Tuesday, March 19, 2019

Muslim Village ~ North Dali dan Dali Ancient town


Salam, semua tempat-tempat atau pun muslim village ni ada dalam peta Yunnan, cuma mungkin kita tak tahu samada itu kampung muslim atau bukan, salah satu cara mudah, cari masjid...jika ada masjid maknanya itu adalah kampung orang islam...

terdapat banyak muslim di Yunnan terutama Dali....youall kena usaha sendiri untuk explore tempat-tempat ini...terasa rugi jika anda datang ke Dali tapi tak ziarah tempat2 ini...jika dibandingkan dengan Dali Ancient town, perkampungan muslim ini lebih cantik dan lebih bermakna lagi untuk anda lawati...request dengan hotel atau penginapan anda untuk dapatkan supir muslim...jangan non-muslim sebab definitely dia tak tahu arah tuju dan tak ikhlas untuk bawa anda ziarah lokasi-lokasi yang kkida share ini...

jika anda ingin melihat Dali yang indah, bersih dan wangi, ziarahlah perkampungan muslim...ada banyak sangat kampung muslim di Dali...dua hari tak cukup nak explore...forget three pagoda dan kuil budha...ziarahlah masjid dan perkampungan muslim ini...cantik dan pasti kita rasa sayu sangat....

masjid salam kampung muslim

Jika pada hari pertama kkida ke selatan Dali iaitu ke Weishan county utk ziarah muslim di sana....pada hari kedua kami ke utara pula untuk mencari lokasi perkampungan islam dan scenery yang cantik...Alhamdulillah...mujur ada Ali...Ali anak tempatan, dia tau semua...cuma masalah komunikasi sahaja....:) tapi takapa, itu perkara kecil...

Mula-mula kkida ajak Ali ke West Lake...masuk ke dalam perkampungan yang terletak atas tasik...relax jap untuk menikmati keindahan sekitar tasik tersebut....cantik tempat tu...lepas tu kkida minta Ali bawa ke tempat muslim pula...


kkida cakap kat Ali, "please take me to more muslim villages and mosques" Ali angguk ajer dan kata ok, such a nice boy...:)

Lokasi yg kkida gi ni menuju ke utara...setelah kkida belek semula map Dali, baru kkida dapat pastikan lokasi kampung tersebut...iaitu Shipang village...maybe...


di kejauhan sana adalah perkampungan muslim Shipang...dan wanita muslim ini sedang mengutip batang bawang untuk dijual...ini adalah ladang bawang, shallots...saujana mata memandang....

tak ingat dah nama masjid ni....:)
foto bawah adalah pelajar madrasah dalam kawasan masjid, mungkin hanya di sinilah mereka boleh mendirikan sekolah agama...tak boleh merata-rata...dan kawasan ini seratus peratus penduduknya muslim...tiada mengganggu penganut agama lain...

anak-anak ini comel dan kacak belaka...masa kkida kat situ mereka mungkin tengah break sebentar sebelum meneruskan pelajaran...mereka belajar dan menghafaz al-quran, bahasa arab dan lain-lain yang berkaitan...mereka mesti menekankan kepentingan al-quran dll kepada anak atau generasi muda mereka kerana mereka hidup dalam suasana yang berbeza dari kita...

entrance rumah, bukan masjid
sebuah lukisan di dinding dalam perkampungan
 muslim berhampiran masjid...
Dali/Erhai lake


video atas ...ladang tanaman bawang...sayup2 dikejauhan adalah kampung kediaman muslim...bersih dan teratur serta cantik...:)


atas pula adalah perkampungan muslim berhampiran dengan Dali Uni dan Dali ancient town...rumah besar dan cantik belaka...mungkin mereka ini orang berada kerana berhampiran kawasan perumahan ini ada deretan restaurant dan kedai2...

InsyaAllah kkida sambung lagi...