buang masa lepak kat bilik sensorang...tak bestlah...oleh itu letih tak letih paksakan juga diri berjalan...

perjalanan dengan train paling mudah dan lancar...sangat efficient...pengangkutan awam kotaraya london adalah salah satu yang terbaik didunia....jika negara kita juga camni pasti kurang kesesakan lalu lintas kat KL kan?

setibanya di oxford street kkida merayap pelan-pelan...punyalah ramai manusia masa tu...tapi tulah...yang tak seronoknya...oxford street tak seperti 9 tahun lalu...banyak perubahan yang amat ketara terutama jumlah warga asing yang terlalu ramai sehingga membuatkan tuan tanah asal tenggelam...50/50...terasa pelik pula kkida...seolah bukan berada di kota london...
foto bawah...terserempak dengan perarakan yang pelik...dunia memang dah nak kiamat..dah akhir zaman...lihatlah...gay dan lesbian berarak...menuntut persamaan hak dan keadilan kononnya...
Nauzubillah...janganlah ada sambutan dan perarakan camni kat malaysia...takutnye....takut di turunkan bala...
selepas puas melihat gelagat manusia kkida beredar dari situ...pening kepala duduk lama-lama kat situ dalam cuaca yang panas...kkida ke sebuah taman...tak ingat dah apa nama taman tu...lepak jap kat situ...kemudian naik train terus ke victoria station...tunggu hani dan eka sampai...

sambil menunggu tu sempatlah kkida snap beberapa keping gambar...
mark and spencer pun ada food outlet...
lama juga kkida tunggu anak dara kkida tu...2 jam gaklah....letih duduk kkida diri...kemudian jalan-jalan...pastu duduk balik...ambik gambar...pastu minum kopi kat cafe...makan kek...pastu jalan-jalan lagi...beberapa kali talipon dia orang....depa kata nak sampai dah...tapi tak juga sampai-sampai...jenuh phone bill kkida....

btw, happy bila dapat jumpa depa....banyak le ceritanya...kkida pun ajak depa balik hotel...kemas-kemas utk perjalanan jauh keesokan hari....

tunggu sambungan cerita selanjutnya...next entri....

1 comment:

  1. salam.. alhamdullillah.. dah selamat sampai ke KOTA LONDON...
    and selamat berjalan2.. kongsi2 ya.. :D

    ReplyDelete