Wednesday, December 19, 2018

Trip to New Zealand ~ Dunedin

Salam, entah kenapa cam tak sabar jer kkida nak share cerita trip NZ part ni...macam nak bagi cepat habis jer cerita NZ ni ๐Ÿ˜ wp sebenarnya banyak lagi yg kkida nak tulis dan ceritakan....antara entri yg kkida pasti nak share dgn anda adalah Arrowtown, Queenstown, Lake Wanaka, Milford Sound, Glenochy, Nugget Point dan Dunedin...InsyaAllah, jika ada masa...:)

Burger beli di halal takeaway,  Kaikorai, Dunedin...sedap...
Sunday 7th Oct, kkida sampai ke Dunedin...sebab ke Dunedin...pertama memang nak tengok bandar ni yg agak popularlah kkida rasa, sebab sejak dulu lagi dah dengar ramai student M'sia belajar kat situ...katanya University Otago tu one of the top University...kedua sebab nak ziarah anak saudara kkida, Sarah yg belajar kat situ...takkan dah sampai NZ tak leh lencung jap tengok anak saudara, tul tak!!!


ketiga, sebab sepanjang 10 hari lebih di NZ, tokma dah puas tengok gunung-ganang, tasik, ladang biri-biri dan lain-lain yg memang awesome...terasa cukuplah...nak tengok juga tempat yg ada kesan sejarah yg ditinggalkan oleh peneroka-peneroka dari British...dan Dunedin adalah antara bandar yg mula-mula orang putih jejak...sebab tu terdapat banyak bangunan yg mempunyai senibina yg unik dan cantik...antaranya stesen keretapi Dunedin...memang cantik interiornya...begitu juga Uni Otago dan beberapa bangunan lain...

salah satu painting...memang cantik kan
kkida memang rekomenlah rumah ni jika ada yg nak bermalam ke Dunedin
tak ingat dah nama rumah ni...tapi anda boleh cari
 di airbnb dan cuba match dengan foto2 kkida ni...

di Dunedin kkida nginap di sebuah townhouse, booking melalui airbnb...nice house...lokasi rumah dalam bandar...berhampiran dgn rumah Sarah dan Uni Otago...kalau student mereka jalan kaki saje untuk ke Uni...termasuk Sarah...

Tuan rumah yg tokma sewa ni jenis berseni, setiap ruang terdapat lukisan dan hasil seni...cantik belaka...setiap lukisan ada harga, mana tau jika ada tetamu yg berminat nak beli/hangkut sekali lukisan tersebut bila check-out :) bayar jelah...lol


Malam tu kkida ke rumah anak saudara, Sarah...dia janji nak masak dinner utk tokma :) sian Sarah...hehe...happy dia tunggu kami datang...Sarah study kat Uni Otago...bidang apatah, tokma tak ingat dah...hehe...(video atas masa sampai rumah Sarah๐Ÿ˜)

Sarah masak kari, sedap, tokma tak tipu...:)
Malam tu lepas dinner Sarah join tokma n Hani nginap di airbnb...nasib ada extra bed...ajwad tak jadi ikut ke NZ...so adalah extra bed...:)


esok tu tokma pi jenjalan kat Uni Sarah, Subhanallah, memang cantik Uni tu...ada lagi foto-foto yg tak sempat nak edit, nanti kkida share later...InsyaAllah...tenghari tu lepas ambik Sarah dari kuliah, kami terus menuju ke Nugget Point...satu lokasi yg jika ada kesempatan anda harus pergi...nanti kkida akan share more photos ye...:)


Cantik university ni, untunglah sapa yg dapat belajar kat sini....termasuk Sarah...thank you pada penaja pelajar kita...bukan senang nak senangkan...

nanti tokma sambung lagi...belum habis ni...