Thursday, October 8, 2020

Cheese Biscuits

cheese cookies

Entri lama, saya repost semula kerana baru terjumpa photonya....biskut ni saya buat masa raya tahun 2009....lama dah...satu kelainan...rasanya sedap... 

"mestilah sebab tokma yang buat"....hehe...its more like savoury cookies sebab tak manis....

Resepi ni saya perolehi dari one of my buku resepi...tak ingat buku resepi yang mana....
dan resepinya dalam bahasa inggeris...

Ingredients:

125g butter             90g cheddar cheese         pinch salt

pinch cayenne pepper               1 cup self raising flour

1 cup crushed cornflakes           1 egg            1 tbs milk

Methods:

Preheat oven to 180C

Cream butter until soft. Add grated cheese, salt, pepper, sifted flour and cornflakes

Combine beaten egg and milk (reserve 2 tsp for glazing)

Add remaining egg and milk to conflake mixture. Mix thoroughly

Roll teaspoonfuls of mixture into balls. Place on lightly greased oven tray about 5cm apart 

Press tops with fork

Glaze with reserved egg and milk mixture

Cook for 14-16 minutes. Cool on wire rack.\

Selamat mencuba
(repost from 2011)

8 comments:

  1. Emmm...yummmy...savoury cookies...mesti sedap kan..tak kisahlah entry lama pun tak pe...tq kongsi resepi...kak cek pun nak tanya soalan sama ...susu yg digunakan tu susu ape ek....:)

    ReplyDelete
  2. Salam Noorsha,
    Wuishhh....rasa cam nak raya dah bila nampak biskut ni, mengancam jerk

    ReplyDelete
  3. salam kkida..mokwo memang tengah cari resepi sekuk yg bercheese nih nanti nak try..harap2 memenuhi citarasa ku! tq sharing!

    ReplyDelete
  4. sedapnya tengok biskut cheese tu kak..

    ReplyDelete
  5. salam ziarah kak.. sedapnya kalau dapat biskut tu, jamu mata jer lah! ya.. :D

    ReplyDelete
  6. salam kak..saya nk tanya, saya tgk resipi kek2 akak byk yg bakar dlm oven..kalau saya guna resipi akak, tapi instead of bakar kek tu saya kukus, jadi x kak? oven saya ni problem...buat kek mesti hangus kat atas..

    ReplyDelete
  7. salam,

    Myraa...resepi tu jika tulis kena bakar...bakarlah ye dik...kalau kukus nanti jadi bengkang atau pudinglah pulak dia...:) tapikan tak salah jika myraa cuba buat sekali dulu...lepas tu share dengan akak hasilnya...

    ReplyDelete