Wednesday, July 28, 2010

from london to edinburgh

hari kedua di london...perancangan dari awal kkida nak ke Scotland...memang nak sangat-sangat gi jalan kat negara yang jauh ke utara England tu....ada kawan yang dah sampai kata scotland cantik sangat...oleh itu kkida nak tengok dengan mata sendiri...kotaraya london dah puas tengok...baik kita gi tengok tempat yang kita tak pernah sampai...:)
before proceed to train station, breakfastlah dulu...makan sandwich kat subway...subway di london berstatus halal...so not to worry...lepas dah breakfast naik tube untuk ke kings cross train station...tiket memang kkida dah booking sejak beberapa minggu sebelum tu...booking online...sampai je kat stesen ambik tiket tersebut kat mesen auto...
kami sampai awal...so relax dulu...beli kopi dan sandwich lagi...nak makan dalam train nanti...:)
bila dah naik train terasa lega sangat...keretapinya bersih dan perjalanannya lancar...cantik pemandangan sepanjang perjalanan...jarak masa perjalanan dari london ke edinburgh lebih kurang lima enam jam...
 ladang gandum...
berhenti sebentar kat stesen keretapi york dan bawah stesen keretapi newcastle...
bila dah letih tengok luar buka laptop...kat dalam train tu ada wifi...free...bestkan...
sampai aje kat waverly station, edinburgh...cari toilet dulu....tengok le toilet depa...bersih ya amat...tapi kena bayar le...bayar pun takpa asal bersih...:)
lepas settle semua...gi ambik kereta yang kkida booking sejak dari KL lagi melalui online....dan ini le keretanya...mercedis (depa yang bagi...kkida booking kereta lain...:)...hehe...melaram habis le kkida...hehe...
oklah stop kat sini dulu...nanti kkida sambung cerita dan perjalanan dari edinburgh ke inverness...ok....

No comments:

Post a Comment