Sunday, May 30, 2010

medan dan lake toba...nasi padang/minang

hidangan nasi padang/minang memang terkenal, bukan saja di Indonesia malah di Malaysia...my favourite meal...kkida sukakan hidangan nasi padang dan minang kerana aroma dan rempah ratus yang digunakan....gulai dan kuahnya pekat dan likat.

jika kkida ke Indonesia pasti kkida tak lepaskan peluang menikmati juadah ini...dari Medan ke Bali, inilah hidangan yang pasti kkida cari....tak lengkap rasanya kehadiran kkida kesana tanpa menikmati hidangan nasi padang yang asli terutama rendang minang, gulai otak lembu, ayam kampung goreng, sambal cili hijau dan daun pucuk ubi, daging dendeng, terung bakar bercili dan sebagainya.

photo bawah ini kkida ambil tatkala ke Medan dan Lake Toba bersama keluarga tahun 2009....tengok lah lauk pauknye...memang meneyelerakan....hehe....lemak dan berminyak...sodap...dan kkida pasti ramai yang suka hidangan nasi padang ni kan....
sekarang ni kat KL banyak dah hidangan nasi padang ori ni....memang orilah...cooknya di bawa dari sana....kkida pernah makan kat sebuah restoran di kota damansara...sangat ori....pelayangnye juga di impot dari seberang....even minuman teh ais yang popular tu pun ada....nanti kkida cuba recall balik nama restoran tersebut....tapi siaplah....harganya....:) 

No comments:

Post a Comment