Friday, December 14, 2018

#jjcm ~ Krabi

masjid Kuala Perlis, cantik
bingka ubi yang sedap makan
kat gerai tepi jalan sebelum ke Wang Kelian

Pada tahun baru Jan 2017 kkida pi jjcm ke Krabi...pernah update cerita ini di ig...tapi lama dah, jenuh juga mencari gambar...itulah kekurangan ig....bila cerita dah lama pasti akan dilupakan, jenuh juga nak scroll down mencari gambar...oleh itu tokma fikir eloklah share gambar dan photos kat sini, lagi senang nak tengokkan...:)

Kkida ke Krabi berempat...hb, dua anak lelaki and myself...masa ni Hani pi Korea and the other son berada di UK....
on the way to Krabi, jalan luas dan cantik...

Percubaan pertama memandu ke negara jiran, all the way hingga ke Krabi...itupun setelah puas survey dan cari info di internet, maka kami bertekad untuk mencuba...doa kami semuga Allah permudahkan perjalanan...:)

Malam sebelum tu kami tidor di Kuala Perlis, sewa hotel...esok tu pepagi check-out, cari breakfast dulu...lepas tu teruskan perjalanan ke sempadan Malaysia-Thai di Wang Kelian...jika anda bercadang nak masuk melalui Wang Kelian elok mulakan perjalanan pagi-pagi kerana jalan agak sunyi dan berbukit bukau...tapi lebih selesa dan mudah kerana tak perlu beratur panjang...berbanding Bukit Kayu Hitam dan Padang Besar.

Pekan kecil Satun
Urusan di kedua-dua belah imigresen mudah...Alhamdulillah...kami teruskan perjalanan ke Satun untuk beli simcard dan tukar duit...kkida nasihatkan anda tukar duit siap-siap sebelum menyeberangi sempadan...jika tak haru-biru jadinya (macam kami...:)

Nasiblah kat Satun tu kami jumpa money changer dan kedai jual simcard...Alhamdulillah...lepas setel semua, we all pun makan sikit untuk alas perut sebelum meneruskan perjalanan hingga ke Krabi...perjalanan mengambil masa hampir 5 jam...jarak antara Satun ke Krabi lebih kurang 270km...sepanjang jalan ada beberapa roadblock...oleh itu pandulah dengan cermat ye...ikut had laju yg ditetapkan...

sempat jamah makanan di Satun...
food mereka sama macam kita,
yelah depa pun orang melayu gak,
cuma bahasa dah lain...nak cakap pun payah juga...


Sebelum tiba Krabi, kkida singgah makan di sebuah gerai...sepanjang perjalanan antara Satun dan Krabi banyak perkampungan melayu dan masjid...memang majoriti mereka adalah islam...cuba anda search sejarah tanah melayu dulu-dulu...mereka adalah sebahagian dari kita...:)

Tandas juga mudah, most stesen minyak ada toilet yang bersih...berhenti di RnR atau stesen minyak yg besar...kat situ ada tempat makan dan tandas public...

kari pekat jantung pisang, sedap
different style of sontam
Since trip ni umpama bidan terjun, maka tokma takdalah booking hotel siap-siap...so bila dah sampai Krabi barulah nak cari tempat tido...nasib ada tenet...kami menginap di sebuah hotel kecil milik muslim di Klong Muang Beach (KMB)...jarak 13km dari Ao Nang Beach (ANB iaitu destinasi popular pelancung)

KMB ni taklah sepopular ANB, pantainya lebih sunyi...wbp, kkida lebih happy menginap di KMB kerana kurang manusia dan pantainya pun cantik...kat area ni terdapat banyak hotel mewah...

pasar malam
Malam tu selepas check-in dan rehat kami keluar jenjalan ke pasar malam berhampiran...Alhamdulillah, rupanya KM ni memang majoriti penduduk melayu...terdapat banyak masjid di sini...


pantai Klong Muang yang landai dan bersih